Mathias Van Hoof Vice kampioen world cup open

Afgelopen weekend stonden de 7e en 8e wedstrijd voor het WK Enduro op de kalender. Het was het tweede opeenvolgende weekend in Portugal, in Marco de Canaveses, een pittoresk dorpje ten Oosten van Porto.
Daar werd de titelstrijd beslecht in alle klassen en zeker voor Herentalsenaar, Mathias Van Hoof, was nog alles mogelijk want hij begon het weekend met gedeeltelijke leidersplaats met zijn naaste concurrent, Dietger Damiaens. Na 2 dagen van verhitte en hevige strijd en in het totaal 12 tijdsproeven in alle mogelijke omstandigheden, hadden beide rijders op zondagavond opnieuw evenveel punten, evenveel eerste plaatsen, evenveel tweede plaatsen, de laatste proef werd nog door de sympathieke Husqvarna rijder gewonnen…maar de dagzege ging naar Damiaens..en daarmee ook de titel in de Open 4 stroke klasse. Een ware thriller…

Het begon zaterdag direct goed voor Van Hoof. Alle proeven werden in tegenovergestelde richting gereden ten opzichte van vorig weekend. Hij klokte op de extreemproef de snelste tijd en daarmee een grote voorsprong op de concurrentie. In de crossproef was Damiaens beter in zijn sas en won, maar Van Hoof counterde in de enduroproef en was na de eerste ronde nog steeds bijna 26 los van de Limburger. In de extreem ging de Husqvarna rijder er af en verloor veel plaatsen en tijd, maar behield zijn voorsprong met dik 8 seconden. Deze voorsprong bleef zo tot op het einde van de zaterdag en daarmee pakte Van Hoof de volle 20 punten en de leiding in het WK OS4. “Op 2 kleine valpartijen na, was het een perfecte dag, Mijn Husqvarna FE 350 doet het prima, ik voelde me goed en heb voor deze overwinning hard moeten vechten”, zo sprak Van Hoof ’ s avonds.

Op Zondag werd het écht enduro weer, met bakken regen..dus voordeel Van Hoof. Hij won proef 1 dan ook met meer dan 25 seconden voorsprong op Dietger…Misschien iets te veel van het goede zou blijken. “Dietger ging als eerste de proef in maar werd omgeleid door de track Marshalls via het GP gedeelte. Daarmee moest hij onvrijwillig een gedeelte van het parcours doen wat niet voor onze categorie bestemd was.”
Ook proef 2 was voor de Kempenaar. In de enduroproef sloeg de KTM rijder terug en werd het verschil weer kleiner. De regen maakte rijden haast onmogelijk, het werd een echte modderpartij. Maar Van Hoof gaf geen krimp en won opnieuw de extreem proef.

Moest nadien amper 2 seconde toegeven in de crossproef en trokken zo naar de laatste en beslissende enduroproef. Het was razend spannend, en Van Hoof zette alle op alles.
“Wat een spanning zeg. Ik wist bij het uitkomen van de laatste crossproef het verschil zeer klein was en dat ik echt alles op alles moest zetten in de laatste proef om de overwinning en het kampioenschap te verzilveren. Ik ging ALL IN reed de proef van men leven zo goed als foutloos.. Maar we kregen men tijd niet te zien op de live timing.. Stress en spanning alom en na 30 min ongeveer kwam mijn tijd tevoorschijn. 5 Sec sneller als Dietger was het uiteindelijk. We reden allebei op en soms over de limiet , pushten elkaar naar een hoger niveau en des te mooier. “

Er was nog wel verwarring alom. De eerste extreem proef stond nog meegeteld in het live klassement en daardoor zou de Herentalsenaar gewonnen hebben. Echter werd er na de finish beslist door de race directie, dat de tijden van de eerste proef geschrapt werden voor alle Open Class rijders doordat enkele rijders de verkeerde kant werden uitgestuurd. Daarmee vervielen de 26 seconden voorsprong van Van Hoof. Dat had zéér grote gevolgen zo werd plots zijn voorsprong een achterstand van 5,73 seconden. Daarmee ging de dagzege naar Damiaens en ook de titel want de laatste wedstrijd telt bij een ex equo.

“ Ik begrijp de eerlijke beslissing van de race directie absoluut maar het is echt wel zuur. Die proef lag me echt goed en net die wordt eruit gehaald. Ik heb een hele dag bijna geen enkele fout gemaakt, ik heb 3 van de 5 proeven gewonnen en toch was het niet voldoende. Dietger pakt dagzege en de titel , hoewel ik dezelfde punten heb als hem. Ik kan mijn ontgoocheling niet beschrijven. Maar ik ben blij voor Dietger, hij was dan samen met mij de snelste en wens hem proficiat met zijn titel. Ik ben strijdend gestrand op een ex equo in aantal overwinnen , tweede plaatsen en punten dit was het zwaarste kampioenschap uit mijn leven, jammer van die vijf seconden….niet te geloven” aldus een geëmotioneerde Husqvarna piloot na de afsluitende WK wedstrijd in Portugal.