2010 EK Enduro, 1-2 mei, Boussac, Frankrijk

2010 EK Frankrijk: het kan altijd beter …

Noem het maar zeuren maar ik denk toch dat de ambities er net niet helemaal uitkwamen bij enkelen. Dan nog een portie pech erbij voor Erik Davids. Gelukkig hadden “we” Henk Knuiman achter de hand bij de veteranen; goed voor een medaille. Positief was ook het optreden EK Frankrijk: Knuiman tweedevan Robin Nijkamp in zijn eerste EK. De toppers hadden elk één goeie dag en op dit niveau moet je twee goeie dagen hebben. Eind juni dan maar in de herkansing in Polen?
Alle proeftijden en uitslagen op een rij:
Zaterdag per klasse
Zaterdag scratch
Zondag per klasse
Zondag scratch
Foto’s: zaterdag, zondag, Foto’s Marloes

Wat gaat het EK in 2010 brengen?

Na een mooie GP in Valkenswaard met een sterk optreden van de Nederlandse jeugd, gaan wij ons opmaken voor het eerste EK enduro dit jaar. De lokatie is Boussac in Frankrijk, zo’n 100 km ten noordwesten van Clermont-Ferrand. Elke dag telt: 4 ronden (52 km /ronde) met per ronde 1 xtrem test, 1 cross test en 1 enduro test. 17 Nederlanders gaan deze editie de strijd aan met de rest van Europa. Naast de jonkies met enige EK ervaring (Ian Olthof en Ismo ten Velde) zien we ook Robin Nijkamp voor het eerst op de lijst.
Dan zijn er nog een paar ervaren rijders met revanche-gedachten na jaren met zilveren medailles en weekend-winsten: wat gaan Wassink, Plekkenpol en Van den Broek dit jaar doen? Kan Ralph Hubers de altijd sterke E1 kopmannen nu wel de baas? Amel Advokaat moet helaas even passen met een gebroken grote teen. Met vijf veteranen erbij een mooi ploegje, ook om de service goed te regelen. Vanaf donderdag zijn we erbij. De organisator is MC Boussaquin. Daar vind je deze plattegrond. De site van de EK promotor is deze.

Class Name Machine
E1 Rik BROER KTM
E1 Jirry VAN VEEN YAMAHA
E1 Ian OLTHOF TM
E1 Ralph Hubers KTM
E2 Alex VAN DEN BROEK SUZUKI
E2 Erwin PLEKKENPOL KTM
E2 Ismo TEN VELDE KTM
E2 Alex VAN GINKEL KTM
E2 Robert WILLEMSEN KTM
E2 Erik DAVIDS YAMAHA
E2 Robin NIJKAMP HONDA
E3 Mark WASSINK KTM
VET Leonard MOULIJN KTM
VET Patrick SCHELLEKENS KTM
VET Simon SCHIMMEL KTM
VET Henk KNUIMAN KTM
VET Sjaak MARTENS KTM

2010 EK Frankrijk: voorlopig een natte vrijdag

Frankrijk blijft verrassen. Niet echt vanwege het nachtelijk regenbuitje, dat vandaag de hele dag blijft doordruppelen. Wel een beetje door het donderdagavond diner: een zeer verzorgd driegangen dagmenu voor 13 euro in een café-restaurant waar je aan de buitenkant kijkend vlot voorbij loopt. Zeker wel door het afstapje in de testtrack, waar al drie Nederlanders er voorover afgingen, gelukkig zonder schade. Dat kon een Duitse collega niet zeggen. Hij bezeerde zijn rug en brak een sleutelbeen, gelukkig zonder blijvende gevolgen.

Verrassend ook in dit voormalig WK gebied, de eerder eenvoudige route en de niet al te gekke proeven. In de vier of wellicht vijf ronden zitten drie proeven (totaaltijd 7 uur, voorlopig 44 en 41 minuten).
De eerste heette Extreme maar wordt inmiddels crosstest genoemd. Een vrijwel vlak weiland met enkele op- en afstappen en meerdere boomstammen, rioolbuizen en nog zo wat; alles niet al te moeilijk maar nat is glad. Vanavond beslist de jury of het een crosstest blijft en of hij in de eerste ronde telt.

De tweede is de endurotest, beetje weiland en veel bos. Leuke hoogteverschillen en (ik heb maar een klein stukje gelopen) veel wortels en vooral stenen. Tricky op snelheid.

De derde is de grote crosstest. Veel weiland waar als het nat is zelfs walletjes in komen. Leuk gebruik gemaakt van de korte hellingen en een paar afhangende bochten er in.

Het start/finish dorp Boussac ligt op bijna 400 meter hoogte. Bij de endurotest meet ik 500 meter. Het is (bij zon) een mooi, licht heuvelachtig gebied. En, alweer verrassend, hoewel het een klein dorpje is, hebben ze zowel een Castorama als een Simply, beiden met supermarkt diesel.
In het boekje vinden we bijna 170 namen, mede door maar liefst 77 junoren. Vanuit Nederland is last-minute ook Dave Elsinga toegevoegd. Achttien rijders derhalve.
Nu wachten op de terugkomst van de pré-riders en hun verhalen. Nederland moet om 13.30 uur keuren. Tot zover via, ook verrassend, een goede internet-verbinding van de organisatie. Ze lijken het voorlopig zeer goed in de hand te hebben. Later wellicht meer.

2010 EK Frankrijk, vrijdag: al weer droog maar …

Vanaf een uur of elf is het droog. Inmiddels zijn alle motoren goedgekeurd en ingeleverd. Dat ging niet al te moeilijk. En Robin Nijkamp heeft weer wat bijgeleerd. Hij kwam met een open pijp naar de keuring. Bij de hier als vergelijking uitgevoerde twee meter max meet-methode sloegen alle stoppen door. Vervolgens haalde hij grijnzend zijn db-killer uit zijn binnenzak en schroefde die er ter plaatse in. Alleen ben je dan wel extra in beeld bij de keuringsmannen. Het kwam gelukkig toch nog goed.

De pré-ride leverde vooral op dat het met de nattigheid meevalt, maar het is hier en daar wel een stuk gladder, vooral in de enduroproef en dan die paar hellinkjes. De tijden waren voor Ragnar wat krap maar wellicht komt er hier en daar een minuutje bij. Voorlopig stond er 44 en 41 minuten voor de delen. Start om 9.00 uur en na de juryvergadering zal het aantal ronden vast staan; waarschijnlijk vijf. De FFM (Franse bond) doet de tijdwaarneming met transponders. We krijgen de link nog door.

2010 EK Frankrijk, vrijdag: nog geen startlijst …

Er is nog geen startlijst maar dit zijn de rijnummers. Die zeggen nog niks over de startvolgorde.
Class Name Machine
E1 203 Rik BROER KTM
E1 204 Jirry VAN VEEN YAMAHA
E1 216 Ian OLTHOF TM
E1 219 Ralph Hubers KTM
E2 303 Alex VAN DEN BROEK SUZUKI
E2 306 Robert WILLEMSEN KTM
E2 307 Ismo TEN VELDE KTM
E2 309 Robin NIJKAMP HONDA
E2 310 Erwin PLEKKENPOL KTM
E2 327 Alex VAN GINKEL KTM
E2 331 DAVE ELSINGA YAMAHA
E3 401 Mark WASSINK KTM
VET 502 Leonard MOULIJN KTM
VET 505 Simon SCHIMMEL KTM
VET 506 Patrick SCHELLEKENS KTM
VET 507 Carsten vom Bruch KTM
VET 519 Sjaak MARTENS KTM
VET 520 Henk KNUIMAN KTM
VET 524 Erik DAVIDS YAMAHA

2010 EK Frankrijk, vrijdag: Live tijden

En wel onze eigen vlaggedraagsterDe live tijden staan rechtsstreeks op de Franse bonds-enduro site. Intussen nog een aardige opening met intocht achter de rug. Weinig Nederlanders daarbij. Volgens onze coach die goed Frans spreekt, waren de toppers vroeg naar bed omdat ze een zware wedstrijd verwachten, jaja.
Jerome Bethune trialde nog wat op het dorpsplein. Wat de wedstrijd betreft: 5 ronden van 87 minuten (44 en 43 per deel); de endurotest telt niet in de eerste ronde. Starten op nummer volgorde: Rik Broer begint voor ons om 9.28 en finisht om 16.58 en veteraan Erik Davids sluit de startrij om 10.02.

2010 EK Frankrijk, zaterdag en mooi weer

Na een droge nachtErwin Plekkenpol en Robert Willemsen en wat spatjes bij de start om 9.00 uur is het nu zelfs zonnig. Vanaf een simpele startplek, niks podium, waren ze binnen vijf kwartier allemaal op pad. Dus rap naar de Xtreme die zelfs in de tweede ronde nog wat glad was. De Franse klei onder het gras vormde al wel spoortjes in de bochten. Gelukkig werkt de live timing, maar met 14 tellende proeven vandaag is er nog weinig van te zeggen. Er staan wel tijden voor ET1 maar die zal niet meetellen. Behalve Simon Schimmel (schade aan de achterbrug opgelopen op een spoorbrug) rijden ze nog allemaal. Simon is nu aan het sleutelen om morgen weer te kunnen rijden.

2010 EK Frankrijk, zaterdag en problemen met de tijdwaarneming

Gaat Erik Davids zijn klasse winnen?Techniek kan stuk. Dus viel eerst het internet hier uit en daarna hield de tijdwaarneming bij de crosstest er mee op. Volgens mij waren alle E3 rijders er door en toen werden de veteranen en wat daarna kwam zo’n 15 minuten stil gezet. Vervolgens moesten ze meteen terug naar de weg en de paddock. Daar kwamen de meesten al te laat aan. Bij alles wat daarna kwam vanaf de juniors werd CT4 gereden maar niet geklokt. Als eerste kregen de veteranen weer registratie. Ronde 5 zou alles voor iedereen weer tellen. Fijn, foto’s van een niet tellende proef.

Intussen had Dave Elsinga wat met een achterwiel moeten rommelen en had Sjaak Martens de olie uit de bak. Hij ligt er vandaag uit maar is wel aan het repareren. Robin Nijkamp was iets te laag over de bomen gegaan en had de carterbescherming los liggen.
Dan de resultaten: let op, ET1 staat nog steeds in de lijst en in het totaal maar die zou niet tellen. Voorlopig Ralph op acht en Rik en Jirry op tien en elf. De E2 lijst is weinig van te maken: 7 man met een tellende CT4, de rest heeft die niet. In de E3 staat Mark op twee en kort achter Cadek. Erik Davids leidt bij de veteranen en Henk Knuiman staat op drie, maar ook daar moet nog één proef binnen komen. We gaan het zien!

2010 EK Frankrijk, zaterdag: Wassink twee?, Davids wint

Mark Wassink wordt tweedeOn-officieel natuurlijk maar voorlopig staat Mark Wassink op een mooie tweede plaats, drie seconden achter David Cadek. Erik Davids doet hele goeie zaken bij de veteranen en hij wordt eerste, 33 seconden voor oude rot Fred Weil. ET1 moet nog uit de lijst gehaald worden dus er kan nog wat veranderen.  Sjaak Martens heeft niet ingeleverd; de bak is echt kapot. Morgen weer een dag met nieuwe achterbandjes want voor vanavond en morgen wordt er regen voorspeld.

2010 EK Frankrijk, zaterdag: officieel Davids wint; Wassink derde

Na correctie voor de niet tellende ET1 en een hele juryvergadering hangen er nu getekende lijsten. Erik Davids staat nog steeds mooi en ruim op één; Mark Wassink derde. Nr 405 Matthieu Gagnoud wint de E3 voor Cadek en Mark. Er is morgen dus nog werk te doen. Dat gaat dan vanaf 9.30 uur gebeuren (het is tenslotte zondag) en maar over vier ronden. Het is hier trouwens nog droog maar ik garandeer niks.
Zo zijn de scores van dag1:
E1:
1 201 LEBRUN Sylvain FFM Française HM HONDA 00:57:41.031
2 220 METGE Adrien FFM Française HONDA 00:58:46.663
3 213 WAKELY Simon ACU Britannique HUSQVARNA 00:58:51.908
8 219 HUBERS Ralph KNMV Hollandaise KTM 01:01:00.876
10 203 BROER Rik KNMV Hollandaise KTM 01:02:16.943
11 204 VAN VEEN Jirry KNMV Hollandaise YAMAHA 01:02:50.204
17 216 OLTHOF Ian KNMV Hollandaise 01:11:46.596
E2:
1 318 EVANS Greg ACU Britannique KTM 00:58:37.050
2 308 METGE Mickaël FFM Française HONDA 00:59:23.075
3 314 BECONI Andrea FMI Italienne SUZUKI 00:59:47.967
5 310 PLEKKENPOL Erwin KNMV Hollandaise KTM 00:59:50.962
8 303 VAN DEN BROEK Alex KNMV Hollandaise SUZUKI 01:01:57.273
10 309 NIJKAMP Robin KNMV Hollandaise HONDA 01:03:28.589
19 307 TEN VELDE Ismo KNMV Hollandaise KTM 01:06:50.699
22 331 ELSINGA Dave KNMV Hollandaise YAMAHA (C) 01:08:58.2…
23 327 VAN GINKEL Alex KNMV Hollandaise KTM 01:11:12.634
24 306 WILLEMSEN Robert KNMV Hollandaise KTM 01:23:02.193
E3:
1 405 GAGNOUD Matthieu FFM Française TM 00:58:34.656
2 404 CADEK David ACCR Tchèque KTM 00:58:35.739
3 401 WASSINK Mark KNMV Hollandaise KTM 00:58:38.021
Veteranen:
1 524 DAVIDS Erik KNMV Hollandaise YAMAHA 01:03:31.332
2 522 WEILL Frédéric FFM Française HUSQVARNA 01:04:15.861
3 520 KNUIMAN Henk KNMV Hollandaise KTM 01:05:13.551
12 507 VOM BRUCH Carsten DMSB Allemande KTM (C) 01:12:32.9…
17 502 MOULIJN Léonard KNMV Hollandaise KTM 01:18:19.923
18 506 SCHELLEKENS Patrick KNMV Hollandaise KTM 01:19:49.833
22 519 MARTENS Sjaak KNMV Hollandaise KTM DSQ
23 505 SCHIMMEL Simon KNMV Hollandaise KTM DNF

2010 EK Frankrijk, zondag: de dag begint met een klein uurtje stevige regen

Inmiddels is er genoeg gevallen om het lekker glad te maken, zeker in de eerste ronde van de vier die vandaag op het programma staan. In de route zit net voor TC1 een lastige klim en in de endurotest zitten er twee die moeilijk zullen worden. Maar eens kijken of we die in beeld kunnen krijgen.
En kijken of er vandaag nog een tandje bij kan voor sommige van onze rijders. Wat de uitslagen betreft, de lijsten van gisteren staan nu al niet meer op internet. Wellicht later op de EK promotiesite. De live timing staat al wel weer aan. Start om 09.30 uur dus Rik Broer begint om 9.58 uur voor Nederland.

2010 EK Frankrijk, zondag: een taaie dag

Rik Broer in de crosstestOndanks het uurtje regen was de endurotest in de eerste ronde goed te doen. In aanwezigheid van de juryvoorzitter was eerst nog de lastigste stenen helling iets aangepast. Onze rijders gingen daar toch wat voorzichtig rond, in inmiddels alweer een zonnetje. De volgende bui viel in de tweede ronde in de crosstest, zo ongeveer op het hoofd van Mark Wassink. De inmiddels kale weide werd snel glad en de veteranen kwamen soms amper de hellingen op. Daar kwam Erik Davids helemaal niet meer door. Hij had eerder in de Xtreme wat meegemaakt en ging wellicht haasten op de route en er vervolgens stevig af net voor de controle. In ieder geval één van zijn handen/vingers zit nu niet meer helemaal goed. Daar wordt nu een foto van gemaakt. Jammer na zo’n sterke start gisteren.
Verder, met nog twee proeven te gaan, leidt Rik Broer in de E1 voor Ralph en Jirry, maar wel 2,5 minuut achter de Franse snotkoningen. In de E2 staat Erwin Plekkenpol voorlopig op vier. Mark Wassink staat op zes en Henk Knuiman rijdt tweede bij de veteranen.

2010 EK Frankrijk, zondag: unofficial Knuiman twee

Terwijl de laatste veteranen de motor in het parc-fermé schuiven, hebben we hier de onofficiele uitslag. Henk Knuiman haalt een mooie tweede plaats bij de veteranen.  In de E1 is Rik Broer, wat feller rijdend vandaag, de nationale koploper met een achtste plek. In de E2 Erwin Plekkenpol vandaag één plek beter op vier; ook Dave Elsinga (8) en Robin Nijkamp (9) scoren mooi. In de E3 moet Mark Wassink het vandaag met een vijfde plaats doen; het draaide gewoon niet soepel.

Dag 2:
E1:
1 220 METGE Adrien 54:33.169
2 201 LEBRUN Sylvain 54:34.121
3 210 REIS Gonçalo 55:43.440
8 203 BROER Rik 57:59.703 
10 219 HUBERS Ralph 58:58.790 
12 204 VAN VEEN Jirry 1:00:32.446
17 216 OLTHOF Ian 1:08:36.657
E2:
1 318 EVANS Greg 54:55.026
2 308 METGE Mickaël 55:34.606
3 328 DEVISY Arnaud 56:11.198
4 310 PLEKKENPOL Erwin 56:43.310
8 331 ELSINGA Dave 59:19.570
9 309 NIJKAMP Robin 59:28.252
11 303 VAN DEN BROEK Alex 59:50.404
17 307 TEN VELDE Ismo 1:05:55.890 
20 327 VAN GINKEL Alex 1:08:11.218
21 306 WILLEMSEN Robert 1:19:48.793
E3:
1 417 KAPAJCIK Robert 55:12.834
2 404 CADEK David 55:15.687
3 405 GAGNOUD Matthieu 56:06.577  
5 401 WASSINK Mark 56:52.550
Veteranen:
1 522 WEILL Frédéric 1:00:16.564
2 520 KNUIMAN Henk 1:02:45.920
3 510 VINTERS Einars 1:04:52.373
14 507 VOM BRUCH Carsten 1:12:06.262
16 506 SCHELLEKENS Patrick 1:16:49.337
17 502 MOULIJN Léonard 1:17:35.592

2010 EK Frankrijk: de lijsten

IanOlthof FrankrijkAlle proeftijden en uitslagen op een rij:
Zaterdag per klasse
Zaterdag scratch
Zondag per klasse
Zondag scratch
Foto’s: zaterdag, zondag,  Foto’s Marloes