Mathias Van Hoof 22e in Val de Lorraine Classic

MathiasvanHoof-val de lorraine 2018Na meer dan een jaar van inactiviteit, heeft de Beta-Denicol rijder, Mathias Van Hoof voor het eerst weer aan een enduro wedstrijd deelgenomen. Als voorbereiding op het komende seizoen, nam de Belofte kampioen van 2016 deel aan de Val de Lorraine Classic, waar 652 rijders twee dagen lang probeerden recht te blijven op de gladde flanken in de omgeving van de Moezel. Na 2  dagen, 350 km  en 12 verschillende specials werd Van Hoof heel verdienstelijk 22e. Een meer dan hoopvolle generale repetitie voor de neo-inter 2018.

Dat had hij niet verwacht want haast dag op dag een jaar geleden, scheurde de rijder uit de Kempen zijn kruisbanden en meniscus aan de rechterknie. Een complexe transplantatie volgde en meer dan 6 maanden non actief waren het gevolg.  Daardoor mocht hij ook 9 maanden lang geen motor rijden en kon hij pas einde 2017 weer op zijn BETA 300 RR stappen en heel stelselmatig weer geen opbouwen.

“ Het was een heel moeilijk jaar want ik wilde zo graag weer rijden, maar het kon en mocht niet. Samen met Doctor Claes van het AZ Herentals hebben we dan een plan gemaakt en stap voor stap aan mijn comeback gewerkt. Sinds 3 maanden rijd ik stelselmatig weer, maar ik had daarvoor al 18 maanden geen competitie meer gereden. Om me voor te bereiden op het komende enduro seizoen, heb ik voor deze de Val de Lorraine Enduro in het Franse Faulx gekozen. “ aldus de Beta-Denicol rijder.

Beetje onwennig startte Mathias op zaterdagmorgen de eerste special maar kon toch nog een goede tijd neerzetten, ondanks een kleine schuiver . Ook in special twee ging het voorwiel even de verkeerde kant uit, en wachtte Mathias ook nog even bij gevallen vriend Bob Van Looveren, om toch nog een sterke tijd  18e tijd neer te zetten. De rest van de dag bleef Mathias het tempo hoog houden en zette op de laatste 2 specials nog een 13e en 15e tijd neer. .
Hij maakte geen fouten meer en met een mooie 21e plaats op 652 rijders, rondde hij dag 1 af. “ Dit geeft me vertrouwen voor dag 2. Ik had dit niet zien aankomen na zo een lange periode zonder wedstrijd. In de eerste 2 proeven had ik het wat moeilijk, maar na 2 uur wedstrijd had ik in de verbinding een goed ritme te pakken en kon ik dit ritme makkelijker doortrekken naar de proeven.” 

Zondag stonden opnieuw meer dan 160 km en 6 proeven op het programma. ’s Morgens op de eerste proef zat er nog vorst in de ondergrond en liet hij zich nog even verrassen. De volgende 5 proeven deed Van Hoof een beetje onverwacht opnieuw mee met de grote jongens. Uiteindelijk eindigde hij de 2 daagse Enduro nog op een mooie 22e plaats algemeen.
Dat ik top 20 zou halen in de had ik nooit durven dromen. We hebben heel het weekend zon en goed weer gehad maar in de verbinding was het op zaterdag  zwaar, vettig en zeer moeilijk te rijden. Daardoor had ik wat bang van dag 2 door de zware omstandigheden. Al een geluk wat het op zondag al beter te rijden in de verbinding , ook de proeven lagen er beter bij waardoor het rijden boven de verwachtingen best goed ging. Ik heb zeer hard gewerkt tijdens de winter om er weer te staan na een jaar niet te hebben gereden. Geen inspanning was me te veel om mijn knie weer sterk te maken. Ik zal nu aan een paar details werken, zodat ik binnen 10 dagen klaar ben voor de eerste proef voor het BK enduro in Mettet op 8 April”,  verklaarde een zeer gelukkige Van Hoof achteraf.

Foto: Christophe Culot