Wedstrijdverslag ONK Enduro Havelte 5 oktober 2013

171 Een meesterlijke Mark Wassink klopte iedereen en won de E3 en scratch intersSterke Mark Wassink toont zich beste zandridder

Met mooi rustig en droog weer lag het parkoers er prima bij. Maar ook onder deze omstandigheden blijft Havelte een grote mulle zandbak waar doorgaans de crossers de scepter zwaaien. Helaas waren door de slotdag van de ISDE op Sardinië enkele rijders afwezig, van de top waren dat Amel Advokaat en Lucas Dolfing. Dat verhinderde geenszins dat een heel spannende wedstrijd ontstond. Een driemanschap, al vanaf de eerste proef aangevoerd door een op scherp staande Mark Wassink (E3), maakte er een waar spektakel van. Van de 10 proeven won Mark er drie terwijl grote belager en uitstekend crosser Wesley Pittens (E3) er zo maar even vijf op zijn naam schreef. De begin dit jaar naar de rally overgestapte en tot dan toe ‘gesel van het NL enduropeloton’ Hans Vogels (E2) leek de overstap van de rallymotor terug wat moeilijk te verteren maar won toch twee proeven. Met zoveel tegenstand bleek vooral de stevige klap die Wassink al in de eerste proef uitdeelde uiteindelijk beslissend. Maar ook dat hij in de andere proeven steeds slechts een enkele seconde toe hoefde te leggen op de aanvallen van Pittens en Vogels was doorslaggevend. Pittens was vooral de tweede wedstrijdfase erg sterk en reed nog 10 seconden van zijn achterstand af op Wassink. Maar het gat bleef desondanks 11 seconden en zo ging de winst volledig terecht naar een vandaag meesterlijke Wassink. Vogels liet zich niet wegrijden maar meer dan derde op 17 seconden van Pittens zat er niet in. Erwin Plekkenpol (E3) profiteerde dankbaar van een dure strafminuut van Robin Nijkamp (E2) die daarmee zijn voorsprong van circa 30 seconden bij Plekkenpol inleverde en daarmee de vierde plaats. De als goede crosser bekend staande Nijkamp was wellicht al met zijn gedachte bij het ONK Open een dag later in Harfsen toen de klok voor hem te vroeg versprong, maar hier bleef het toch echt bij een vijfde plaats. Bij de nationalen was weer geen enkel kruid gewassen tegen Kevin Dijk op de lichte N1 bike. N2-er Bertran Hogenkamp bleef steken op 96 seconden.

EERSTE VAN NASEIZOEN

De ONK enduro competitie kenmerkt zich door een kort voorseizoen, een zomerstop en dan een lang naseizoen. Al jarenlang is het een (goede) Havelter traditie de zomerrust als eerste te doorbreken. Helaas viel het ditmaal samen met de dag dat de ISDE ofwel zesdaagse op het Italiaanse eiland Sardinië de afsluitende zesde dag beleefde. Soms loopt het wonderlijk met dit soort planning. Maar het was onvermijdelijk, de enduro in Havelte overslaan was geen optie.

SAMENLOOP ISDE

Voorafgaand aan de ISDE oordeelde de KNMV, mede door het afhaken van enkele toprijders, dat zowel het Nederlands Trophy als het Junior Trophy team niet zou kunnen voldoen aan de uiterst scherpe NOC/NSF norm van een finish bij de eerste acht. Aldus werden geen teams afgevaardigd hetgeen behoorlijk wat kwaad bloed zette bij de Nederlandse enduro gemeenschap mede omdat de KNMV communicatie bepaald kort door de bocht ging. Daarnaast is het natuurlijk altijd koffiedik kijken hoe het loopt want een blik op de huidige uitslag keert dat de NL-teams helemaal niet zo kansloos waren. Hoe dan ook, niet deelnemen is sowieso geen kans hebben maar bovenal helemaal geen kans geven aan talenten die op weg zijn naar dat niveau. Die moeten toch ergens de ervaring opdoen! Waar beter dan in zo’n wedstrijd? Hoewel ook andere landen de wenkbrauwen fronsten bij de opmerkelijke KNMV keuze verenigden toch nog een aantal enthousiastelingen zich in enkele clubteams om toch deel te kunnen nemen. Dat daar geen tijden uitkomen als bij de Trophy en JT teams laat zich niet alleen verklaren uit een eventueel niveauverschil van de rijders. Wel degelijk is ook de start later op de dag met een meer uitgereden parkoers maar bovenal het lager gemiddelde tempo van clubrijders is een factor van belang in omstandigheden waar ook de stof een grote rol speelde. Het maakt nogal uit of je de eerste dagen elke keer een man of tien moet inhalen in een proef (vaak op de gok in de zeer dikke stof ) of dat je wordt meegezogen met het tempo van landssnelsten. Een factor waar onder andere NL Trophy team kandidaat Amel Advokaat zeker mee moest afrekenen. Iets dat hem trouwens goed af ging met een keurige 22e plaats clubklasse scratch en 6e in zijn C3 klasse.

Normaal voorziet de endurocompetitie niet in een schrapresultaat. Maar in het geval van een samenloop van een EK/WK of ISDE met een ONK enduro als nu in Havelte voorziet het reglement wel in een schrapresultaat voor inters klassen met startgerechtigde deelnemers die deelnemen aan die internationale wedstrijd.

ALS ALTIJD, KLAPPERDEKLAPZAND

In de grote zandbak van het militaire oefenterrein Havelte West had de MC Havelte weer het grootste deel van een conditioneel uitdagende ronde van 50km in elkaar geknutseld. Daarin twee mul klapzand proeven van een goede 5 km waar de snelsten een ruime 4,5 minuten voor uittrokken. De condities waren gunstig, droog weer en enkele dagen eerder een buitje tegen het stof, De gedachte was dan ook dat de crossers op de vele diepe knippen die allengs groeiden in het mulle zand in het voordeel zouden zijn. MC Havelte is een vrij kleine (maar wel gemotiveerde!) club wat zich helaas uitte in een te kleine reparatiesnelheid als het er op aan komt om kapot gereden lint te repareren. Zo kwam het dat de eerste proef voor alle nationalen klassen ongeldig werd omdat er bij zo’n kapot stuk lint door velen lukraak werd afgesneden. Die afsnijders mochten nog van geluk spreken dat er geen official stond, want zo ontliepen ze diskwalificatie. Afsnijden in een proef is en blijft een doodzonde! De inters mochten het rondje 5 keer afleggen waar de nationalen genoeg hadden aan vier. Met enkele steeds dieper wordende verraderlijke knipgaten was het bepaald niet makkelijk. De conditie speelde een grote rol en velen moesten tot op het tandvlees. Mede hierdoor viel er voor de bodemonderzoekers onder de rijders het nodige te verhapstukken mede waardoor enkele prachtige zwiepers te bewonderen waren. Uiteindelijk viel de oogst voor de medische zorg gelukkig mee.

2 Bas Klein Haneveld had in het zand de snelheid er duidelijk goed inONK INTERS E1

Kampioenschapsleider Lucas Dolfing was in actie op Sardinië waardoor deze kleine klasse het zonder de gebruikelijke smaakmaker moest doen. Bas Klein Haneveld toonde zich echter een prima waarnemer mede omdat hij vastbesloten was dat het minder goed gelopen voorseizoen maar snel vergeten moest worden. Bovendien is hij een verdienstelijk motorcrosser. Met snelle tijden was hij duidelijk de meerdere van de normaliter ook niet misselijke Ismo ten Velde. Die wist alleen de tweede proef te winnen maar dat was met dank aan een bodemonderzoek van Klein Haneveld. Een gapend gat van een dikke 80 seconden aan de meet maakte het krachtsverschil meer dan duidelijk. Rendo Boersma kon zich met dit geweld niet bemoeien maar reed nog aardige tijden en eindigde als derde.

97 Johnny Bosmans  boekte zijn beste inters resultaat ooitONK INTERS E2

Met vele nationale endurokampioenschappen op zijn erelijst hoeft Hans Vogels zich op endurovlak niet meer te bewijzen. Vanaf dit voorjaar is hij volledig overgeschakeld op motorrally met als doel een mooie klassering in Dakar 2014 met de start in Argentinië. Een lang gekoesterde wens wordt daarmee bewaarheid waarbij Hans zich realiseert dat een topklassering er niet meteen in zal zitten. “Dat is een meerjarenplan. Ik hoop over een jaar of drie, vier voor een podiumplaats te gaan”.  Nu alles daarop is gericht was het niet zo wonderlijk dat het van de totaal andere rallymotor overstappen naar de endurobike geen ‘simple move’ zou zijn. Daarnaast wilde Vogels geen risico nemen vanwege de rallyfocus en de aan de ras naderende Dakar verbonden flinke financiële belangen. Vogels reed desondanks strakke tijden waar de tweede man in de tussenstand Robin Nijkamp niet bij aan kon klampen. Nijkamp won nog wel nipt de laatste proef maar toen had Vogels de buit al dik binnen. Het verschil van 43 seconden werd nog even met 60 versterkt doordat Nijkamp een strafminuutje scoorde door een klok te laat te passeren. Dat bracht zijn dik verdiende tweede plaats overigens nauwelijks in gevaar daar Johnny Bosmans de tweede wedstrijdhelft niet kon versnellen maar wel mooi zijn beste score bij de inters neerzette met de fraaie derde plaats. Die kon echter net zo goed worden opgedragen aan Stefan Hage en Sascha Meyhoff. Normaal gezien zouden beiden voor Bosmans eindigen ware het niet dat een fout bij de startproef een volle strafminuut opleverde waardoor zij in deze volgorde naar de plaatsen vier en vijf verhuisden. Alles telt nu eenmaal en aan de meet wordt de balans opgemaakt.

171 Een meesterlijke Mark Wassink klopte iedereen en won de E3 en scratch intersONK INTERS E3

Met kampioensleider Amel Advokaat bij de ISDE stonden er diverse liefhebbers klaar voor de overwinning. Wesley Pittens is een geducht crosser die momenteel in vorm is, hij leek dan ook de beste papieren te hebben. Ook Mark Wassink heeft weer de rust en focus gevonden om er vol tegenaan te kunnen gaan en laten we oud WK enduropro Erwin Plekkenpol vooral niet vergeten. De eerste slag is een daalder waard en dat was precies wat Wassink deed. De eerste vier proeven sloeg hij zijn slag en bouwde een brug van 19 seconden waarna Pittens op gang kwam en de volgende viif proeven inrekende. Plekkenpol bleef in de buurt maar kon zijn specialiteit, een zeer sterke tweede wedstrijdhelft, dit keer niet uit de startblokken krijgen en moest lijdzaam toezien dat het consolideren van de derde plaats de beste optie was. Pittens sloot met zijn reeks het gat op Wassink tot op 10 seconden maar zag dat in de laatste proef groeien naar eentje meer. Wassink aldus zeer verdiend winnaar voor een sterke Pittens met Plekkenpol op drie. De vierde plaats was aanvankelijk in handen van Bjorn Schreijer maar Marc Pepers trok er in de tweede ronde onderdoor om in één streep de vierde positie in te rekenen voor Schreijer op vijf.

251 Good-old Peter Bergsma reed weer naar een sterke tweede podiumplaatsINTERS VETERANEN 40+ EV40

Met een sterke eerste proef trok Michel van de Brand de leiding op gang. Al in de tweede proef kwam Peter Bergsma langszij om de kop over te nemen. Erik Davids stond kort achter Van de Brand en begon vanaf proef drie aan een offensief waarbij hij de volgende zeven proeven op zijn lijst schreef en de rest langzaam uit beeld reed. Bergsma volgde nog het best en won de slotproef, maar de winst van Davids kwam voor nog geen millimeter in gevaar. Bergsma bouwde een gestaag groeiende voorsprong op Dakarrijder Henk Knuiman op en stelde daarmee positie twee veilig. Knuiman gebruikte deze enduro om mooie trainingskilometers te maken maar vergat bepaald niet wat een ‘leuke’ stand is van de gasschoeve. Die bracht hem de derde plaats voor Van de Brand die het de laatste ronde met oplopende tijden nog moeilijk leek te krijgen met een jagende KNMV gediplomeerd offroad- en endurotrainer Marco Elting. Maar die kwam net een ietsje tekort, zo bleef het ongewijzigd met Elting op een nette vijfde plaats.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)

Ondanks toppers als Amel Advokaat en Lucas Dolfing in de ISDE ontstond er toch een hele spannende wedstrijd. Al vanaf de eerste proef stond Mark Wassink (E3) op scherp en maakte er een waar spektakel van. Van de 10 proeven won Mark er drie terwijl grote belager en uitstekend crosser Wesley Pittens (E3) er zo maar even vijf op zijn naam schreef. De begin dit jaar naar de rally overgestapte en tot dan toe ‘gesel van het NL enduropeloton’ Hans Vogels (E2) leek de overstap van de rallymotor wat moeilijk te verteren maar won toch de twee resterende proeven. Met zoveel tegenstand bleek vooral de eerste stevige klap die Wassink al in de eerste proef uitdeelde uiteindelijk beslissend. Maar ook dat hij in de andere proeven steeds slechts een enkele seconde toe hoefde te leggen op de aanvallen van Pittens en Vogels was van belang. Pittens was vooral de tweede wedstrijdfase erg sterk en reed nog 10 seconde van zijn achterstand af op Wassink. Maar het gat bleef desondanks 11 seconden en zo ging de winst volledig terecht naar een vandaag meesterlijke Wassink. Vogels liet zich niet wegrijden maar meer dan derde op 17 seconden van Pittens zat er niet in. Erwin Plekkenpol (E3) profiteerde dankbaar van een dure strafminuut van Robin Nijkamp (E2) die daarmee zijn voorsprong van circa 30 seconden bij Plekkenpol inleverde en daarmee de vierde plaats. De als goede crosser bekend staande Nijkamp was wellicht al met zijn gedachte bij het ONK MX Open een dag later in Harfsen, maar hier bleef het toch echt bij een vijfde plaats.

353 snelste nationaal en N1 winnaar Kevin Dijk is goed bezigEURO/ NATIONALEN N1

Het rituele gevecht tussen de twee snelsten Kay Hulshof en Kevin Dijk was close maar er lag al een (klein) voordeel voor van Dijk toen Hulshof in de laatste proef pech kreeg met de motor. Goede raad was duur maar een helpende hand zou hem wel even opslepen. Dat zag een official en toen was de diskwalificatie vanwege ‘hulp van derden’ geboren. Dijk liet zich er weinig aan gelegen liggen en won met een flink voorsprong van een kleine twee minuten op runner-up Jordie Berghorst. Die tweede plaats was overigens lange tijd in handen van Bjorn Sloot maar die zag Berghorst halfweg wedstrijd voorbijkomen en een niet te sluiten gaatje openen. Maikel Verkade bleef nog aardig in de buurt maar bleef steken als vierde voor vijfde finisher Tim Kruiper.

493 WMX dame Kimberley Braam maakte haar endurodebuut in de competitieve N2 klasseEURO/ NATIONALEN N2

Bertran Hogenkamp toonde zich de sterkste door simpelweg alle proeven te winnen. Peter Huijbregts probeerde van alles maar kon niet anders doen dan de schade beperken en daarmee de tweede plaats opeisen. Wageningen student ‘preparing for Master’ Paul Oomen begon als vierde maar passeerde gaandeweg Dakarrijder Robert van Pelt. Helaas was Oomen’s bodemknuffel in de finale proef net te langdurig en kon Van Pelt alsnog plaats drie vastleggen. Oomen op vier bleef voor Jan van der Linde die zo de vijf plaats scoorde. Vandaag was ook het endurodebuut een dame in de N2. Kimberley Braam komt uit in de Woman MX (WMX) en reed maar meteen naar de 15e plaats. Een goed begin in deze stevige klasse. Niet alle heren zullen dat even leuk vinden, maar kunnen er maar beter vast aan wennen.

698 beste dame en nog wel op de 4e plaats, Nina Klink een naam die klinkt om niet te vergetenEURO/ NATIONALEN N3

In het zand is het slecht klaverjassen met Lars Verbakel, en dat ondervond de concurrentie alras. Alleen Jan Schepers mocht een proefje winnen, de rest en het hoogste podium gingen naar Verbakel. Chris Boonen reed in een soort niemandsland naar de derde plaats maar zag wel een verbazingwekkend snelle achtervolgster in zijn kielzog. Nina Brink rijdt al het hele jaar mee maar vandaag in het zand zat ze duidelijk in haar element en met goede tijden kwam haar oersterke vierde plaats geen enkel moment in de problemen. Meteen haar beste resultaat in de enduro! Hopelijk gaan we nog meer van deze snelle dame zien. 654-Harm SchepersSpecialized bike specialist Harm Schepers eindigde in zijn eerste enduro van dit jaar op een nette vijfde plaats.

772 Ook hier was Gerard Steenbergen nagenoeg onverslaanbaarNATIONALEN VETERANEN 40+ NV40

Gepokt en gemazeld endurist Gerard Steenbergen weet zich doorgaans in het zand goed te roeren. Hier won hij bijna alle proeven want met de slag zo goed als geslagen liet hij Kees Zuidhof de laatste proef inpalmen. Steenbergen wint daarmee voor Cees Siemons die Zuidhof tot op een seconde zag naderen maar toch teverden moest zijn met de derde plaats. Arthur Breukelaar zag kans zijn aanvankelijke vijfde plaats met één te verbeteren ten koste van Eddy Heersink.

854 al jaren een geducht zandhaas, Simon Schimmel in de bochtNATIONALEN VETERANEN 50+ NV50

In de zandbak is geen 50-plusser opgewassen tegen Gert Berghorst. Cees Siemons is niet voor niets overgestapt naar de 40-plus! Ook nu ging Berghorst als een streep naar de winst waar Martien Jimmink (‘ik ben geen crosser’) niets tegen in kon brengen maar wel mooi de tweede plaats opeiste door gaandeweg Simon Schimmel een plaatsje naar achter te werken. Een mooi eind daarachter legde Theo van Lierop de vierde plaats vast met nog een mijl daarachter Erik Scholten op vijf.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)

Bij de nationalen was weer eens geen enkele kruid gewassen tegen Kevin Dijk op de lichte N1 bike. Kay Hulshof zat er nog het dichtste bij maar een defecte machine gooide dat plan in de war. N2-er Bertran Hogenkamp bleef steken op 96 seconden en zag Lars Verbakel, Peter Huijbregts en Jordie Berghorst in die volgorde op drie, vier en vijf.

704 De mooie handstand van Jan Kocken (NV40)

DE VAL VAN DE DAG

Nu hebben ze mij altijd geleerd in het zand het voorwiel losjes op de grond te houden en niet in het mulle te parkeren. Kennelijk in de heetst van de strijd een volkomen vergeten les voor Jan Kocken. Het resultaat is een mooi uitgevoerde handstand die in het mulle zand gelukkig weinig schade aanricht anders dan voor die altijd maar doortikkende klok.

ROOKIE OF THE YEAR

Het Rookie klassement kreeg door het uitvallen van Kay Hulshof (N1) een nieuwe leider, Kevin Dijk (N1). Ook Lars Verbakel (N3), Koen Lansink en Maikel Verkade stegen een plaatsje naar twee, drie en vier. Hulshof zag zich pas weer teug op de vijfde plaats.

Inmiddels hebben zich 12 rijders aangemeld maar de indruk is dat er veel meer voor dit klassement in aanmerking komen.  Aanmelden is nog steeds mogelijk voor rijders die dit jaar voor het eerst een endurolicentie hebben gekocht of die vorig jaar tijdens de laatste drie wedstrijddagen zijn ingestapt. De rijder die denkt hiervoor in aanmerking te komen en die wil deelnemen aan dit klassement met leuke prijzen, moet zich melden op info@enduro.nl Later aanmelden betekent niet dat je kansloos bent daar alle in het seizoen 2013 behaalde resultaten meetellen (dus ook die al verreden zijn) en een lopend gemiddelde wordt gehanteerd. Het hoogste gemiddelde bepaalt de Enduro.nl Rookiescup winnaar die bovendien een TWIN Air pakket krijgt!!

DE ‘RED BARET BRIGADE’

Als je Havelte zegt, zeg je ook de rode baretten van de 11e LuchtMobiele Brigade van het Commando Landstrijdkrachten. De commandant van die club de Brigade-generaal Nico Geerts was samen met de Red Baret Riders motorclub uitgerukt om onder andere de LMB deelnemers aan de enduro Robin Holtmeulen , Peter Hageman, Bram Olthof, Brian Bron en Randy Webbers (afwezig vanwege opleiding)  steun te betuigen maar ook om het vijfjarig jubileum van de Jos Leunissen memorial (naamgever van de Havelter enduro) waardig te vieren. Ook mooi waren de woorden van Geerts over het gebruik van het grote oefenterrein Vlasakkers bij Amersfoort. Hij wil zich sterk maken ook daar een enduro mogelijk te maken. Dat dit klinkt als muziek in de oren van de enduroliefhebbers laat zich raden. Misschien volgend jaar al? Nu nog een MC die deze enduro wil organiseren. MAC Veenendaal zit ook op de Utrechtse heuvelrug …..?

De organiserende MC Havelte had weer met weinig medewerkers een geoliede enduro in elkaar gedraaid. Wellicht volgend jaar wat lintenknopers recruteren uit helpers van endurorijders, of misschien wel enkele LMB-ers? Dan hoeven ook geen proeven meer geneutraliseerd te worden wat natuurlijk doodzonde is. Zo blijft er altijd wat te wensen. Kandidaten kunnen zich via de website van Havelte aanmelden. De volgende enduro is volgende week 12 oktober in Bergeijk.

In de tussentijd denken Henk en ik op verzoek van de OET na over een nieuwe puntentelling voor de scratch, zodat meer rijders in de punten komen en het makkelijker wordt met enkele goede resultaten hoger in het klassement en zo tussen de snellere starters te komen. Invoering uiteraard pas in het nieuwe 2014 seizoen.

Tekst: Alex Peters

alexFoto’s: VSFoto.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl