MIRJAM VERTELT OVER DE RED BULL KNOCK OUT 2018

Bijzondere start
“De kwalificatie heat startte om negen uur en na zo’n 250 meter lag ik al! Ongeveer duizend rijders vlogen aan alle kanten aan mij voorbij, dat wil zeggen; als ze niet boven op de gigantische berg rijders en motoren besloten te gaan liggen…
Ik had een goede start maar zag iemand voor mij voor een flauwe bocht het gas dicht doen. ‘Néééé…Niet doen!’, dacht ik! Niet als je vooraan rijdt! Niet als je op zand rijdt! Niet als er 900 man achter je rijden! Openhouden, die gashendel!
Maar helaas, het gas ging dicht, hij kwam aan het slingeren en ramde de persoon naast zich. Ze gingen met zijn tweeën over de kop en je voelt het misschien al wel aankomen, ik kon geen kant meer op en moest wel vol in de ankers! En dan krijg je het domino-effect. Gelukkig lag er een rijder bovenop mij waardoor ik er redelijk beschermd tussen lag.

Uiteindelijk stond iedereen, één voor één weer op, om de achtervolging in te zetten. Dus dat is wat ik ook maar heb gedaan; gas erop en de achtervolging inzetten en wat was het mooi! Wat een ellende zie je wanneer je achterin rijdt en hoe mooi is het wanneer je daar gecontroleerd en zonder al te veel problemen tussendoor weet te glippen. Het ging me goed af ook al kan je bij zo’n evenement niet volledig uit de problemen blijven. Dus… naast die eerste valpartij, stond ik twee keer in de file (!), kreeg een omleiding, en werd ik er een keer keihard afgereden door een Kawasaki, enzovoort, enzovoort. Een echte Knock Out dus.”

Ruime kwalificatie…maar wat doe je dan?
Uiteindelijk weet Mirjam als 315e over de eindstreep van de eerste heat te rijden. Maar eenmaal in het paddock bleek er toch de nodige schade aan haar motor te zijn en vroeg zij zich af of starten aan de finaleheat wel verstandig was.
Mirjam: “Twee jaar geleden, tijdens de vorige Red Bull Knock Out, was dat geen probleem. Toen stond de Dakar Rally niet twee maanden later op mijn agenda, maar nu? Nu zit dat wel even iets anders. Voor mijzelf durf ik wel in te staan, maar niet voor al die anderen in de baan. Uiteindelijk ben ik dus niet meer gestart in de finale. De kwalificatie was geweldig en had ik voor geen goud willen missen, maar ik moet over zeven weken ergens anders aan de start staan en ik wilde het risico niet lopen om zwaar in de problemen te komen.”

Klopt het wellicht dan toch? Komt het verstand echt met de jaren???

MIRJAM POL WEDEROM AMBASSADRICE PUTOLINE
De samenwerking tussen Mirjam en Putoline, die zij vorig jaar zijn aangegaan, wordt ook dit jaar voortgezet. Gezamenlijk zijn zij overeengekomen ook dit jaar weer met elkaar samen te gaan werken. Het smeermiddelenmerk, gespecialiseerd in smeermiddelen voor gemotoriseerde tweewielers, is content met Mirjam als ambassadrice voor het uitdragen van het merk.

Mirjam reed de afgelopen Dakar Rally met de smeermiddelen van Putoline. In deze loodzware rally heeft zij laten zien het bijltje er niet zomaar bij neer te gooien, deze professionele houding past perfect bij de uitstraling van Putoline. Nationaal en internationaal wordt Mirjam gezien als een zeer ervaren en serieuze motorrijdster. Zij weet als geen ander dat het niet enkel om de twee weken in januari gaat, als de zwaarste rally ter wereld wordt verreden, maar juist die voorbereiding naar die twee weken toe zijn van groot belang.
PUTOLINE OIL | DRIVEN BY TECHNOLOGY
Kijk op de website wat Putoline voor jouw motor kan betekenen: https://www.putoline.com/nl/

MIRJAM EN HAAR TEAM
Tijdens de Dakar Rally, maar ook al daarvoor, wordt Mirjam ondersteund door het internationale HT Husqvarna rally raid team uit Vorden. Zo zorgt dit team voor het ‘afleveren’ van de motor en materialen van Mirjam in Le Havre, Frankrijk.
Alle Europese voertuigen ondergingen op donderdag 22 en vrijdag 23 november een eerste keuring in de Franse havenplaats Le Havre. De voertuigen worden nu ingescheept om per vrachtschip koers te zetten richting Lima in Peru.

‘A challenge for those who go, a dream for those who remain behind.’
Mirjam Pol, the Dutch female rider, will be at the starting line for the 7th time in 2019. She finished the Dakar rally for the first time at the age of 22 in 2006, she won the female class in 2009 and after a few years as assistant team manager in our team, she decided to start the race again in 2018. She managed to finish, but it wasn’t easy! In 2019 she will be back…

Het team uit Vorden zal tijdens de Dakar Rally onder andere zorgdragen voor de technische ondersteuning van Mirjam’s Husqvarna Rally Replica met startnummer 55.
De motor werd standaard afgeleverd en is door de monteurs van HT Rally Raid aangepast aan de wensen van Mirjam.

Klinkt als… maar rijdt als…
Mirjam over haar nieuwe rallymotor: “De Husqvarna klinkt misschien als een stofzuiger maar de huidige generatie rallymotoren lopen geweldig en zijn behoorlijk ‘hufterproof’!
Hij voelt veel handelbaarder aan en is veel lichter, zeker tien kilo. Helaas heb ik niet de tijd gehad mijn motor goed te kunnen testen in het zand. Maar, gelukkig ben ik door mijn ervaring wel bekend met de duinen en het zand, een echte zandhaas, zeg maar. Ook het navigeren in dit terrein ligt me wel.

En…een ding is zeker; deze Dakar staat in het teken van zand en duinen!”
Bezoek de website voor meer over Mirjam.