Frans Daris wint de eerlijke en spectaculaire Alentejo Rally in Portugal

Het was weer meer dan geweldig, wat een heerlijke sport hebben wij toch! Geen meter recht vooruit: links, rechts, omhoog, bergrug volgen, steep down, rivierbedding volgen… er komt geen einde aan, wat geweldig rijden! Voor Nederlanders is rijden in het buitenland altijd bijzonder, dat kan ook niet anders omdat wij alleen maar zandgrond kennen. Hoe geweldig is het dan dat verdorie de drie Nederlandse musketiers Lucas Dolfing, Bas Klein Haneveld en Robin Nijkamp het clubklassement van de zesdaagse in Slowakije weten te winnen!

Een zesdaagse is voor mij veel mooier dan Dakar. Je budget is daar niet het meest bepalend, gewoon je eigen kunnen in combinatie met je technische kennis bepaalt daar jouw positie. Bij Leppink Adventure zit juist de endurosport verweven in onze prachtige rallyweken.

Niks geen puzzelrit, zo kan je in de digitale klasse gewoon op track rijden of een Tripy monteren waardoor het net een bepijlde enduro wordt. In deze klasse maakten de drie Belgische musketiers het de Nederlandse deelnemers tijdens de Alentejo Rally knap lastig. De Belg Kevin van Tulden en de Nederlander Jan Hut van J.H. Motorcenter vielen de drie musketiers goed aan en wisten zelfs etappes te winnen. Echter de drie vrienden Bart Somers, Eric de Schepper en Walter Roelants waren zo in gevecht met elkaar dat het drietal niet te kloppen was. Met de blaren op de handen en krassen op de armen wilden de drie musketiers niet voor elkaar onder doen, een heerlijk gevecht om te volgen!

In de roadbookklasse moet je zelf navigeren. Degenen die vol zelfvertrouwen precies op de juiste meters de bol-pijl situatie volgden, gingen als een speer. Soms is het niet helemaal duidelijk wat het hoofdpad is en juist dan helpt een blik op je kompasnaald je verder. Navigeren tijdens de Alentejo Rally is een ware kunst en als je hier goed doorheen komt, heb jij gewoon je rallydiploma gehaald. Frans Daris heeft de rust en motorbeheersing van een goede rallyrijder en wint hierdoor alle zes de etappes.

Toch was deze klasse verre van saai te noemen. De nieuwkomer Bert Veenje wist verdorie hoe te navigeren! Vol goede moed bleef hij Frans dwars zitten en als Bert gewoon de bypassen had genomen, was hij de winnaar geweest van maar liefst 2 etappes. Gerben Lieverdink is een echte quadrijder maar op de motor was hij nog maagd. Gerben deed het geweldig maar lag in gevecht met onze enduroman Peter Maranus. Wat een strijder is die Peter, het navigeren ging hem steeds beter af en hij wist zelfs tweede te worden in etappe 5. Helaas moest Peter vanwege kettingproblemen door de laatste etappe worden gesleept. Daardoor eindigde hij definitief naast het podium.

Winnaars rallyklasse:1ste Frans Daris 2de Bert Veenje 3de Gerben Lieverdink

Winnaars digitale klasse:1ste Bart Somers 2de Eric de Schepper 3de Walter (Wakke) Roelants

Helaas heeft een computerdemon de Leppink Adventure website vernield. Daardoor moeten er meer dan 50 verslagen opnieuw in het Nederlands en Engels worden ingevoerd. Helaas kan ik hier pas tijd voor vrij maken na onze Atlas & Desert Challenge Marokko. Sorry voor het ongemak.