Dakar-nieuws Jan van Gerven, Stage 7. Jan en water.. Gelukkig hoefden ze die rivier niet meer over. Rustdag nu.. Met het complete team!

janvangerven-d7We zijn er allemaal!
Voor elke rijder in het BAS team is dat het belangrijkste. Met zijn allen naar de finish. De eerste helft van de rally kan door het voltallige team afgevinkt worden. “Mooi man, dat we er allemaal zijn gewoon!”
“Met het hele team zijn we bij de rustdag aangekomen, mooi man! Ben er echt blij om!” Zei Jan, die zich natuurlijk best zorgen had gemaakt om zijn maat Marco, die technische ellende had op het eerste deel van de marathon etappe.

Er zijn inmiddels al best wat rijders uitgevallen en zo vanzelfsprekend is het helemaal niet dat je het haalt. Daar komt dan die beroemde zin weer als het over Dakar gaat, of die nu in Afrika word verreden of in Zuid-Amerika, hij blijft van toepassing: To finish first, you first have to finish..

Jan zat de eerste kilometers van de special helemaal niet lekker in zijn vel en hij had een moeizame start. “De motor ging overal gewoon rechtdoor en deed helemaal niet wat ik wilde. Ik was gewoon niet fit vanmorgen en had het voor mijn gevoel helemaal niet onder controle.

Ik dacht bij mezelf: ho ho Jantje.. rustig an nou en zorg maar dat je erop blijft zitten!

Dus heb ik er even een tandje af gedaan. Een kilometer of 10 later ging het eigenlijk wel weer en ging het tandje er weer bij haha.” Jan moest even in zijn ritme komen en vond dat blijkbaar heel snel terug:-)

Het eerste stuk was prachtig!
Het eerste stuk van de proef lag Jan wel. “Het was echt prachtig rijden. Mooi gevarieerd parcours kregen we voorgeschoteld. Het laatste deel vond ik persoonlijk minder. Was weer veel sneller en saaier. Daar had ik minder schik in vandaag.” Na het geneutraliseerde deel kwam het tweede deel van de proef. Het weer had inmiddels al voor de nodige ellende gezorgd en Jan snapte eigenlijk niet zo goed dat er gereden werd.

“Ik stond iets achter Hans Vogels toen er een aantal rijders terug kwamen rijden. Het bleek te gevaarlijk te zijn en een soort van onmogelijk om een rivier over te kunnen steken een stuk verderop.” Later bleek uit de berichten dat er een Poolse rijder werd meegesleurd door de sterke stroming in de rivier. Het waterpeil was in hele korte tijd zo ontzettend hoog geworden, dat het onverantwoord was om het überhaupt te proberen. De top 10 was er al langs, dus toen kon het nog wel. Zo snel kan het gaan..

Na ruim een uur wachten ergens in een loods, kregen de rijders het sein om verder te rijden naar Salta. De proef werd afgelast nadat de organisatie hem eerst stil had gelegd om even aan te kijken of de wedstrijd nog hervat kon worden.

Jan en water.. Na zijn drama met het uitvallen door water in de Dakar van vorig jaar, vond hij het niet heel erg om die rivier niet over te moeten..
En toen was er bier..

De heren zijn naar een hotel gegaan, bij aankomst in Salta. “Vanavond gaan we met het team eten en een lekker biertje drinken. We zijn maar hobbymannen, dat hoort er bij ons gewoon bij!” Er zijn ook wat sponsoren afgereisd naar Argentinië en die hebben de mannen in het hotel gevonden. Die willen natuurlijk naast “supporteren” de komende week, om te beginnen de verhalen van afgelopen week horen. Dat gaat vast een gezellige avond worden.

De eerste week kan Jan in ieder geval trots op terug kijken. “Ik had even bereik onderweg naar het hotel en toen zag ik mijn positie na vandaag. Dat vind ik dan toch stiekem best mooi, dat daar dan 44ste staat!”