Wedstrijdverslag ONK Enduro Vorden 19 oktober 2019

Ceriel Klein Kromhof wint scratch met lof
163 De scratch en E2 winst voor een zeer sterke Ceriel Klein KromhofIn de recente enduro’s was Ceriel Klein Kromhof (E2) al sterk op dreef. Nog vorige week had hij in Bergeijk kans op winst, maar een waterbak stak daar ‘tot aan het zadel’ een stokje voor. Vandaag was hij duidelijk de sterkste en won met vlag en wimpel de scratch. De concurrentie liet er weinig aan gelegen liggen om dat te voorkomen maar het bleek vruchteloos. De strijd om de tweede plaats spitste zich al snel toe op Lucas Dolfing (E2) en Wesley Pittens (E2). Dolfing was steeds de rappere op CP1 en beslechtte zo het vonnis. Hans Vogels (E2) ging in de eerste wedstrijdhelft een paar keer onderuit. Na een wissel van de achterdemper ging het een stuk beter en knokte hij zich terug tot vier ten koste van MX rijder Rene de Jong (E3) die alsnog een sterk debuut maakte als vijfde in dit E2 festival.
Bij de nationalen was wederom Jarno Zandbergen (N1) duidelijk de sterkste.

GLIBBER EN BLUBBER
Was het op zaterdag nog droog zand, na een nachtje doorregenen en op de dag wat doordruilen, veranderde de Vordense bodem in een glad blubberbaantje. Nu is het hier elk jaar de eerste ronde door de dauw een klein beetje glibberig. Dus was het geen breuk met deze jarenlange traditie op de Vordense akkers. Ook de eerste Tebuvo-Atruva crossproef CP1 achter het zwembad (de ‘Zweedse’) was flink voorzien van enige gladdigheid. Dicht bos, singletrack, kruip-door-sluip-door, ontelbare afwisselend gestoken korte en nog kortere bochten en last-but-not-least een fikse lengte van zo’n 7 km. Zijn de talloze keigladde wortels al genoemd die rijders alle kanten opsturen? Met deze nattigheid was alles listig. CP2 ofwel de JVL MX Parts proef was een nieuwe bosproef. Niet al te lang en selectief waardoor het verschil hier niet te maken was. Maar er is potentieel genoeg voor flink snoeiwerk waardoor er volgend jaar een dubbellange proef te genieten valt. De bekende HT Rally Raid Husqy akkerproef CP3 bood van alles wat en vooral ook lange rechte stukken waar het gas lekker open kon. Ruim en breed opgezet en enigszins in het voordeel van crossers en PK rijke motoren. Enkele singletrack stukken door bossages brachten toch nog een aardige balans.655 Ruurd van Roozendaal raakte in de diepe sporen het spoor bijster

STRAK AAN DE BAK
Zowel inters als nationalen reden de route en proeven van 75 km driemaal; totaal 225 km’s met daarin negen proeven. Een ruime 10% van de nationalen vertilden zich eraan en bereikten de finish niet. Hobby en daglicenties stonden voor twee rondjes en zes proeven in het draaiboek. Dat was ook van toepassing op de zes vintage rijders in een clubklasse die hier traditioneel een eigen potje mogen uitknokken.
Zo’n 360 starters hadden zich aangemeld maar enkele ontbraken op het appel. Regen kan vreselijk afschrikken. In Vorden maakt dat niet veel uit maar ja niet iedereen weet dat. s’Middag na afloop van de enduro gingen nog een kleine 80 offroad ridders op pad voor één rondje genieten.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Naast jarenlange ervaring als MX international toonde Ceriel Klein Kromhof aka CKK (E2) de laatste tijd al flink wat enduro bagage aan boord te hebben. De eerste proef was een wake-up call voor de hele concurrentie. Klassementsleider Lucas Dolfing (E2) kreeg zo’n 18 sec. aan de broek, de rest nog een beetje meer. Dolfing en de debuterende MX-er Rene de Jong (E3) deden in de tweede en derde proef iets terug maar na de eerste ronde was het toch CKK die leidde met 20 sec voor Dolfing gevolgd op 2 sec door Wesley Pittens (E2). Hans Vogels (E2) maakte in de eerste proef twee afstappers en stond zo’n 30 sec in het rood op CKK op plaats vijf. De Jong zat daar net voor op vier. De tweede ronde veranderde nauwelijks dit beeld doordat CKK alles won en zijn voorsprong vergrootte naar 27 sec. De anderen consolideerden hun positie hoewel Vogels een harde klapper op een knippenpad in proef vier maakte en nog meer terrein moest prijsgeven. Vogels wisselde een defecte achterdemper en ging aan de bak om het inmiddels flink opgelopen gat naar Pittens van 37 sec aan te pakken. De finale derde ronde ging Dolfing als vanouds extra op het gas maar CKK pareerde prima en had geen centje pijn aan de 4 sec die hij moest inleveren. Daarmee was zijn tweede dik verdiende scratchzege een feit met Dolfing op twee. Een jagende Vogels bracht de marge met Wesley Pittens op plaats drie terug naar 15 sec en ging en-passant De Jong voorbij naar de vierde plaats. De Jong’s vijfde werd nog bijna zes door een sterke eindsprint van Thierry Pittens (E3). Die zat op die positie tot één meter voor de finish maar ging helaas net iets te scherp waarna een duikeling hem alsnog op de zesde plaats hield en De Jong een top vijf mocht noteren. Daan Bruijsten (E2) was er niet bij omdat hij inmiddels onder het mes is geweest voor zijn val in Hellendoorn en dit seizoen niet meer aan de start zal verschijnen.

ONK INTERS E1
99 Local hero Thijs Bulten had het vertrouwen en haalde de buit binnenEen zeer interessant gevecht ontspon zich rond thuisrijder Thijs Bulten die inmiddels de rust lijkt te hebben gevonden om hard te gaan zonder al te veel foutjes. Hij nam direct de leiding maar werd op de huid gezeten door Kaiya Brouwer, Bjorn Sloot en Lars Griekspoor. Brouwer verloor terrein in proef 4 waardoor Sloot haas-je-over ging naar plaats drie. Bulten deed een bodemknuffel in proef 7 waardoor zijn 10 sec voorsprong omsloeg in 3 sec in de min met Griekspoor op kop. De laatste twee proeven zette Bulten dat recht en won zijn eerste E1 met een marge van 3 sec voor Griekspoor. Brouwer wist Sloot door diens fout in proef 8 weer te verschalken en sloot af op drie voor Sloot. Jorn Zoetekouw zat van meet af aan op vijf en hield dat vol tot aan de finish.

ONK INTERS E2
Ceriel Klein Kromhof (E2) zette zijn sterke rijden van de laatste weken door en had nu eens geen pech. Al snel kwam hij op een voorsprong die niet meer verloren ging en won met vlag en wimpel. De anderen streden voor plaats twee waarbij Lucas Dolfing (E2) de langste adem had gevolgd door Wesley Pittens (E2) op drie. Hans Vogels (E2) had een matig begin maar herstelde na een schokdemper wissel. De achterstand was inmiddels zo groot dat hij nog wel inliep op Pittens maar die niet meer te pakken kreeg. Bas Klein Haneveld legde na een regelmatige race de vijfde positie vast.

ONK INTERS E3
230 Het enduro debuut van Rene de Jong leverde de E3 winst en een 5e overall opHet gebeurt niet zo vaak dat debutanten gelijk mee doen voor de winst. Bij Rene Jong was dat echter wel het geval door de eerste proeven winnend af te sluiten. Mark Wassink volgde op te overbruggen afstand maar het was derde man Thierry Pittens die flink aan het gas ging hangen, proef 4 t/m 8 domineerde en niet alleen Wassink voorbij ging maar ook de achterstand op De Jong terugbracht tot 3 sec. De laatste proef moest het pleit beslechten. Pittens gaf de Husky flink de sporen maar een duur foutje vlak voor de finish kostte hem zo’n 10 seconden waardoor De Jong in zijn debuut ook gelijk de E3 overwinning behaalde, Pittens tweede. Wassink kwam ook nog opzetten maar bleef derde voor Anthony Donders op vier. Robin ‘extreme’ Holtmeulen nam de meet als vijfde.

INTERS VETERANEN 40+ EV40
372 Gerard Steenbergen rijdt al heel wat jaartjes maar heeft er nog steeds plezier inAlex van den Broek maakte er weer eens een start-finish overwinning van. Al snel op stevige achterstand verzekerde Rene Satink zich van de tweede stek. Jarno van der Linde kon zich in CP2 en CP3 goed meten met Satink maar verspeelde dat elke ronde tussen het hout van CP1. Doordat Peter Bergsma als vierde niet aandrong kon Van der Linde ‘rustig’ afsluiten als derde. Ruud Arts profiteerde van wat foutjes van Gerard Steenbergen en kwam uit op vijf voor Steenbergen.

EURO/ NATIONALEN N1
445 Jan-Hans Dolfing was goed op dreef in de N1Jarno Zandbergen leidde ook dit keer de dans van begin tot eind. Marijn ten Cate kwam bij vlagen dicht in de buurt maar kon de koppositie niet bedreigen. Een nette tweede plaats was wat resteerde. Sylven Teunissen stevende op de derde plaats af maar gaf door een bodem verkenning in proef 8 Bjorn Wisman weer moed. Teunissen hield echter het kruid en de derde positie droog. Wisman kwam uit op vier terwijl Jan-Hans Dolfing plaats vijf incasseerde.

EURO/ NATIONALEN N2
545 Brad Bijtjes behaalde een nette tweede plaats bij de N2Een sterk begin van Wesley Aaldering creëerde al snel een flinke voorsprong die uitmondde in de vierde overwinning op rij. Brad Bijtjes begon op twee voor Henry Pol en dat veranderde niet meer. Feiko Prosje raakte het hout op de eerste proef en moest van ver komen maar zette stevig door. De opmars stokte op de vierde plaats kort na het inrekenen van Hans Pol die dan maar als vijfde aantikte.

EURO/ NATIONALEN N3
604 Met pa en ma aan de kant moest Jordi van Dijk de N3 wel winnenDe aanmoedigingen van veelvuldig oud-endurokampioen pa Toine en moeder Van Dijk dreven Jordi van Dijk tot grote daden. Dat was ook nodig want Bart van Dulmen en Wilco van de Zuidwind deden er alles aan om hem van de overwinning te houden. Van Dijk had de langste adem en finishte als eerste met Van Dulmen en Van de Zuidwind als tweede en derde. Simon Koning legde beslag op de vierde plaats door in een sterke tweede wedstrijdhelft stuivertje te wisselen met Roy van de Pieterman (5).

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
757 Wie zei dat Allan Davids (NV40) niet kon wheeliën?Wellicht met wat adviezen van oud-endurorijder en pa Jan Harkink was Stefan Harkink ook deze keer nauwelijks te kloppen. Op de akkerproef CP3 snoepten de concurrenten Robin Groeneweg, Bram Gonlag en Alan Davids nog wel iets terug maar dat kon niet voorkomen dat de enige beker weer bij Harkink de kast in ging. Groeneweg maakte een duur foutje waardoor de tweede plaats omsloeg in een wat minder fraaie vierde. Davids profiteerde nogmaals door een bodemverkenning van Gonlag in de finale proef en bereikte de meet als tweede voor de rest van de top vijf, Gonlag, Groeneweg en Dave Kraai.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+
853 Tussen een paar rallye’s in deed Kees Koolen (NV50) even een local inspectionHoewel Kees Zuidhof stevig tegenspartelde was het toch weer Erik Buursema die in één streep het volle pak punten bijschreef op weg naar een mogelijk kampioenschap. Zuidhof hield de twee netjes vast. Voor drie capituleerde Peet van Saase pas op het absolute einde, zodat die plaats alsnog naar Erik Ekelmans ging. Saase bleef vierde en liet Michel van Dooren een plaatsje hoger als vijfde.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
Bij de nationalen pakte de N1 rijders Jarno Zandbergen en Marijn ten Cate de topposities een en twee. Wesley Aaldering (N2), Jordi van Dijk en Bart van Dulmen (beide N3) maakten het vijftal in deze volgorde vol.

HOBBY KLASSE EN DAGLICENTIES
954 Vordenaar Marten Zilvold scheurde door zijn eigen achtertuinDuidelijk is dat Sven Holtman eigenlijk te snel is voor deze klasse met de derde winst op rij. Hoewel de Hobby geen kampioenschap kent, lijkt dat kwa puntentelling al bijna rond. Maikel Roelofsen zat er nog het beste bovenop maar was de mindere crosser op de akkers van CP3 en vond dat terug in de runner-up positie. Roy Vrugt sloot af als derde gevolgd door Roy Lassche. Vordenaar Marten Zilvold had de vijfde plaats in handen maar verspeelde die door een likje van de bodem te nemen en kwam uit op zeven. Rico Doomen nam met die hulp dankbaar plaats vijf in ontvangst.

De daglicenties vielen weer eens in handen van Jonny Karst. Voor de tweede plaats versloeg Danny Koerts ultiem Tom Smit.

VINTAGE
De vintage klasse werd nog spannend door een sterk eindschot van meervoudig oud-endurokampioen Martin Schalkwijk. Freddie van der Laan liet zich echter niet verrassen en pakte het hoogste podium. Schalky tweede. Rendo Boersma legde aan als derde.

EN DAN IS ER NOG DE AARDAPPELBOER
De Vordense VAMC had het prima voor elkaar. Helaas sneden enkele minder nadenkende deelnemers een aardappelveld aan in plaats van tussen de twee stippen door te rijden. Modder leidt soms tot vreemde keuzes waar dan vervolgens de organisator de schade van op zijn bord krijgt. Een geluk dat deze rijders niet betrapt zijn, want een diskwalificatie zit er dan wel in evenals schadeverhaal.

KNMV Clubteams.
Thuiswinnaar Thijs Bultini maakt ook deel uit van een van de twee Clubteams die de KNMV afvaardigt naar de ISDE in Portugal 11-16 november. Daar is duidelijk gekozen voor de talentvolle jeugd. Mooi maar we stikken bij de inters van het talent en dan is het geen tovenaarstruc een trophy team aan te wijzen dat bij de eerste acht kan eindigen. De nog immer (te) straffe selectie eisen mogen bij een amateursport als enduro is in Nederland best wel een tandje minder.
KNMV Clubteam 1: Lucas Dolfing, Thijs Bulten, Lars Griekspoor
KNMV Clubteam 2: Marc Zomer, Tommie Jochems, Jarno Zandbergen

De Promotie Groep Dutch Enduro (PGDE) wordt al jaren getrokken door Hennie Wullink. Door steeds weer te moeten aandringen op investeringen in apparatuur, klokken en aansluitingen (al twee enduro’s werkt een tijddisplay niet en dat is niet het enige). Tekorten waar de KNMV maar niets aan doet. Wullink voelt zich alleen staan en dreigt er het bijltje bij neer te gooien. Hopelijk komt er redding want zonder de PGDE zag en staat de enduro er een stuk minder voor.

De volgende ronde voor het ONK enduro is as zaterdag 26 oktober Harfsen. Een wedstrijd met proeven en route om van te smullen.

Uitslagen op: https://knmv.nl/uitslagen-enduro/

Tekst: Alex Peters

alex
Foto’s: trialfoto.nl van jlenders@xs4all.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl