Wedstrijdverslag ONK Enduro Hellendoorn, 25 oktober 2014

Wassink breekt sleutelbeen, Vogels blijft winnen
De zesde wedstrijd van het Open NK Enduro bracht mooi droog weer maar dat kon van de ondergrond niet overal gezegd worden. Enkele dikke vette buien in de dagen vooraf brachten flink wat uitdaging in modder en glibberigheid.

PRACHTIGE PROEVEN, OOK VOOR PUBLIEK
Na de zandbakken van Havelte en Amersfoort, in Vorden de akkers én een echte enduro bosproef werden de rijders hier verblijd met zelfs twee enduro proeven van hoog kaliber.  In proef 1 Dauwpop was weer het beruchte zandgat te vinden waar de rijders konden kiezen uit drie variaties. Toch was de moeilijkheid verre van die van vorig jaar hoewel er in de eerste ronde nog wel het een en ander van terug te vinden was met diverse spectaculaire op- en afstappers. De tweede ronde was de hele rand weggereden en werd het een stuk eenvoudiger. De proef zelf was weer de bekende en goed van knippen voorziene bosproef maar deze keer door de natte ondergrond erg glad. Remmen voor obstakels en/of bochten moest dan ook met beleid gebeuren, menigeen ging op het gladde spul ‘plotseling’ onderuit.

Proef 2 was weer uitgezet rond, de ruim van bos en wortelpaden voorziene, ‘zandkoele’. Een echte klassieker in Neerlands enduro en ook nog de mooiste. In het mulle zandgat deze keer een splitsing voor een ‘easy’ of ‘extreme’ beklimming. Grappig dat deze nu ‘extreme’ genoemde klim een paar jaar geleden nog gewoon in de route zat. Is er dan toch sprake van routedeflatie? 989 Motortje uit de Zandkoele gooien Wim Lubbers? Zo kun je ook boven komenHet klimmetje was dan ook niet bijzonder moeilijk hoewel toch nog diversen in de problemen kwamen en zich vastreden in het mulle zand. Meestal lag dat aan het te laat en te veel gasgeven en dat bracht weinig anders dan het wegzakken in het zand tot de carterplaat daar een eind aan maakte. Of juist veel te hard omhoog rijden waardoor bovenop het nodige ongecontroleerd springspektakel te zien was. Erg ‘in control’ zag het er in sommige gevallen niet uit. Maar het doel heiligt de middelen, boven is boven! In de laatste ronde waren er nog vier gangbare sporen, goed kijken, snel kiezen en op tijd het gas erop. De meesten gingen zonder probleem naar boven.

Proef 3 was wederom op en rond de aangeklede crossbaan van de familie Klein Kromhof. De dikke regenbui die de dag voor de enduro de omgeving teisterde bracht hier flink wat water en daardoor glibberige modder op het grasveld. In het eerste voorste deel waren veel technische obstakels gemaakt met boomstammen, niet allemaal heel moeilijk maar zonder enige ervaring ermee toch ook weer niet een makkie. Vooral de steigerplank over de boomstammen (een ‘skinny’ in MTB termen) bleek een mind-puzzler. Net voor het voorwiel kijken eindigt vaak tussen de boomstammen wat hier weer genoegzaam werd aangetoond. De volgende keer toch maar focussen in het verlengde van de plank, gaat vast beter. Er werd dan ook flink geprutst. Selectief was het zeker en degene die dit soort simpele obstakels zo nu en dan eens traint was, flink in het voordeel. Het probleem in deze proef zat meer in het achterste gedeelte waar rijders in de modder niet al te spoorvast waren en er veel lint uit reden. De lintenknopers van de organiserende MC Nijverdal-Hellendoorn konden tegen deze grote vraag aan knoopwerk onvoldoende aanbod zetten waardoor onduidelijk was waar de proef liep. Er zat voor wedstrijdleider Wilco Bruijn weinig anders op dan de tweede doorkomst (proef 6) voor de inters en nationalen te schrappen uit de tijdlijst. De uitslag was misschien daardoor wel zo laat. ‘Schrappen’ vergt kennelijk veel handwerk. De proef werd daarna ook flink ingekort om de slechtste stukken te ontlopen.

Zowel inters als nationalen hadden 3 ronden á 80 km op het programma staan.

RAAR INLEVERREGELTJE?

Kampioens kandidaat N3 Arjan vd Vleuten werd het nieuwste slachtoffer van de “op tijd keuren regel” die straftijd garandeert als je later dan 45 minuten voor je starttijd de motor inlevert (was vorig jaar 30 minuten). Nu moeten enduro rijders natuurlijk het reglement kunnen dromen en is het goed een richtlijn te hebben voor het moment van inleveren evenals een penalty. Echter de huidige strafmaat is echt de realiteit voorbij. Van de Vleuten kreeg maar liefst 8 minuten straf. Dus nog voordat er gestart werd was hij al volledig naar de achterhoede verwezen. Ook diverse daglicenties waaronder organisator Jan Olthof werden hierop getracteerd.

Voorzitter van de OET Jos Arends meldde dat dit een algemeen ingevoerde regel is maar dat ook hij het wel ver vindt gaan. Er zal naar worden gekeken maar een eventuele wijziging zal doorgaans niet eerder dan het nieuwe seizoen in 2015 ingaan hoewel de OET tot veel in staat is. Een gewaarschuwde endurorijder telt voor twee.

ONK INTERS E1

Lucas Dolfing begon goed door de eerste proef binnen te lepelen maar zag al in proef twee de WPM rijders Ismo ten Velde en Bas Klein Haneveld voorbij stuiven. Ten Velde kwam na proef 8 Lars Verbakel is de zwaarste jongen van de E13 aan de leiding met een marge van 19 seconden. Dolfing gaf bepaald niet op, trok de TM flink open, won vier proeven op rij en schoof en-passant eerst Klein Haneveld en vervolgens ook Ten Velde voorbij. Ten Velde verloor te veel op de Zandkoele proef om daar nog wat aan te doen ondanks dat hij nog wel de laatste proef binnensleepte. Dolfing deerde dat weinig en kon voor de derde keer naar het podium. Ten Velde wist de in de derde ronde aandringende Klein Haneveld te weerstaan en eiste de tweede plaats op. Kevin Dijk kon zich met de drie koplopers niet meten maar kon de vierde plaats vasthouden en eindigde voor Lars Verbakel.

Tussenstandsleider Dolfing breidt zijn voorsprong uit op Ten Velde (171 vs 159 punten) maar het blijft spannend. Kevin Dijk heeft er nu 140. Klein Haneveld staat met 105 punten vijfde, één puntje achter Verbakel.

ONK INTERS E2

76 Rendo Boersma (E2) lijkt op het lint te balancerenDe man met de dubbele doelstelling, een sterke Dakar rijden maar ook ONK kampioen E2 en Scratch worden, werkt tegenwoordig als vertegenwoordiger bij Hoco Parts. Hans Vogels’ rijden lijdt er niet onder want het lijkt of hij iedere week nog een beetje beter gaat. Dat ondanks een spalk aan zijn rechterwijsvinger, een souvenir na een ongelukje in het voorjaar waar die vinger flink gehavend werd. “Het zag er slecht uit en ik ben blij dat het met die spalk zo goed gaat. Het is wel lastig met remmen, soms te hard en soms te zacht want het gevoel in die vinger is een stuk minder’. Het went blijkbaar snel want zoals gesteld, het gaat steeds beter. Vandaag was er gewoon geen beginnen aan, Vogels was zo sterk daar kon Nijkamp met geen mogelijkheid tegenop. Vogels won alle proeven. Op de finish bedroeg het verschil 70 seconden. Nijkamp moest in de derde ronde de ketting repareren. Het toeval wil dat ook vorig jaar in Hellendoorn de ketting (toen was het een nieuwe) problemen gaf. Wellicht een soort van Hellendoornse kettingvloek? Hoe dan ook was Nijkamp een duidelijke tweede een flink eind voor coming man Johnny Bosmans die Headstand na Handstand voor Johnny Bosmansmomenteel net tussen de twee toppers en de rest van de klasse acteert als eenzame derde. Om beter te worden moet je grenzen overschrijden en dat deed hij in de derde ronde op proef 8 met een even fraaie als afschrikwekkende ‘handstand voorover met headplant’. Het publiek riep luidt ‘oei’ want het zag er gelukkig erger uit dan het in feite was maar Bosmans verloor er toch zo’n 40 seconden. Voor de derde plaats maakte het weinig uit want de ruimte naar Rendo Boersma was groot en die was ook drukker met Vincent Rikhof op vijf houden. De mannen waren aardig aan elkaar gewaagd maar Boersma was deze keer mooi de sterkste en daarmee vierde. Vogels leidt ongeslagen de tussenstandsdans met 180 punten, dat zijn er 18 meer dan Nijkamp en nog 12 meer dan Bosmans.

ONK INTERS E3

171 Pechvogel Mark Wassink ziet zijn E3 kampioenskansen flink afnemenNatuurlijk stond de het hele seizoen al durende tweestrijd tussen regerend kampioen Mark Wassink en Wesley Pittens, met tussenstand 2-3, vol in de aandacht. Wassink had een slechte eerste proef waardoor Pittens gelijk 19 seconden voor kwam maar Wassink knokte zich terug in proef 2, 3 en 4 en bracht het verschil terug naar 6 seconden, De volgende proef was weer voor Pittens die weer 2 seconden teruggreep. In proef 7 was Wassink weer aan zet maar helaas liep dat door een val helemaal anders. Daarbij brak het sleutelbeen en was de enige optie; opgave! Pittens had het vervolgens makkelijk en reed eenvoudig naar zijn alweer vierde dagzege in 2014. Erwin Plekkenpol sloot aan als tweede met een ruime voorsprong op Robert Voortman die de derde plaats inlijfde voor vierde man Marc Pepers. Helaas waren daarmee de rijders op. De bezetting van de E3 klasse is momenteel erg dun. Door het uitvallen van Wassink staat Pittens fier aan de leiding met 174 punten voor de 152 van Plekkenpol en de 141 van Wassink.

INTERS VETERANEN 40+ EV40

Na een hoogtepunt volgt vaak een dieptepunt. Nu had Peter Bergsma de laatste weken eigenlijk alleen maar enduro hoogtepunten beleefd, vandaag was het kennelijk tijd voor iets anders. Het geluk was niet met hem want er ging van alles mis, onder andere op de ‘skinnies’ van proef 3 wat veel tijd kostte. Echt een off-day maar hij is vast niet de enige die daar zo nu en dan door geplaagd wordt. Maar is het niet dat dit soort dagen vaak de sleutel zijn in het beslissen van het kampioenschap? 272 Trialkampioen Alex vd Broek (EV40) weet ook met enduro’s erg goed raadDegene die nog het beste profiteerde was trialkampioen Alex van de Broek die zijn eerste enduro van 2014 reed en gelijk maar alle proeven op één na, op zijn naam schreef. De enige die hij niet wilde (??) winnen ging naar Dinand Tijhuis die als beste achtervolger als tweede in zijn thuisenduro weer mooi punten scoorde. Bergsma kwam met een derde plaats nog goed weg. Kees Zuidhof had er graag wat aan gedaan maar kwam steeds op de Dauwpop proef flink te kort. Het was maar goed dat Erik Buursema in de laatste ronde niet aan aanvallen toekwam anders was de vierde plaats van Zuidhof nog in gevaar gekomen. Nu resteerde een gaatje naar Buursema van 6 seconden op de meet. Bergsma blijft de puntendans leiden met 175 punten en heeft nu 30 punten marge op Van de Brand en zou theoretisch een wedstrijd kunnen missen. Zuidhof nestelde zich met dit resultaat naast Allan Davids op 125 punten.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)

Dat het momenteel lastig is Hans Vogels (E2) voorbij te steken wordt steeds duidelijker. In de eerste ronde wist Mark Wassink (E3) nog wel proef 2 en 3 te winnen waarna Vogels korte metten maakte. Hij liet niets meer liggen en won weer magistraal de wedstrijd. Daarachter ging het op en neer tussen Wassink, Robin Nijkamp (E2) en Wesley Pittens (E3). Pittens wist toch vrij snel de tweede plaats in te nemen en een gaatje naar Wassink te slaan van zo’n 8 seconden. Die tegenstand viel weg toen Wassink op proef 7 hard onderuit ging en geblesseerd uit de wedstrijd verdween. Nijkamp kon een foutje van Pittens in proef 8 niet verzilveren en bleef steken op 10 sec op de derde plaats. Met dit soort stuurproeven kwamen ook de E1 rijders weer in het stuk voor waarbij eerst Bas Klein Haneveld en in de tweede ronde Ismo ten Velde de beste papieren in handen had voor de vierde plaats. In de laatste ronde bleek Lucas Dolfing duidelijk sneller en kaapte zo alsnog de vierde plaats weg voor Ten Velde’s neus. In de tussenstand leidt Vogels met 575 puntjes, dat zijn er 70 meer dan Pittens en nog eens 100 meer dan Nijkamp die Wassink passeert voor de derde plaats.

EURO/ NATIONALEN A1

Ook deze keer was er niemand die Thierry Pittens ook maar een strobreed in de weg kon leggen. Die is gewoon een klasse apart. Jan Daris was dit keer John Roestenburg te snel af voor de tweede plaats. De vierde plaats leek naar Thymo Scholten te gaan maar die viel voortijdig uit. Pittens leidt met 180 punten de dans, Roestenburg 152 en 127 voor Daris.

EURO/ NATIONALEN N1

355 Sjoerd Eskes palmde de tweede plaats in bij de N1De heren ‘kemphanen’ Maikel Verkade en Jordie Berghorst hadden elkaar weer snel gevonden. De eerste twee proeven werden gebroederlijk verdeeld maar toen sloeg voor Verkade het noodlot op de obstakels van proef 3 toe. Daar verloor hij maar liefst 6 minuten om fors terug te vallen. Eerst leek Eskes nog het beste te profiteren maar vanaf de tweede ronde kwam Berghorst op gang en reed in een streep naar de overwinning. Eskes handhaafde de tweede plaats voor de gestaag doorrijdende Tim Kruiper die makkelijk de derde plaats kon opeisen voor Verkade op vier. Roy van de Pieterman schreef voor de vijfde keer de vijfde positie op zijn scorelijst. Berghorst bouwt zo verder de leiding in de tussenstand uit met 177 voor Eskes met 154 en Kruiper vlak daarachter op 150 punten.

EURO/ NATIONALEN N2

489 Sommige motoren maken de klim zonder berijder, Ron Honcoop (N2) werd er mooi derde meeOok deze keer was het alles Bjorn Sloot wat de klok sloeg. Hij kon zich zelfs wat geknoei op proef 3 veroorloven om zijn zes-op-rij vol te maken. Jarno van de Linde won een proef maar kon niet voorkomen dat Rob Smits, die ook nog een proef inpalmde, de tweede plaats optekende. Ron Honcoop nam de derde plaats voor zijn rekening voor Van de Linde. Rob Wouda had een sterk begin maar zakte snel wat terug, maar de vijfde plaats was nog steeds het aanzien waard. Klassementsleider Sloot  heeft er 180 bij elkaar gesprokkeld en heeft een mooi gaatje naar Smits van 45 punten en kan dus een dagje uitvallen. Boer staat derde met 113 punten.

EURO/ NATIONALEN N3

666 Bart Oosting regelmatig in de top vijf  van de N3Met kampioenskandidaat Arjan vd Vleuten aan de start met 8 minuten straftijd vanwege ‘te laat keuren’ ging er een golf van verlichting door het N3 veld. Tenminste als je dat gelooft want andere kandidaat Rob Lauwers trok gewoon zijn eigen plan, won zes van de acht proeven en daarmee de wedstrijd. Rik Vierhuizen was dan wel steeds de beste op de derde proef maar meer dan een tweede plaats bracht dat niet op. Nina Klink kreeg prima zicht op de derde plaats en er was een crash ofwel bodemverkenning voor nodig op proef 8 om alsnog de derde plaats aan Mike Jansen te schenken. Klink kon dankzij twee ‘te laat inlever’ minuutjes van Robin Holtmeulen (ja, ook die was de pisang) de vier vasthouden want eigenlijk was die sneller. Het debacle van Van de Vleuten brengt Lauwers (169) een mooie marge van 20 punten naar Van de Vleuten. Dame Nina Klink heeft de derde stevig vast met 130 punten voor Vierhuizen op 115.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40

714 Erik Schutrups (NV40) was niet de enige die wat moeite had met de ExtremeMichel van Roon had een nulscore in Amersfoort maar maakt serieus werk van het inlopen van kopman Eddy Heersink. Ook hier waren de eerste twee ronden voor hem waarna Heersink en later Peter Maranus wat terug konden doen. Voor Van Roon geen probleem want die had al een dikke minuut speling en daar mochten best een paar seconden af. Zo wint Van Roon zijn vierde wedstrijd en kruipt dichter naar Heersink die de schade beperkt met de tweede plaats. Patrick Schellekens heeft lang de tweede plaats in handen maar van foutjes in de twee laatste proeven profiteert Peter Maranus door de derde positie over te nemen. Twan van Driel tekent voor de vijfde plaats. Heersink blijft aan de leiding met 157 maar ziet  Van Roon naderen tot op 10 punten, dat gaat nog mooi worden. Maranus is met 133 punten nog niet kansloos.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50

879 Goedlachse Martien Jimmink (NV50) pakt het goede spoor in de ZandkuleHoewel het wat saai dreigt te worden is het toch steeds die ‘jongen’ van (Gert) Berghorst die alles aanveegt. Deze keer mocht Peet van Saase nog twee kruimels (lees: proeven) opvegen maar Berghorst winst kwam geen seconde in gevaar. Saasse weer netjes tweede. Daarachter was er iets meer spanning daar Henk Schuizeman lang de derde plaats bezette maar die inleverde door een blooper op proef 5. Martien Jimmink lachte eens in zijn vuistje en nam de derde stek over gevolgd door Ludwig Cissen die profiteerde op vier. Schuizeman dus wederom vijfde. Berghorst blijft ongeslagen op 180 punten en kan al anderhalve wedstrijd thuis blijven daar Van Saase volgt op 135. Jimmink klopt met 128 ook nog aan de deur, maar die zit al aardig op slot.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
Bij de nationalen sloeg weer Thierry Pittens (A1) zijn slag die het hele veld op bijna 4,5 minuut zette. Rob Lauwers (N3) was duidelijk tweede op enige afstand gevolgd door Jordy Berghorst en Sjoerd Eskes met de lichte viertakten. Rik Vierhuizen sluit aan als nummer vijf. Pittens heeft inmiddels 1140 punten, dat is een hele wedstrijd meer dan tweede man Lauwers op 940 puntjes. Sloot volgt met 20 minder.

HET WAS WEER FANTASTISCH

Het was geen makkelijk ritje deze editie van de Heuvelrit. De MCNH had zich erg ingespannen er iets moois van te maken. En ondanks het ‘niet goed’ geregelde weer waren er veel complimenten van rijders over deze mooie enduro. Er was een klein maar wel storend verbeterpuntjes wat helaas proef 6 kostte. Jammer maar niet getreurd, volgende keer bij slecht weer meer ruimte tussen paden in de proef, meer lint en –knopers en alles is voor elkaar. En de kijkers? Die vermaakten zich uitermate op de drie hotspots, zandgat Dauwpop, de lastige obstakels bij Klein Kromhof en de klim in Zandkoele waar weer de bekende Koek-en-Zopie cateringkar het nat en droog verzorgde.

Het ONK krijgt zijn vervolg op 1 november in Zelhem waar al weer de zevende wedstrijd van 2014 plaatsvindt. Ook daar met de Mylaps App live timing in CP3. Daarna volgen nog Harfsen en de tweedaagse kampioensrit in Enter. Zorg erbij te zijn.

Tekst: Alex Peters

alexFoto’s: VSFoto.nl en Erik Davids

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl