Alex Peters: verslag Jeugd Enduro Nunspeet 23 juni 2012

Het klimmetje met de bielzen was pittigNa Bornerbroek was MC Nunspeet de club die dit jaar de tweede jeugdenduro organiseerde. Het Cross en Trial terrein van de Motorclub Nunspeet is spectaculair en de route van 5,1km was zelfs voor de begeleidende ervaren enduro rijders pittig te noemen. Marco van Merrebach en Jeroen Timmers hadden dan ook heel veel werk verzet om deze jeugd enduro te doen slagen. Naast een pracht route met veel single track werk heuvel op en heuvel af was dat ook terug te vinden in twee geweldige cross proeven waar zelfs de moeilijkheidsgraad nog wat was opgevoerd. Steile klimmen en afdalingen met hier en daar een dwarsbiels om het nog wat meer uitdagend te maken.

Wellicht geïnspireerd door de in enduro kringen gevreesde ‘Kuule van Soms was het beter even te wachten tot een smalle zandklim vrij was Hellendoorn’? Niet alle mulle klimmen lukten in één keer wat soms leidde tot halfweg omdraaien. Ook was snel geleerd dat met twee of meer tegelijk zo’n klim willen doen een extra uitdaging levert en het soms beter is even te wachten om een mooi en vrij spoor te vinden. Dat hoort er allemaal bij en daarbij was niet iedereen er om te winnen maar vooral om te leren en oefenen.

In het mooie maar zware terrein hadden vooral de 85cc-ers en de enkele 50cc-er het niet makkelijk en er moest hier en daar flink wat benenwerk ingezet worden om de diverse klimmen te overwinnen. Ook de afdalingen waren best uitdagend en evenzo een prima les voor de vele debutanten. Onder hen lokale rijders als de zusjes Demi en Renee Hardlooper die normaal alleen op de crossbaan rijden en nu eens ondervonden wat er allemaal nog meer mogelijk was op hun terrein. Na aanvankelijk enige schrik door de uitdagingen en diverse bodemverkenningen zetten deze meiden goed door. Je zag dat ze elke ronde groeiden in hun enduro rol. Het laatste rondje bleek de vaardigheid duidelijk verbeterd, dat ging dan ook best makkelijk ondanks de inmiddels gegroeide vermoeidheid.

Ze waren niet de enigen want vele rood verhitte hoofden lieten duidelijk zien dat de endurance van de deelnemers onder de zomerse omstandigheden flink op de proef was gesteld. Maar genoten was er in een perfecte ambiance met alles wat er bij een enduro hoort als onder andere parc ferme, tijdcontroles, tank- en verzorgingspost en nieuwe motoren zoals Beta importeur Kamphuis die showde.

De wedstrijd werd van meet af aan geleid door Vincent Rikhof die weliswaar enkele malen Thierry Pittens een seconde sneller zag afdrukken op de eerste proef maar steeds duidelijk sneller was in de tweede proef. Op de proeven was een foutje snel gemaakt en omdat de proeven redelijk kort waren nauwelijks te compenseren. Daardoor kwam ook Stefan Jongewaard zich nog nadrukkelijk melden voor een ereplaats door de tweede plaats over te nemen van Pittens en die terug te zetten naar de derde. Michel Hoenson reed als een echte endurorijder een mooie vlakke wedstrijd zonder uitschieters wat hem de vierde plaats opleverde voor vijfde man Danny Gerards. Voor de hele uitslag klik hier.

De MC Nunspeet kan terug kijken op een prachtig en succesvolle eerste (jeugd)enduro die zeker voor herhaling vatbaar is.

De Voorzitter van de enduro- en trial commissie van de KNMV Hans Mighelbrink meldde dat de proef met de jeugd enduro tot nu toe erg positief verliep. Doelgroep is de jeugd van 14-18 jaar maar ook de iets oudere ‘jeugd’ van 19-22 jaar zonder rijbewijs kan deelnemen op motoren met grote wielen en met maximaal een 250cc 4T. Inmiddels is voorgesteld aan het Hoofdbestuur van de KNMV in 2013 een officiële jeugd enduro competitie in het leven te roepen. Daarbij wordt gedacht aan meerdere klassen, hoe en wat is nog niet duidelijk daar het detail- en reglement werk pas start na groen licht  van het HB.

Alex Peters