2010 EK Enduro, 26-27 juni, Kielce, Polen

Wassink en Davids winnen brons op EK enduro

Erik Davids in de crosstest op zondagMark Wassink (E3) en Erik Davids (Veteranen) hebben beiden een derde plaats behaald in het Europees endurokampioenschap. Op 26 en 27 juni werd in het bekende endurogebied rond het Poolse Kielce de tweede tweedaagse wedstrijd gehouden. Door de voorafgaande regenval en door de vele oude routes met watergaten en knippenpaden werd het een redelijk zware wedstrijd. Op beide dagen vielen vier van de achttien Nederlanders uit door pech. De wedstrijd duurde zes uur per dag met een schamele twee proeven per ronde. De totale proeftijd was daardoor maar circa 25 minuten per dag en dat is erg weinig.
Op zaterdag was het vooral de gladde endurotest die de Nederlanders seconden kostte. Ook een paar stevige hellingen in de route in een nat bos waren lastig. De droge, zanderige crosstest was wel goed voor de punten.
Het evenement was door de motorclub in Kielce vrij goed georganiseerd met een fraaie verharde paddock. Helaas liet de door de Poolse motorbond ingehuurde tijdwaarneming teveel steken vallen door onervarenheid en dat stemde de rijders en coaches niet vrolijk.
Uitslagen: zaterdag E1 E2 E3 VET zondag: E1 E2 E3 VET
Foto’s: zaterdag zondag

Vooruitblik EK Enduro Polen, 26 en 27 juni 2010

De 2e ronde van het UEM EK enduro werd in Kielce in Polen gereden. Deze stad ligt 120 km ten noorden van Krakow. In 2004 werd hier dichtbij in Miedziana Gora de zesdaagse gehouden en in 2007 vond hier al een EK plaats. Mark Wassink pakte daar zilver in de eindstand. Net als toen ook nu slechts twee proeven. Hopelijk zit die mooie enduroproef daarbij. De route was toen wel interessant met enkele lastige hellingen. Er zijn nu vier ronden van 55 km voorzien. Start/Finish in het voetbalstadion van Kielce. Organisator is de motorclub van Kielce.
Op de startlijst staan voorlopig zo’n 160 heren en dames. Voor Nederland zien we:
207  Broer  Rik  NL  E1 Senior  KTM
208  Ralph  Hubers  NL  E1 Senior  KTM
210  Jirry  Van Veen  NL  E1 Senior  Yamaha
214  Ian  Olthof  NL  E1 Senior  KTM
304  Erwin  Plekkenpol  NL  E2 Senior  KTM
307  Robin  Nijkamp  NL  E2 Senior  HONDA
308  Alex  Van Den Broek  NL  E2 Senior  SUZUKI
317  Ismo  Ten Velde  NL  E2 Senior  KTM
318  Alex  Van Ginkel  NL  E2 Senior  KTM
325  Robert  Willemsen  NL  E2 Senior  KTM
319  Geert  Snellenberg  NL  E2 Senior  Yamaha
320  Hans  Pol  NL  E2 Senior  Honda
321  Dave Elsinga NL E2 Senior Yamaha
404  Mark  Wassink  NL  E3 Senior  KTM
418  Henry  Pol  NL  E3 Senior  KTM
501  Henk  Knuiman  NL  Veteran  KTM
507  Erik  Davids  NL  Veteran  Yamaha
516  Simon  Schimmel  NL  Veteran  KTM
517  Marcel  Hordijk  NL  Veteran  Yamaha

Amel Advokaat is er niet bij. Hij rijdt wel weer na zijn crossblessure maar ditzelfde weekend zit hij in Mexico voor een wedstrijd en aansluitend ondersteunt hij een training van de Mexicaanse enduro-selectie.

Belgische deelnemers:
804  Nicolas  Charlier  Belge  Cup 50ccm  FANTIC
807  Alberic  Dassesse  Belge  Cup 50ccm   Beta
706  Florent  Gobert  Belge Trophy 125,4T  FANTIC
213  Jonathan  Piette  Belge  E1 Senior  RIEJU
215  Mikael  Despontin  Belge  E1 Senior  RIEJU
Opvallend twee deelnemers onder de achttien op 50 cc machines. Kan dat voor Nederland ook geregeld worden?

Kansen? Henk Knuiman verdedigt zijn tweede plaats in de veteranenklase en winnaar van Frankrijk Frederic Weil is er niet bij. Erik Davids dan weer wel. Mark Wassink (E3) en Erwin Plekkenpol (E2) proberen hun vierde plaats in het klassement te verbeteren. Beiden hebben hier eerder goed gepresteerd. In dit veld moeten die mannen zich kunnen verbeteren, zeker als we ze nog een beetje aanmoedigen. Daarom ben ik er weer bij: foto’s en verslag volgen!

EK Polen Kielce: en ook in Polen kan het regenen

Vanmorgen donderdag wakker geworden in een bui die tot 09.00 uur duurde. Goed tegen het stof want de knalharde endurotest leek gisteravond al stoffig. De zanderige crosstest zal daar minder last van hebben, hoewel dat moeilijk te zien is want het gras staat nog een meter hoog.
De fraaie geasfalteerde paddock bij het stadion loopt intussen aardig vol, hoewel van de Nederlanders de helft nog niet is gesignaleerd. Kan zijn dat er een paar in een hotel verder op zitten. Tonny ten Dam moet zich dus afmelden wegens dringende werk-omstandigheden. De rest heeft het ontbijt net op en gaat straks proeven lopen; het lint zal er vandaag pas op komen maar de piketten staan er al. Beide proeven liggen een 10 kilometer van de paddock af en ze zijn met auto’s wat lastig te bereiken en er is niet veel parkeergelegenheid. De route kent ca 8 km aanloop van  de paddock naar TC1; kort daarna de crosstest in en dan een lus tot TC2 en daarna via de endurotest weer naar TC1. Drie of vier ronden is nog niet duidelijk. Overdag wordt de paddock dus niet meer aan gedaan.
Qua deelnemersaantallen ziet het er aardig uit; zo’n 170 inclusief dames en 50cc en 125 4-takt jonkies. Later meer.

EK Polen Kielce: weinig actie

Vanaf 10 uur donderdag regent het opnieuw en continu en stevig. Weinig animo om de proeven te lopen voorlopig. Alle Nederlanders zijn nu hier en de tent van Bertus staat. De schotels worden al gericht maar om nu bij 12 graden buiten naar voetbal te gaan kijken?

EK Polen vrijdag: eindelijk droog

Na een droge nacht is het ook vandaag, vrijdag de hele dag droog. Wat een opluchting. Nu kon er gewoon gewerkt worden. Motoren op punt zetten was weinig werk want er is geen testtrack dus er viel niks te poetsen. Proeven lopen, nu droog en daarna inleveren. De crossproef was nog droog genoeg. De enduro-test had wat verweekte plekken en flinke plassen op de harde ondergrond. Die verdwijnen dit weekend niet meer.
Intussen deed Ragnar Katerbau de pré-ride met een aantal andere landen. De route vond hij leuk. Na de paddock 800 meter asfalt en dan een bospad op. Vijftien minuten en 9 km naar TC1; net daarvoor een rivier over door een lage duiker, dus krassen op de helm en de laarzen vol. Dan de vrijwel droge zanderige crosstest in. Vlak en met echte zandwallen; het meeste kniehoge gras is al plat gelopen. Dan een dik halfuur naar TC2, net voor de endurotest. Niks bijzonders in dat stuk route. De endurotest is voorlopig nog glad met wat grote plassen. De hellinkjes stellen weinig voor. Dan het mooiste stuk route naar TC1 met op het eind wat mooie gladde en vooral brede hellingen. Ragnar bleef een keer hangen; wel breed dus geen opstoppingen.
Vanaf zaterdag 10.00 uur gaan ze voor vier ronden. Zondag vanaf 09.00 uur hoeven ze er maar drie. Om 18.00 uur juryvergadering dus welicht dan nog nieuws en exacte tijden.

EK Polen: ze zijn er klaar voor!

Om 10.00 uur zal de eerste junior van het podium rollen voor drie ronden en 20 minuten aanlooproute. De ronde duurt 45 en 63 minuten. Rik Broer begint voor Nederland om 10.25 uur en Marcel Hordijk sluit de rij om 10.52 uur. Hij moet om 16.51 uur bij de pre-finish klokken. Volgens de berichten tot nu toe is er helaas geen live-timing. De endurotest telt ook in de eerste ronde; zo komen ze in ieder geval nog aan zes proeven per dag. En, ook prettig, het is droog (de hele nacht ook trouwens) en de vooruitzichten zijn goed.

EK Polen zaterdag: enkele uitvallers

Ismo geconcentreerd aan de startEen kwartier na de start begon de zon voorzichtig te schijnen, ongelofelijk. Het is een pittige rit, vooral die dubbele klim na de endurotest, waar dronken toeschouwers de goede spoortjes blokkeren. Verder continu knippen en stuiteren in de proeven en ook op de route.
Geert Snellenberg (te weinig conditie) en Hans Pol (een paar keer op zijn zere schouder gevallen) zijn gestopt in de 2e ronde. Marcel Hordijk al al wat minuten en Simon Schimmel was buiten het halfuur.

EK Polen Kielce zaterdag: weinig resultaten te vinden

Geert Snellenberg in crosstest 2Terwijl de mannen al inleveren, zie ik hier nog nul uitslagen. Slecht. Ook de klok voor het parc-ferme is onzichtbaar voor de jongens en er staat een file bij een marshall met een waterslang, die de verfmerken controleert.
Mark Wassink heeft de zijdekselpakking vervangen. Hard werken en net binnen de 15 minuten.

EK Polen Kielce zaterdag: de endurotest

Henk Knuiman in ET3Na de endurotest mochten ze nog een dik uur naar de TC en 15 minuten naar de pre-finish. De endurotest was aan het opdrogen maar wel glad op de stenen. Verder veel knippen en mooi op en af. Eigenlijk gewoon een leuke proef. Hoor net dat de resultaten over twee uur komen. Eerst maar even verhalen van rijders ophalen.

EK Polen Kielce zaterdag 20.05 uur: problemen met de uitslag

De jury heeft de uitslagen afgewezen. Er moeten nieuwe lijsten gemaakt worden en om 21.30 uur gaat de jury daarmee verder. Koffietijd dus.

EK Polen Kielce zaterdag 22.40 uur, officiele uitslag dag 1

De jury is net klaar maar het is nog niet af:
E1: 1. Michal Szuster; 8. Ralph Hubers, 10. Rik Broer, 11. Jirry van Veen, 15. Ian Olthof
E2: 1. Greg Evans, 7. Robin Nijkamp, 11. Erwin Plekkenpol, 12. Alex vd Broek, 17. Ismo ten Velde, 19. Alex van Ginkel
E3: 1. David Cadek, 5. Mark Wassink, 15. Henri Pol
Veteranen:  1. Einars Vinters, 3. Henk Knuiman, 5. Erik Davids
DNF: Hans Pol, Geert Snellenberg, Dave Elsinga, Marcel Hordijk, Simon Schimmel.
De eerste crosstest is niet meegeteld; teveel fouten in die lijst.
Morgenochtend wordt er verder vergaderd door de jury.

EK Polen Kielce, dag 2, 08.11 uur, alweer droog

Het gaat nog stuiven als ze straks om 0900 uur van start gaan. Zelfde ronde, zelfde tijden, zelfde route. Dus Rik als eerste om 15.24 en Marcel Hordijk als laatste om 15.51 binnen. Als alles goed gaat. Daarom gaat er politie naar die lastige helling in het laatste routedeel; om de “supporters” in bedwang te houden. Ze stonden daar alle goede sporen te blokkeren en onze “aanwijzers” werden weggejaagd. Zonde.
Intussen wordt er hier naast me een official lijst gekopieerd voor de jury, maar die wordt zwaar “bewaakt”. Zelfs Hennie Wullink krijgt hem niet mee.

EK Polen Kielce, dag 2: de beruchte helling ..

plekkie op de hellingHadden wij maar zo’n bos thuis. Vanmorgen eerst naar de helling in het laatste deel van de route, in de hoop dat de dronken vandalen nog sliepen. En dat klopte. De helling liep bij bijna iedereen goed in de 1e ronde. Er waren veel keuzes: het meest populair was een bosgrond spoor links met veel wortels. De Italianen en Portugezen gingen voor het keien-spoor rechts. En Henri Pol, viel haast niet op in zijn groene pak, ging nog veel verder rechts door het struikgewas. Geen foto dus.

EK Polen Kielce, dag 2: de laatste crosstest

Mark Wassink in de derde crosstestDaarna op naar de 3e en laatste crosstest. Mark Wassink reed daar de snelste tijd in zijn klasse. Dat had hij in de 1e doorkomst ook al gedaan volgens zijn vader. De 2e doorkomst is onbekend want toen lag in ieder geval het display er uit; de rest hopelijk niet. Eerder was het spul in de endurotest ook  al weer uitgevallen. Het probleem met de tijden komt niet door de plaatselijke club. De Poolse bond heeft een nieuw bedrijfje in de arm genomen en die bakken er weinig van, ondanks de transponders.
De crosstest zelf begon al een beetje te stuiven en verder elke bocht één spoor, een wal en remknip ervoor. Ian Olthof moest daar even onder zijn motor uit kruipen, matige tijd dus. Robin Nijkamp kwam daar later aan; hij had de koppeling moeten vervangen nadat die er op de helling uitgespat was. In de laatste bocht verloor hij ook nog zijn heuptasje; toen ben ik maar even gaan hardlopen.
Van dag 1 hangt inmiddels het volgende lijstje hier op het raam (nee, op internet vind ik nog niks):
E1: 1. Michal Szuster; 8. Ralph Hubers, 10. Rik Broer, 11. Jirry van Veen, 15. Ian Olthof
E2: 1. Greg Evans, 7. Robin Nijkamp, 11. Erwin Plekkenpol, 12. Alex vd Broek, 17. Ismo ten Velde, 19. Alex van Ginkel
E3: 1. David Cadek, 5. Mark Wassink, 15. Henri Pol
Veteranen: 1. Einars Vinters, 3. Henk Knuiman, 5. Erik Davids, 11. Carsten vom Bruch
DNF: Geert Snellenberg, Dave Elsinga, Hans Pol, Marcel Hordijk, Simon Schimmel.
Ergens vanaf plaats vijf zijn alle Nederlanders een plaatsje gezakt. Bij de veteranen is die correctie op die rare proeftijd van Erik Davids kennelijk niet door gegaan.

EK Polen Kielce, dag 2: finish

De E1 mannen hebben de motor al geparkeerd en ze komen gelijk de transponder inleveren. Blij dat het er op zit. Robin Nijkamp toch het blok stuk in de laatste ronde. Marcel Hordijk eruit met een kapotte ketting. Dave Elsinga is vanmorgen wel gestart maar hij was ziek en is na de eerste endurotest gestopt. Over de weg terug liep zijn motor ook nog stuk.
Nu gaan we weer op de uitslag wachten, tenzij er eerder nog wat anders te melden is.

EK Polen Kielce, officiele uitslag dag 2

De volledige uitslagen, ook tijden lijsten op de EK site. Open het dag1 of dag2 bericht door op Read More te klikken onderaan en de download links werken.
Uitslag dag 2:
E1: 1. Michal Szuster, 8. Ralph Hubers, 9. Rik Broer, 11. Jirry van Veen, 15. Ian Olthof
E2: 1.Greg Evans, 7. Erwin Plekkenpol, 9. Alex van den Broek, 11. Geert Snellenberg, 13. Ismo ten Velde, 16. Alex van Ginkel. DNF: Hans Pol, Dave Elsinga, Robin Nijkamp
E3: 1. David Cadek, 3. Mark Wassink DNF: Henri Pol
Veteranen: 1. Erik Davids, 4. Henk Knuiman, 13. Carsten vom Bruch DNF: Marcel Hordijk
Over het weekend wordt Mark Wassink 3e en Erik Davids ook. Het WPM merkteam wordt vijfde. Henri Pol, het hele wekend solide, wordt slachtoffer van het laatste watergat op de route. Motor verzopen, wel weer op gang gekregen maar te laat, zonde.