Enduro ONK starten op scratch stand

Bron KNMV. De Commissie Offroad, Enduro en Trial heeft in 2012 tijdens de Kampioensrit in Zelhem een proef gehouden met het starten op ‘scratch’-stand. Dit werd door zeer velen als erg positief ervaren.
Deze manier van starten is gebaseerd op het scratch-klassement, dat
naast het officiële enduro-klassement wordt bijgehouden door onze
tijdwaarnemingsofficials. Per klasse starten de sterkste rijders als
eerste. De snelste rijders daarna starten op volgorde van de tijd die ze hebben gereden. Het starten ‘op scratch’ heeft onder meer als voordeel dat je een grotere wedstrijdbeleving hebt en is competitieverhogend voor de deelnemers. Het scratch-klassement bestaat sinds 1999.

Omdat de proef in Zelhem zeer goed is verlopen, heeft de Commissie
Offroad, Enduro en Trial een verzoek ingediend bij het KNMV-bestuur om in het Enduro-seizoen van 2013 te mogen starten op scratch-stand. Het KNMV-bestuur heeft hiervoor akkoord gegeven. De nieuwe manier van starten geldt dit seizoen voor alle vier Inters-klassen en voor de vijf Nationale klassen.

Bij de eerstvolgende ONK Enduro op 23 februari in Eindhoven kunnen de deelnemers voor het eerst in 2013 starten volgens de volgorde van het scratch-klassement. De scratch-uitslagen van de ONK Enduro in Enter worden als leidraad gebruikt voor het starten in Eindhoven. De KNMV is ervan overtuigd dat dit een positieve bijdrage levert aan de endurosport in Nederland.

Naschrift Henk van der Spek: starten zoals in Zelhem dus gedaan werd met de tweedaagse. In Eindhoven eerst alle inters door elkaar op volgorde van het scratchklassement en daarna alle nationalen. Voor veel nationalen zal dit nieuw zijn. Op het podium kan dus zomaar een snelle NV40 rijder naast een N1 rookie staan.

Er is nog geen sprake van een officieel scratch kampioenschap, daarover zal eerst in de loop van 2013 duidelijkheid ontstaan. Vooralsnog is er voor de nationalen de Twin Air trofee en voor de inters de Motorgazet wisselbokaal. Het officieuze scratch-klassement zoals op deze site gepubliceeerd bestaat sinds 1999.