2013 EK enduro, 8-9 juni, Bar sur Seine, Frankrijk

Nederlanders blijven overeind in een uitdagende enduro
Foto’s vrijdag, zaterdag, zondag, uitrijders. De tweede van vier EK enduro wedstrijden ging van start in het Franse Bar sur Seine bij Troyes. In de Champagne streek was een mooie route van 60 kilometer uitgezet, vrijwel geheel onverhard, met daarin drie proeven. De actieve plaatselijke enduroclub had werkelijk alles uit de kast gehaald voor de 150 deelnemers uit 15 landen. In het lage heuvelland werd elk bultje en elke afhangende bocht benut. Nat gras, glibberige bospaadjes en hellingen met wijnstokken; alles kwamen de rijders tegen. De enduroproef had een paar serieuze klimmetjes, vooral op zondag na een nacht met regen. En na één stuurfoutje lag je zomaar 15 meter lager.

Dat ondervond Stefan Hage al op de eerste dag. In de tweede ronde raakte hij al een boom en in de derde ronde viel hij hard in zo’n mini-ravijn op zijn hoofd. Daarmee zat de wedstrijd er helaas op. De andere jonkies maakten (bijna) niks mee en dan staan er gelijk drie bij de eerste tien in de E1. Robin Nijkamp (E2) gaat er altijd wel een paar keer bij liggen maar hij scoorde toch een mooie elfde plaats.
Na een nacht met veel regen werd het op de tweede dag heel anders. Ondanks diverse aanpassingen aan de route en de proeven bleef er nog genoeg over aan gladde paadjes, grashellingen en steenachtige klimmetjes. Dat kostte Lucas Dolfing in de laatste ronde nog een radiator. Behalve een slechte proeftijd door die val moest er ook nog rap gesleuteld worden om op tijd binnen te komen. Ismo ten Velde was de hele dag de snelste Nederlander in de E1 maar in de laatste proef liet de achterschokdemper het afweten. En dat kost veel seconden.

In de E2 verbeterde Robin Nijkamp zich naar de tiende plaats. De 18-jarige Vincent Rikhof reed zijn eerste EK wedstrijd keurig op beide dagen uit en dat was precies de doelstelling voor het uiterst leerzame weekend. Dit allemaal als voorbereiding op deelname in een clubteam bij de Zesdaagse van Sardinië later dit jaar.
Bij de veteranen was Erik Davids de snelste Nederlander ondanks een sputterende motor op zondag.
Bij de merkenteams scoorde WPM-KTM-Nederland een eerste en een derde plaats.

De EK scores van het weekend in Frankrijk:

Dag 1:
E1: 1. Micheluz (I); 2. Gerini (I); 3. Oliveira (P); 7. Lucas Dolfing; 9. Ismo ten Velde; 10. Bas Klein Haneveld
E2: 1. Sagar (GB); 2. Neubert (D); 3. Beconi (I); 8. Kevin Gauniaux (B); 11. Robin Nijkamp; 22. Vincent Rikhof; DNF Stefan Hage
E3: 1. Martini (I); 2. Cerutti (I); 3. Lindholm (S); 8. Wim VanderHeyden (B); 9. Geert Snellenberg; DNF Patrick Van Leeuwen
VET: 1. Muller (A); 2. Pannetier (F); 3.Vinters (LV); 4. Erik Davids; 10. Marcel Hordijk; 14. Lambert Parren; 15. Dirk Schuttel; 16. John Coumans; 17. Leo Moulijn, DNF Roel Diever

Dag 2:
E1: 1. Micheluz (I); 2. Hübner (D); 3. Oliveira (P); 9. Lucas Dolfing; 10. Ismo ten Velde; 13. Bas Klein Haneveld
E2: 1. Sagar (GB); 2. Beconi (I); 3. Sundin (S); 8. Kevin Gauniaux (B); 10. Robin Nijkamp; 20. Vincent Rikhof; DNS Stefan Hage
E3: 1. Gritti (I); 2. Martini (I); 3. Lindholm (S); 9. Wim VanderHeyden (B); 12. Geert Snellenberg; DNF Patrick Van Leeuwen
VET: 1. Muller (A); 2. Pannetier (F); 3.Vinters (LV); 5. Erik Davids; 9. Marcel Hordijk;  11. Leo Moulijn; 13. Dirk Schuttel; DNF Lambert Parren; DNF John Coumans; DNF Roel Diever.

22 mei: Bijgewerkt: inschrijvingen EK Frankrijk
Op 8 en 9 juni gaat het EK enduro verder in het Franse Bar sur Seine. Dit zijn de inschrijvers:

E1 Sr. Lucas DOLFING TM
E1 sr. Bas Klein Haneveld KTM
E1 Sr. Ismo ten Velde KTM
E2 Sr. Robin NIJKAMP KTM
E2 Sr. Stefan HAGE KTM
E2 Sr. Vincent Rikhof TM
E3 Sr. Geert Snellenberg TM
E3 Sr. Patrick van Leeuwen TM
VET Leonard MOULIJN KTM
VET Lambert Parren Husaberg
VET John Coumans Husaberg
VET Dirk Schuttel Yamaha
VET Erik Davids Beta
VET Marcel Hordijk Yamaha
VET Roel Diever Honda

Amel Advokaat heeft zich afgemeld met een gebroken sleutelbeen.
Een kleine paddock volgens de organisator; kun je zien met Streetview op het adres 27 Rue Verdy Martel.

Address of the paddock :
33 rue Gambetta 10110 BAR SUR SEINE , FRANCE

GPS-data of the paddock : degree latitude 48.112260,degree longitude 4.375841

GPS-data of the crosstest : degree latitude 48.074064,degree longitude 4.455041

GPS-data of the endurotest : degree latitude 48.105364,degree longitude 4.461393

GPS-data of the crosstest : degree latitude 48.123834,degree longitude 4.354541

Track:

SATURDAY: 3 rounds, each 60 km

SUNDAY : 3 rounds, each 60 km

Tests: each round: 2 crosstest , 1 endurotest

No. of timechecks with service (including the paddock): 2

SATURDAY: start (first rider): 8:30 arrival (first rider): 15:30

SUNDAY : start (first rider): 8:30 arrival (first rider): 15:00

7 juni: EK Frankrijk op vrijdag
Officieel bericht ontvangen dat er geen startnummers verstrekt worden, dus thuis plakken. Intussen knapt het weer daar al op en het ligt met zo’n 120 m boven NAP te laag voor sneeuw, dat is dan weer mazzel.

7 juni: EK Frankrijk, proeven enzo …
Foto’s proeven. Met dank weer aan Dirk Schuttel; hoef ik die proeven niet te lopen. Alweer een hete dag. Keuren en inleveren was allemaal een fluitje van een cent. Net daarvoor kwam Erwin Plekkenpol terug van de pré-ride. “Mooie route zeg!”. Volgens mij gaat hij volgend jaar alle EK’s rijden. Grotendeels onverhard deze route en “te doen” al zijn er wel wat aandachtsplekjes in de route. Net als de klim in de enduroproef waar Fred Weil vanmorgen met de dauw er nog op, drie keer moest aanzetten om boven te komen. Daar hebben ze het iets breder gemaakt, minder opstoppingen. Erwin deed 6 minuten over crossproef 1 en 10 minuten over de enduroproef en 8 minuten over crossproef 2. De rondetijd wordt ongeveer 48 minuten en 1:16h. Drie ronden per dag. Het is dik 24 graden en zometeen gaan we nog een landen intocht doen.
Morgen start om 09.00 uur.

8 juni, 13.44 uur: EK Frankrijk zaterdag
Foto’s start, proef 1 en 3. De eerste ronde zit er al even op. Van start ging alles vlot. Maar op de route tot proef 1 hadden er al een paar veteranen wat tempo gebrek en die kwamen dus tussen de dames langs. Roel Diever ging na de eerste ronde met 26 minuten tijdstraf door. De rest was wel op tijd; de snelle mannen hadden bij TC1 zes minuten over en bij Start/Finish acht minuten. De enduroproef (proef2) telt niet in de 1e ronde.
Tot nu toe heeft bijna niemand iets meegemaakt. Patrick van Leeuwen was er een keer bij gaan liggen en Dirk Schuttel had een zere rug na een verkeerde sprong.
Het is al wel een erg warme dag; misschien krijgen we nog een donderbuitje vanmiddag. Lucas Dolfing moet om 16:09 uur inleveren en Roel Diever als laatste om 16:36 uur.

8 juni, 16.31 uur: EK Frankrijk zaterdag: bijna klaar
Patrick van Leeuwen was er zelfs helemaal klaar mee na twee ronden. “Nog nooit zoveel stenen en wortels gezien op één dag”. Maar wel ingeleverd. Dat deed ook Stefan Hage ondanks wat veel bodemonderzoek. Hij ging lekker tot de 2e ronde enduroproef waar een boom niet meegaf. Met ijs op zijn schouder vooraf op de TC en smarties voor onderweg de 3e ronde in en weer in de enduroproef ergens naar beneden gedonderd. Hard gestoten en toen hij eruit geholpen was reed hij maar meteen terug naar S/F. Ook geen verse achterband want dat zat er even niet in.

8 juni, 19.08 uur: EK Frankrijk zaterdag: officiële uitslag
E1: 1. Micheluz; 2. Gerini; 3. Oliveira; 7. Lucas Dolfing; 9. Ismo ten Velde; 10. Bas Klein Haneveld
E2: 1. Sagar; 2. Neubert; 3. Beconi; 8. Kevin Gauniaux; 11. Robin Nijkamp; 22. Vincent Rikhof; DNF Stefan Hage
E3: 1. Martini; 2. Cerutti; 3. Lindholm; 8. Wim VanderHeyden; 9. Geert Snellenberg; DNF Patrick Van Leeuwen
VET: 1. Muller; 2. Pannetier; 3.Vinters; 4. Erik Davids; 10. Marcel Hordijk; 14. Lambert Parren; 15. Dirk Schuttel; 16. John Coumans; 17. Leo Moulijn, DNF Roel Diever
Morgen aanpassingen in de endurotest en in crosstest2. Endurotest telt niet in de eerste ronde. Waarschijnlijk B-tijd want er is storm en regen op komst.

9 juni, 11.52 uur: EK Frankrijk: glijden op zondag ..
Foto’s. Het begon erg glad na een nacht met overigens vrij lichte regen. Vandaag tot nu toe droog. Niet van start ging Stefan Hage want hij had teveel pijn van al zijn uitstappen gisteren. De rest wel, maar in proef 1 ontbrak Patrick van Leeuwen al. John Coumans en Lambert Parren stopten daar. Weer genoeg geleerd vandaag, zei Lambert. Ook Roel Diever was nog niet in beeld daar.
De rest ging strak rond in deze ingekorte proef die door de junioren toch iets droog gereden was. Ook op de route en in de beide andere proeven zijn er stukken uitgehaald en er wordt B-tijd gereden; 20 minuten langer op een ronde. De live timing loopt zwaar achter want ook de veteranen gaan de 2e ronde al in. Laatste finisher vanavond 16.45 uur.

9 juni, 15.33 uur: EK Frankrijk: nog steeds droog op zondag ..
Foto’s proef 3 tweede ronde achteraan toegevoegd. Eigenlijk gewoon weer een lekker dagje. Ze hebben overal veel tijd over. Fijn om de motor schoon te maken want er hangt nog wel erg veel modder aan. Erik Davids had in proef 3 eerste ronde last van inhouden van de motor; iets met benzine of carburateur. Ook in de tweede ronde pruttelde die af en toe. Het E1 drietal ging aan een touwtje door de proef maar toen was ik Bas Klein Haneveld ineens kwijt. Ja, bodemonderzoek. Ook Robin Nijkamp moest er weer een keer af maar gelukkig zonder schade. Intussen gaat (de jongste van het spul) Vincent Rikhof keurig rond en dat is een groot compliment waard. Nog één proef en dan weten we alles.
In de E1 heeft Ismo en Velde voorlopig het voortouw nadat Lucas Dolfing in de laatste enduroproef ineens een halve minuut toegeeft.

9 juni, 16.39 uur: EK Frankrijk zondag: officiële uitslag
E1: 1. Micheluz; 2. Hübner; 3. Oliveira; 9. Lucas Dolfing; 10. Ismo ten Velde; 13. Bas Klein Haneveld
E2: 1. Sagar; 2. Beconi; 3. Sundin; 8. Kevin Gauniaux; 10. Robin Nijkamp; 20. Vincent Rikhof; DNS Stefan Hage
E3: 1. Gritti; 2. Martini; 3. Lindholm; 9. Wim VanderHeyden; 12. Geert Snellenberg; DNF Patrick Van Leeuwen
VET: 1. Muller; 2. Pannetier; 3.Vinters; 5. Erik Davids; 9. Marcel Hordijk;  11. Leo Moulijn; 13. Dirk Schuttel; DNF Lambert Parren; DNF John Coumans; DNF Roel Diever.
Het WPM-KTM merkenteam (met Ismo, Bas en Robin) werd op zaterdag eerste en op zondag derde!. Eindresultaat over het weekend gedeeld eerste maar geen beker want Yamaha Duitsland werd 3e en 1e. (deze resultaten waren pas laat zondag bekend).
Lucas brak op de laatste enduroproef toch nog even een radiator maar dat werd geregeld. Ismo ging het bos te ver in en Bas brak ook iets af. Zo zijn ze om de beurt aan de beurt.

10 juni, 19.23 uur: EK Frankrijk: koppies kijken..
Was het zwaar? Voor sommigen wel en voor de snelle jongens toch ook wel pittig. Oordeel zelf maar: foto’s na de finish op zondag.