Extra zware Dakar wacht Jasper Riezebos als kistrijder

Riezebos_foto_Rallymaniacs_Marcel VermeijAlsof de Dakar Rally uitrijden met ondersteuning van een team nog niet zwaar genoeg is, gooit Jasper Riezebos er een extra schepje bovenop. De 21-jarige kraanmachinist uit IJsselmuiden doet in januari aan zijn tweede Dakar mee als kistrijder.

“Het wordt zeker een grote uitdaging, maar het is op dit moment de beste oplossing voor mij,” vertelt Riezebos. “Met een team gaan, is een kostbare aangelegenheid en in de voorbereiding kost het net zo veel tijd en energie. Alleen tijdens de Dakar zelf wordt het heel anders, omdat ik alles zelf moet doen. Maar ik weet nu wat me te wachten staat qua Dakar en Ik heb veel gepraat met jongens die eerder met de kist zijn gegaan. Ik denk dat het wel goedkomt.”

Riezebos krijgt de beschikking over een nieuwe KTM Rally Replica, die zich al ruimschoots heeft bewezen als sterke, betrouwbare en goed handelbare motor. “Dat is een machine die in principe weinig onderhoud nodig heeft. KTM is aanwezig in het bivak, dus als ik onverhoopt extra onderdelen nodig heb, kan ik daar terecht. Maar ik ga er niet vanuit dat zoiets nodig is. Als het zo erg kapot is dat ik het niet zelf kan repareren, heb ik hoe dan ook een probleem.”

Het lastigste en meest belastende wordt dat Riezebos alles zelf zal moeten doen. “Niet eerst een uurtje lanterfanten in het bivak en dan eens op het gemak aan het roadbook beginnen. Nee, ik zal meteen aan de slag moeten: de motor onderhouden, het roadbook doen, eten en zorgen dat ik zo min mogelijk slaap verlies. Ik weet nu hoe zwaar de Dakar fysiek en mentaal is; dat zal nog een beetje erger worden. Ik moet zorgen dat ik zelf fit genoeg ben om zo min mogelijk fouten te maken, zodat ik de motor ook beter heel kan houden. Het klassement is niet belangrijk. Afgelopen Dakar werd ik 54ste, maar ook toen was mijn enige doel ‘finishen’. Dat is het nu ook.”