2014 EK enduro, 31 mei – 1 juni, Bacau, Roemenië

Podium voor Robin Nijkamp bij EK Roemenië
Foto’s: zaterdag1, zaterdag2, zondag. Ook deze EK in het verre Bacau, Roemenië, leverde weer een podium plaats op voor de Oranje brigade. Robin Nijkamp haalde een zeer mooie derde plaats en met het WPM-KTM trade team werd hij tweede over het weekend. Ook de E1 en E3 rijders haalden veel punten binnen. En dat in een zware, volledig onverharde, echte buitenlandse enduro. Juweeltjes van technische, niet vlakke proeven: nat en glad gras, lastige klimmen en gladde afdalingen slingerend rond bomen en door rivierbeddingen.
Vooral op de tweede dag werd ook korter achter de klassewinnaars gefinished. Aan die eerste dag moeten ze dus nog wat doen ….
Lucas Dolfing en Wesley Pittens staan beide vierde in de tussenstand en dat is een mooi uitgangspunt op weg naar de derde wedstrijd in Italië.

Dag  1:
E1:
1. Maurizio Micheluz 32:03:31
4. Lucas Dolfing 34:51:33
5. Bas Klein Haneveld 35:14:42
6. Thierry Pittens 37:37:59
E2:
1. Tom Sagar 31:28:72
5. Robin Nijkamp 34:26:77
8. Vincent Rikhof 39:36:14
E3:
1. Jacopo Cerutti 32:47:27
10. Wesley Pittens 39:53:90 (3 strafminuten, raakte uit balans op de Xtreme en ging niet op exact dezelfde plek terug de baan in.

DNF: Lars Verbakel en Leo Moulijn

Dag 2:
E1:

1. Maurizio Micheluz 25:32:75
4. Lucas Dolfing 27:26:59
5. Bas Klein Haneveld 28:45:25
6. Thierry Pittens 30:07:13
E2:
1. Tom Sagar 24:39:57
3. Robin Nijkamp 26:41:24
7. Vincent Rikhof 30:46:98
E3:
1. Jacopo Cerutti 26:01:48
7. Wesley Pittens 28:36:77

Trade Teams: 2. WPM-KTM

DNS: Lars Verbakel en DNF: Leo Moulijn

Op naar Roemenië: EK tweede ronde
Op 31 mei en 1 juni wordt de 2e ronde van het EK enduro gehouden in Bacau. We waren daar in de buurt al in 2011 in Comanesti op 30 km afstand van Bacau. Met 87 man/vrouw op de voorlopige startlijst wordt het ook nu weer geen drukke boel. Een beetje ver misschien? Toch gaan acht Nederlandse rijders met hun begeleiders proberen de scores van Spanje te verbeteren. En zo mogelijk natuurlijk ook de plaats in het tussenklassement. Daarin staan vooral Wesley Pittens (3e E3) en Vincent Rikhof 4e E2) er sterk op. Robin Nijkamp (7e E2) gaat na zijn pech op de eerste dag in Spanje nu zeker op jacht!

In de E1 zijn vier van de acht inschrijvers NL-er dus ook daar gaan veel punten gehaald worden.
Dezelfde organisator van de zware wedstrijd in 2011 belooft voor deze keer drie ronden met drie proeven. Hoe zwaar het wordt, is nog even afwachten.
Voorlopig zijn dit de startnummers:
204 E1 Sen KLEIN HANEVELD BAS KTM
205 E1 Sen DOLFING LUKAS TM
206 E1 Sen PITTENS THIERRY HUSQVARNA
207 E1 Sen VERBAKEL LARS TM
302 E2 Senior RIKHOF VINCENT TM 250 2T
305 E2 Senior NIJKAMP ROBIN KTM
403 E3 Senior PITTENS WESLEY HUSQVARNA 500 4T
514 VET LEO MOULIJN KTM

2014 EK Bacau woensdag
Foto’s. Broeierig warm, +30 graden en half bewolkt. Ideaal om proeven te lopen. Moet je ze wel eerst vinden en dan moet er wel lint op zitten. De extreme bij de paddock staan zelfs nog geen piketten. De crossproef was voor driekwart af en de enduroproef met start en finish uit elkaar, was half af. Komt goed en het zijn wel mooie proeven.
De crossproef maakt mooi gebruik van een beek/rivierbedding met stenen en op- en afstappen. En van de achtergelegen heuvel. Zitten een paar mooie afdalingen in met afstapjes en dan kort afdraaien op afhangend gras of door het lint!!

De enduroproef gaat helemaal door het bos. Na de start vrij direct klimmen naar +150 meter en daarna lang dalen naar de finish in een andere rivierbedding (met kleine stenen en watergeulen). Ik kwam bij de enduroproef twee marshalls tegen en die zeiden dat het lang niet zo zwaar was als in 2011Comanesti. Toen ik vroeg hoe het zou worden als het ging regenen kreeg ik een heel vriendelijke glimlach. Laat er nou voor het weekend regen voorspeld worden!

Van de extreme is nog weinig te zeggen. Wat kunstmatige obstakels zoals een platte wagen en een dikke rioolbuis.

Vanavond komen Lars Verbakel en Vincent Rikhof erbij en dan zijn de rijders compleet. Peter Huijbregts is er wel bij maar rijdt om gezondheidsredenen niet mee. Morgenochtend komt Erik Davids om nog een keer alle proeven mee te lopen.

Donderdagavond komen de laatste motoren en de resterende ouders/verzorgers/supporters, nadat vanmorgen al de brabantse motoren met transportbedrijf Terwa mee kwamen.

En verder: het is hier keigroen, de stad is modern met een mooie mall en buitenaf is het soms nog zeer eenvoudig en landelijk.

2014 EK Bacau donderdag
Foto’s. Nog steeds warm hier maar een nuttige dag. De tenten staan en de proeven zijn nogmaals gelopen. Ook de extreme die nu keurig in het lint staat. En naast alweer een lading helpers (zeg maar WPM en TM) is -surprise surprise, want op geen enkel lijstje – ook Don Leo hier gearriveerd met zijn eigen busje.
De fraaie geasfalteerde paddock wordt al weer krap en de gravelweg naar de twee buitenaf proeven stuift donders, maar hé, we zijn in het buitenland! Ik heb alleen Henri Rikhof en Joost nog niet gezien maar die komen er wel (moet ook want die hebben nog een paar motors bij), net als de Husky helpers die nog van Boekarest komen.

EK Bacau: vrijdagmorgen
Foto’s. Het heeft nogal geregend vannacht en Erik Davids wordt, als één van de drie pré-riders, al een beetje wit om de neus. Bovendien moeten die drie gaan bewijzen dat de Xtreme, aan het eind van de ronde, een beetje te rijden is. Anders wordt die volgens de jury alsnog verbouwd. Het zal dus wel weer een gezellig druk vrijdagje worden.

EK Bacau: vrijdagmiddag na de pré ride
Video crosstest. En wat voor een pré-ride. Na 3 uur en 45 minuten kwam Erik Davids met die ene andere pré-rider terug op de paddock. Daar stond zo’n 2:20 uur voor en eigenlijk had hij dan de extreme nog moeten rijden. Maar die hadden ze al voor het begin gedaan omdat ze toch stonden te wachten op de marshalls.
Die extreme wordt flink aangepast en die rare houten hokken gaan er meteen uit. Ook die boom voor die banden want daar ging er ook iemand handstand voorover (voorwiel dook in die banden).
Afgelopen nacht is er op delen van de route flink regen gevallen en vanaf 13.00 uur regent het overall gestaag door.

Toen Erik na 15 minuten route bij de eerste crossproef kwam was het nog droog. Daar deed hij 5 1/2 minuut over. Dik twee uur en twintig minuten later kwam hij via de grote routelus en TC1 bij de enduroproef aan. De marshall met een crossband kwam nog aardig omhoog op de talloze hellingen onderweg maar de pre-riders moesten elkaar heel vaak helpen. Bovendien was de route zeer slecht gepijld.
In een rivierbedding konden ze niet over een dikke omgewaaide boom heen: “ja, die wordt nog doorgezaagd”. En ga zo maar door.

Het probleem hier is een beetje dat ze geen ervaren rijders hebben die de hele route al een paar keer gereden hebben. Af en toe een hellinkje met een crossband en af en toe een stukje wel maar verder niet ook de proeven en met name de extreme niet. Daarnaast is hier het verschil tussen droog en nat gigantisch.
Nog afgezien van problemen met de maximum rijtijd per dag voor drie ronden, constateerden Erik en die Franse pré rider dat er zo niemand aan de finish zal komen.

Dat wordt dus een hele vergadering om 18.00 uur en er zal zeker een groot stuk van de routelus voor TC1 afgehaald worden. De heren zitten nu al te brainstormen. Probleempje is nog wel dat er niemand de kloktijd bij TC1 heeft opgeschreven.

EK Bacau: vrijdagavond
Morgen drie ronden met 85 en 60 minuten. Eerste route deel is ingekort. Ronde is nu 44 km ipv 60 km. Bas start voor ons als eerste om 09.25 uur. Leo Moulijn als laatste om 09.49 uur. Endurotest telt niet in de eerste ronde. Extreme is het scherpe vanaf gehaald.
We gaan het zien.

EK Bacau: zaterdagmorgen
Foto’s. Video beek enduroproef. Bij de start om 9.00 uur werd het droog en het is nu nog steeds droog. Dat scheelt veel. De eerste ronde is net voltooid en de jongens zitten er lekker op. In de proeven wordt zichtbaar gas gegeven, hoe glad die ook zijn. En tot nu toe heeft nog iemand iets meegemaakt. Alle motoren zijn ook nog goed. De tijden zijn nu aardig ruim; overal 10 minuten over voor de meesten.
De live timing toont helaas pas één proef. En met start en finish van de enduroproef uit elkaar, zal het allemaal nog wel even duren voordat we daar zicht op krijgen. Die telt overigens niet in de eerste ronde en ze hebben daar in de bergen geen telefoonsignaal. Intussen is er hier ook discussie over de Xtreme 1e ronde; was een opstopping op de banden met boomstam sectie; wordt er misschien uitgehaald die proef.

EK Bacau: zaterdag 2
Intussen zou bij de 2e ronde crosstest het tentje van de tijdwaarneming zijn weggewaaid dus daar moest een deel van de rijders ook lang wachten. Maar dat is bij TC1 makkelijk te compenseren.
Lars Verbakel is in de 2e ronde iets te hard op zijn schouder gevallen. Hij kwam over de weg terug en ze gaan er even naar kijken. Uitgevallen dus.

EK Bacau: zaterdag 3
Foto’s Xtreme. Bijna gedaan. De eerste van ons is om 16.40 uur bij  de pré-finish. Wesley als laatste om 17:04 uur. Want Leo is er al na de eerste rond er mee gestopt. Het was toch net iets te pittig. Hij kon in de crosstest al niet boven komen. Bij Lars hebben ze even een foto gemaakt van zijn schouder en alles is nog heel. Misschien sleutelbeen even eruit en erin “gepopt”.
De Xtreme proef bekeken in de 2e ronde. Daar zitten toch heel wat listige dingen in ondanks dat er veel is uitgehaald.  Zag twee junioren zich blesseren.
Daarna naar TC1 waar ze bijna een halfuur over hebben. Wel nuttig want de motoren komen daar met gruwelijk veel taaie klei aan. Lekker poetsen dus.

EK Bacau: zaterdag officiële uitslag
E1:
1. Maurizio Micheluz 32:03:31
4. Lucas Dolfing 34:51:33
5. Bas Klein Haneveld 35:14:42
6. Thierry Pittens 37:37:59
E2:
1. Tom Sagar 31:28:72
5. Robin Nijkamp 34:26:77
8. Vincent Rikhof 39:36:14
E3:
1. Jacopo Cerutti 32:47:27
10. Wesley Pittens 39:53:90 (3 strafminuten, raakte uit balans op de Xtreme en ging niet op exact dezelfde plek terug de baan in.

DNF: Lars Verbakel en Leo Moulijn

EK Bacau: blik op zondag
Zondag twee ronden met kortere tijden: 75 en 55 minuten. Nu er geen regen is bijgevallen en de voorspelling voor zondag ook goed is, kon een langere lus ook of drie korte ronden maar om één of andere reden willen ze op tijd klaar zijn. Start weer gewoon om 9.00 uur. Nog zes man in de strijd; Lars kan niet starten, ze hebben hem helemaal ingetapet en Leo start ook niet.

‘Wesley Pittens crossproef EK Bacau’ bekijken op YouTube
Wesley Pittens crossproef EK Bacau: http://youtu.be/dNZdoj1E-Sc Naast een beetje pech met een boom in de enduroproef en drie strafminuten en een bekeuring op weg naar het hotel, ook een mooi gesprongen opstap in de crossproef.

EK Bacau: zondagmorgen
Foto’s. Raar weer hier. Vannacht op de paddock en de Extreme heeft het weer plankgas geregend maar de crossproef was gewoon droog. En nu wordt het al warm en broeierig onder de zon bij 25 graden. Beter dan slijk want we zijn niet helemaal fris; slecht geslapen door ook de trieste gebeurtenis in Harfsen (velen hier kenden hem) en onder meer door een feestje met de Roemeense André Hazes in ons hotel.
Twee dezelfde ronden vandaag met minder tijd. Bas is om 13.45 uur klaar en Wesley om 13.58 uur. Leo Moulijn is overigens ook gestart en door de crossproef. Er wordt al weer volop top vijf gereden; ben benieuwd!
Oh ja, wat vroeger One_make_Team heette, heet nu Trade Team (was dus merkenteam) en daarin mogen verschillende merken zitten. WPM-KTM was gisteren 2e achter MTC Motorace; rijders Bas Klein Haneveld, Robin Nijkamp en Tom Sagar.

‘EK Bacau Robin crossproef opstap’ bekijken op YouTube
EK Bacau Robin crossproef opstap: http://youtu.be/uYdrgSNwu-I

EK Bacau: zondag officiële uitslag
Net allemaal binnen. Het was ook wel genoeg, twee ronden. De Xtreme bleef toch wel nat en met die zwarte wolken in de verte zou de derde ronde misschien verzopen zijn.
E1:
1. Maurizio Micheluz 25:32:75
4. Lucas Dolfing 27:26:59
5. Bas Klein Haneveld 28:45:25
6. Thierry Pittens 30:07:13
E2:
1. Tom Sagar 24:39:57
3. Robin Nijkamp 26:41:24
7. Vincent Rikhof 30:46:98
E3:
1. Jacopo Cerutti 26:01:48
7. Wesley Pittens 28:36:77

Trade Teams: 2. WPM-KTM

DNS: Lars Verbakel en DNF: Leo Moulijn

2014 EK Bacau zondag: inpakken en wegwezen
Inpakken nou ja: Erik Davids nog even vergaderen, Robin Nijkamp mooi 3e over het weekend dus wachten op de prijsuitreiking en daarna wachten op het vliegtuig. Kunnen we nog even terugdenken aan een mooie enduro waarin de jongens fris aanvallend hebben gereden en zonder meer goeie uitslagen tonen. Op naar Italië eind juni.

EK Bacau: en dan deze nog!
Meer podium foto’s. Een podium is altijd extra feest. Robin Nijkamp haalde een fraaie derde plaats over het weekend in Roemenië.
Tussenstanden EK na Bacau na de klik.
E1: 4. Lucas Dolfing; 5. Bas Klein Haneveld; 6. Thierry Pittens; 10. Lars Verbakel
E2: 5. Vincent Rikhof; 6. Robin Nijkamp
E3: gedeeld 4. Wesley Pittens

Video EK enduro Bacau
Official video Enduromedia: dag 1 en dag 2
Robin Nijkamp zette de helmcam op in de lange enduroproef. Klik hier.
Zelf filmde ik de rijlijnen in de crossproef en de fameuze opstap. Klik hier.