Daan Bruijsten: vijfde plaats tijdens EK Enduro te Harfsen

daan_bruijsten_ek-harfsenDe tweedaagse finale van het Europees kampioenschap werd verreden in het Nederlandse Harfsen. Na eerdere wedstrijden in Italië, Frankrijk en Letland had Daan al een mooie progressie lijn laten zien waarbij hij zich in Letland zelfs in de top tien vestigde.  De WPM-KTM rijder was vast van plan om op vertrouwde bodem zich nog te verbeteren en zijn stijgende lijn voort te zetten. Op beide dagen kregen de rijders drie ronden op een route van 85 kilometer voorgeschoteld met daarin vier tijdproeven. Met een rijtijd van 7,5 uur per dag en maar liefst anderhalf uur proeftijd werd dit een echte zware enduro.
Na op woensdag en donderdag de proeven verkend te hebben. Voelde hij al een griepje aankomen. Hij herstelde amper van het wandelen en begon zich steeds zwakker te voelen.
Op de vrijdag begon hij de wedstrijd perfect en verbaasde iedereen met de snelste tijd en zelf een tweede tijd scratch van alle EK rijders! Ook de opvolgende proeven verliepen goed en zo stond hij na de eerste ronde op een mooie derde plaats. In de tweede ronde was de scherpte weg en begon hij zich toch echt zwakker te voelen. En maakte dan ook enkele schuivertjes. Ook het eten wat hij binnen kreeg kwam er steeds weer uit. Dus na zeven en half uur wedstrijd tijd werd hij zwakker en zwakker. Desondanks bleef hij knokken voor wat hij waard was en perste hij er toch snelle tijden uit. En eindigde hij na een zware dag op een strakke vijfde plaats!

Na de wedstrijd heeft hij geprobeerd om zo goed mogelijk te herstellen. Maar na zo’n inspanning was herstellen erg lastig. De zaterdagochtend begon hij de dag ook weer sterk met in de eerste twee proeven top vijf tijden. In de derde proef liep het super maar onverwachts kwam hij op een van de vele wortels op hoge snelheid ten val en met alle geluk viel hij tussen de bomen door. In volle adrenaline stapte hij weer op de motor. Maar hij voelde al snel dat hij veel had geleden met deze val. Futloos en vol kneuzingen vervolgde hij zijn weg. Hij besloot door te gaan en te gaan finishen maar wel op safe te gaan. Dit verliep goed en kon constant blijven rijden. In de laatste ronde in de derde laatste proef ging het helaas weer mis. Doordat hij niet fit was viel hij opnieuw op volle snelheid en lande hij hard op zijn hoofd. Geheel de kluts kwijt heeft hij de proef rustig uitgereden. De twee resterende proeven heeft hij rond getokkeld en gelukkig de wedstrijd kunnen finishen.
Doordat hij aan het begin van de dag nog zo’n sterke tijden heeft neer kunnen zetten heeft hij er toch nog een achtste plaats uit kunnen halen.

”Dit was voor mij mentaal en fysiek een van de zwaarste wedstrijd ooit. Waarbij ik heel diep ben gegaan. En dat is nu erg goed te voelen een dag na de wedstrijd. Ik hoop dat ik mij iedere dag weer een stukje beter ga voelen zodat ik in Hellendoorn weer van start kan gaan. Deze wedstrijd is volgende week zaterdag al. Maar ben uitermate tevreden over mijn eerste EK seizoen aangezien ik iedere wedstrijd veel leerde en dit ook terug te vinden was in de resultaten. Waar ik in het begin nog op een twintigste plaats reed heb ik mezelf op weten te werken naar een vaste top tien rijder. Waarbij de vijfde plaats op vrijdag in deze zwaar bezette klasse helemaal super is.”

Daan werd vrijdags 5e bij het EK tevens was deze wedstrijd tellend voor het ONK daarin werd het sterk 3e. Op zaterdag wist hij een 8e plaats bij het EK te behalen en een 4e plaats in het ONK.

Meer op: http://daanbruijsten.nl/