Nieuwsbrief Mirjam Pol: THE CALM AFTER THE STORM…

Na een bewogen Dakar moest Mirjam even een tandje terugschakelen en de storm over laten waaien. De gebeurtenissen tijdens de rally en ook daarna vroegen van haar de tijd om weer te landen in de ‘echte’ wereld. Het begrip voor het feit dat ze alles graag in de luwte een plekje wilde geven was hartverwarmend.

“Ik heb zoveel lieve en opbeurende berichten ontvangen, van Nieuw-Zeeland tot IJsland tot in mijn eigen dorp, iedereen leefde enorm mee. Een dag nadat Edwin Straver naar Nederland was gerepatrieerd, overleed hij in bijzijn van zijn familie en vrienden.
Toen dat naar buiten kwam, stond mijn telefoon roodgloeiend. Verschillende media wilden een reactie. Wel begrijpelijk hoewel mijn hoofd daar totaal niet naar stond. Om te voorkomen dat er reacties ‘van horen zeggen’ naar buiten zouden komen, ben ik aangeschoven bij een aantal radio- en TV-programma’s”
, vertelt Mirjam hier zelf over.

Hoe groot kan het verschil zijn?
De avond nadat Mirjam aan tafel zat bij ‘Op1’ werd ze gehuldigd als Sportvrouw van het Jaar in haar geboorteplaats Borne. “Een dubbel gevoel, hoe groot kan het contrast zijn? Ik vind het natuurlijk een eervolle erkenning voor mijn prestaties en ben toch blij dat ik bij het Sportgala aanwezig was”, aldus Mirjam.

Twee weken daarna werd het Dakarmateriaal, dus ook de rallymotor van Mirjam, opgehaald uit de haven van Marseille en teruggebracht naar Nederland. Ze kreeg niet eens de tijd om haar motor van het Saudische zand te ontdoen; acte-de-préséance werd verwacht op de Motorbeurs in Utrecht!

Verwacht het onverwachte…
“Hoe vaak ik wel niet tegen nieuwkomers en/of ander rijders die ooit Dakar willen gaan rijden heb geantwoord; ‘verwacht het onverwachte’. Zorg dat je ermee om kunt gaan of je je erbij neer kunt leggen. Kun je dat niet, blijf dan thuis, ga niet naar Dakar en bespaar jezelf een hoop ellende!”
Ook voor Mirjam kwam het onverwachte en ongevraagde; haar theatervoorstelling ‘DE ANDERE KANT VAN DE MEDAILLE’ werd een dag van tevoren afgeblazen. Weken van voorbereiden, beeldmateriaal verzamelen, besprekingen door heel Nederland, de vreugde omdat de voorstelling binnen één week was uitverkocht, alles stopte. Door de aangescherpte maatregelen van het RIVM om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, werden alle grote evenementen verboden.

Mirjam hierover: “Natuurlijk had ik heel erg graag mijn Dakar 2020 theatervoorstelling door willen laten gaan. Maar wat niet gaat, dat gaat niet. En wat in het vat zit verzuurd niet!
Het is nu voor velen een onrustige en onzekere periode. Ook ik heb op dit moment veel onbeantwoorde vragen; hoe gaat het met mijn sport, mijn financiële situatie, enzovoort. Maar… ik verveel mij niet! Ik ben weer lekker aan het sporten en goed hersteld van mijn spierscheuring in Dakar. En net zoals heel veel andere Nederlanders nu ook thuis aan het sporten. Er liggen nog zoveel zaken op mij te wachten die ik ‘uit wil zoeken en moet regelen’, dus ik vermaak mij nog wel even!”

Achter de wolken schijnt de zon…
“Ik wil de mensen die nu in een moeilijke situatie zitten vooral heel veel sterkte toewensen. Zet hem op, hou nog even vol. Pas alsjeblieft goed op jezelf en elkaar en blijf gezond! Ook hier komt vroeg of laat een eind aan.”