Daan Bruijsten pakt top tien plaats tijdens EK enduro Letland

Daan_Bruijsten_EK-OgreZondagochtend 24 juli ben ik samen met Robin Nijkamp aangereden naar Ogre, om daar maandagavond te arriveren. Daar zijn we dinsdags, woensdag en de donderdag ontspannen in de ochtend de drie testen te voet gaan verkennen. En in de middag/avond nog wat te ontspannen in het water. De donderdagavond hebben we nog wat testwerk verricht op het crosscircuit van Robert Justs. Om vrijdags de op en top geprepareerde WPM-KTM 450 machine te laten keuren en in te leveren voor de wedstrijd.

Zaterdags ging de wedstrijd van start, welk verreden werd over drie rondes van zo’n 65km in een bos en moeras rijke omgeving. Waar drie proeven in verwerkt zaten. Een echte zandproef met vele korte slingers, de tweede was in een afgraving met snelle stukken afgewisseld met technische stukken. De derde was voor ons Nederlanders zeker niet de makkelijkste. Een afwisseling van vele korte stijle klimmen en afdalingen. Met een stuk met vele stenen.

Daan was erg gedreven om een goede prestatie neer te zetten. In de voorgaande wedstrijden had hij al een hele mooi progressie laten zien achttien en zeventiende in Italië, gevolgd door Frankrijk waar hij twee keer een dertiende plaats op eiste. In de eerste proef zette hij constant snelle tijden op de klok, waar hij vele secondes op zijn concurrenten pakte de tweede proef liep ook goed. In de derde proef verloor hij wat tijd op zijn concurrenten. Door hard door te knokken wist hij de eerste dag op een knappe elfde plaats wist af te sluiten!

De tweede dag ging hij er opnieuw goed voor zitten. De route was door de vele regen nog veel lastiger geworden door de vele sporen en sloten die overgestoken moesten worden, waardoor het vandaag een dag van overleven en elkaar helpen werd. De proeven lagen daarentegen redelijk tot goed bij, dus er kon op het scherpst van de snede gestreden worden. In de eerste twee proeven zette hij direct snelle tijden op de klok. Waardoor hij in de top tien van start ging. In het begin van de derde proef kwam hij op een gladde helling niet boven waardoor hij de nodige secondes verloor. In de volgende proeven wist hij zijn verloren tijd weer sterk goed te maken en stond zelfs op een achtste plaats met het ingaan van de laatste ronde.

In de laatste ronde zette hij zich voor de volle 100% in om deze plek vast te houden. De crosstest reed hij weer zeer strak rond, alleen in de volgende proef kwam hij even ten val op een technisch stuk over vrachtwagenbanden heen. In de laatste proef probeerde hij de verloren tijd nog goed te maken. Dit ging perfect tot twee bochten voor de finish. Daar kwam hij opnieuw ten val. Maar wist ondanks deze kleine problemen, zeer sterk negende te worden in de zwaar bezette E2 klasse!
Met een 11 en 9 plaats kan hij zeer tevreden terug kijken naar zijn wedstrijd, hij dit niet verwacht om in zijn eerste jaar al in de top 10 te eindigen.
MEER OP daanbruijsten.nl