Bas Klein Haneveld wint met VAMC drie musketiers het clubklassement van de zesdaagse

Bas Klein Haneveld van het Beta Super B Team heeft samen met VAMC drie Musketiers (Lucas Dolfing en Robin Nijkamp) het clubklassement van de zesdaagse in het Slowaakse Kosice weten te winnen. Ook individueel deed de rijder uit Vorden het goed en is hij op een vijfde plaats geeindigd in de C2 klasse.

Midden vorige week hebben we u het verslag van de eerste twee dagen toegestuurd. Na twee dagen stond Bas op een tweede plaats in het clubklassement. Hieronder kunt u lezen hoe de rest van zijn week verliep!

Op de derde dag reden de rijders de route gedeeltelijk in tegengestelde richting ten opzichte van de eerste twee dagen. De proeven liepen wel dezelfde kant op en de crosstest in Kosicka Bela werd vervangen voor een nieuwe proef. Op deze proef werd ook op de vierde en vijfde dag gereden. Dit was een lange en technische proef met 460 hoogtemeters en veel wortels en losse stenen.

Op de derde dag ging het rijden de hele dag redelijk goed en constant en wist hij de dag af te sluiten op een zevende plaats in de scratch en op een vierde plaats in de C2 klasse. Met het clubteam wisten ze de koppositie over te nemen en hadden tevens gelijk een voorsprong van 24 seconden op het tweede team.

Op de vierde dag kregen de rijders een nieuwe route voorgeschoteld met daarbij twee nieuwe technische proeven. Bas ging in de derde minuut van start en was samen met zijn teammaten gemotiveerd om de koppositie in het clubklassement in handen te houden. In alle proeven gingen ze er dan ook voor de volle 110% voorzitten. Gedurende de dag merkte Bas dat hij wat vermoeid begon te raken en daardoor af en toe net iets minder scherp was in de proeven. Dit had wat klein foutjes tot gevolg. Ondanks dit wist hij zesde werd te worden in de scratch en vierde in de C2 klasse. Met het clubteam liepen ze flink uit op het tweede team omdat deze ergens in de fout waren gegaan. De voorsprong werd vergroot van 24 seconden naar 3 minuten en 10 seconden.

De vijfde dag was voor Bas de moeilijkste dag van allemaal. In de nacht van donderdag op vrijdag had het wat geregend waardoor de proeven tijdens de eerste ronde allemaal wat glad waren. Bas kon niet lekker in zijn ritme komen en kwam in twee van de vijf proeven een keer ten val. Daarbij brak zijn voorspatbord af waardoor hij op de tijdcontrole een keer moest sleutelen om dit probleem te verhelpen. Deze moeilijke dag werd afgesloten op een veertiende tijd in de scratch en een achtste plaats in de C2 klasse. Met het clubteam wisten ze op de vijfde dag een minuutje uit te lopen en zo konden ze dus met een veilige voorsprong aan de laatste dag beginnen.

Op zaterdag stond de slotcross op het programma en hier had Bas echt naar uitgekeken omdat deze wedstrijd op een hele mooie baan verreden werd met lange tafels, dubbelsprongen, afstappen, opstappen, kombochten etc. Toen het starthek viel kwam Bas niet goed weg omdat toen hij de koppeling losliet zijn band zoveel grip pakte dat de motor rechtop kwam te staan. Gelukkig stond hij aan de binnenkant en kon hij kort afdraaien. Op een vijfde plaats kwam hij door de tweede bocht en ging gelijk in de aanval op de vierde man. Bas heeft het een aantal ronden geprobeerd maar de harde brok stukken kwamen zo hard aan waardoor hij besloot om de vierde man op een geringe afstand te volgen. Robin Nijkamp reed op dat moment op een derde plaats maar de vierde man begon het gat tot aan Robin te dichten. Hierdoor ging de vierde man andere lijnen rijden en dit was voor Bas het moment om de aanval in te zetten. Helaas kwam hij uiteindelijk 0,3 sec tekort en kwam op een vijfde plaats over de finish.

Robin Nijkamp en Lucas Dolfing werden derde in hun klasse en dit was voldoende om met VAMC drie musketiers het clubklassement te winnen. Bas werd individueel vijfde in de C2 klasse.

Commentaar Bas Klein Haneveld:’’De Beta machine heeft zich de afgelopen week erg goed gehouden en heb eigenlijk de hele week niet hoeven sleutelen aan deze top machine! Graag wil ik alle helpers en daarbij Wilco Bruijn in het bijzonder voor het trekken van de kar, sponsoren en vrijwilligers bedanken voor deze geweldige twee weken. Twee weken lang, waarbij iedereen open stond voor elkaar en elkaar hielp. De neuzen stonden dezelfde kant op. Zonder hen hadden wij deze prestatie nooit neer kunnen zetten, super’’!