Sjaak Martens nieuws. Le Dakar 2016.. Niet te geloven!

sjaak_martens_finaleWerkelijk waar.. niet te geloven!
Sjaak Martens schreef zelf al op zijn Facebook pagina een bedankje. Een bedankje voor de vele reacties. Die heeft hij bij thuiskomst nog eens even op zijn gemak door zitten kijken. “Het is gewoon overweldigend” zei Sjaak. “Ik weet gewoon niet waar het begin en het eind is. Het is werkelijk waar niet te geloven.”

Er zijn heel veel berichten “leuk gevonden” en gedeeld. Alhoewel Sjaak niet zo’n digitale held is, maken platforms als Facebook je wel ineens duidelijk hoe zeer er meegeleefd wordt. Het ontbreken van digitale expertise heeft er helaas wel voor gezorgd dat Sjaak per ongeluk de inhoud van zijn mailbox heeft “verloren” en daardoor geen persoonlijke antwoorden meer kon sturen op felicitatiemails die hij had gekregen. “Ik vind het zo aardig en bijzonder dat mensen de moeite en de tijd nemen om een mailtje te sturen” zei hij. “En nu kan ik ze daar niet meer voor bedanken. Daar baal ik best wel van!”

Maar gelukkig hebben we de nieuwsbrief en kunnen we die daar ook voor gebruiken.
Bij deze de persoonlijke noot van Sjaak:
Ik wil graag via deze nieuwsbrief iedereen bedanken die mij op wat voor een manier ook heeft ondersteund voor en tijdens de Dakar rally.
Uiteraard speciaal mijn vrouw en kinderen, maar ook mijn team , collega rijders , sponsoren , collega’s , familie , vrienden en volgers.
Ik heb een goede Dakar gereden , niets vervelends meegemaakt en netjes geëindigd op de 49 plaats.
De reacties bij mijn thuiskomst waren overweldigend : hier doe je het voor , echt geweldig !
De meeste van jullie weten hoe ik in elkaar steek : het liefst zou ik iedereen individueel willen bedanken maar helaas is dat onmogelijk.
Dus iedereen die mij kent kan zich aangesproken voelen : iedereen heel hartelijk bedankt !!!

Om nog een keer mee te kunnen kijken naar de route had Sjaak een mooie video gezien. In de hoofdrol Toby Price (de winnaar) en Laya Sanz (rijdt gewoon met de grote jongens mee!! Erg knap!). De video is van KTM en geeft een heel goed beeld van de route en de verschillende terreinen. Klik hier en kijk de video.

De afsluiter…
Velen van de nieuwsbrieflezers weten wel dat die geschreven wordt door Marije van Ettekoven van MEC Support. Zo niet.. dan nu wel:-)

Ik ga vanaf hier even verder in de persoonlijke vorm.

Regelmatig heb ik Sjaak aan de telefoon. Gelukkig is het elke dag goed gekomen met de verbinding en kon hij zijn verhaal doen. Verhalen die meestal niet te lang zijn omdat hij het erg druk heeft met “zijn ding” doen. Zo is Sjaak. Het gaat volgens zijn routines, want zo zit hij lekker in de rally. Ondanks dat ik niet elke kilometer uitgebreid beschreven kreeg aan de telefoon, was het voor mij elke keer erg leuk om hem even te spreken en zijn enthousiasme te horen. Ook aan de Nederlandse kant is het gewoon meegenieten als je weet en hoort hoe het daar gaat. Bleek trouwens inderdaad ook uit de reacties op Facebook dat de nieuwsbrieven goed gelezen werden en zijn enthousiasme en het genieten gewaardeerd werden.

Misschien een beetje gek…
Het is misschien een beetje gek, maar zo’n opmerking zie ik als een compliment. Het is voor mij best een uitdaging om iets op te schrijven hoe Sjaak het zelf zou zeggen. Wie hem persoonlijk kent, snapt precies wat ik bedoel. Als er dan gedacht wordt dat Sjaak zelf heeft geschreven of heeft gepost, dan zit ik redelijk goed!

Het was voor mij ook een feestje en ik kreeg dan ook een knoop in mijn maag toen de mail van Sjaak kwam met zijn persoonlijke bedankje. Die mail begon namelijk zo:

Hoi Marije,
Ik wil graag het volgende in de ( definitief !! ) laatste nieuwsbrief :
Dat zat er natuurlijk wel aan te komen, maar die knoop schoot er toch in.

Ook ik wil graag iedereen bedanken voor de reacties en uiteraard ook Sjaak…

Sjaak, bedankt voor het vertrouwen. Je woorden aan het eind van ons telefoongesprekje: “je maakt er wel weer wat van he!” zeggen genoeg. Dat je bij thuiskomst Facebook bekijkt en de tijd neemt om je nieuwsbrieven zelf allemaal door te lezen en dan roept dat je ze ge-wel-dig vindt is zo fijn.

Symbolisch gebaar van Sjaak
Het symbolische gebaar dat Sjaak deed aan het eind van de rally en het verhaal erbij is fantastisch. Heel gepassioneerd kan Sjaak vertellen over zijn jonge teamgenoot Jacopo Cerutti die helemaal geen rijke familie heeft, maar wel talent. Hoe die jonge knul mee keek met Sjaak en ze vervolgens regelmatig samen het roadbook deden en Sjaak de jonge rijder wat probeerde mee te geven. “Die mensen moeten erg hard werken voor hun centjes en zijn vader was mee naar de Dakar.”

Sjaak vertelde erover omdat hij het zo bijzonder vond wat daar gebeurde. “Ik heb met die man zitten praten en hij zei dat ze niet op vakantie gingen omdat het spaargeld nu in de reis naar Dakar was gaan zitten. En dat terwijl die mensen helemaal niets met motorsport hebben! Helemaal niets! Maar omdat zijn vader het gevaarlijk vond en wel erkende dat zijn zoon talent had, wilde hij er voor hem zijn in het geval hij zijn pa nodig had.” Het symbolische gebaar van Sjaak, was dan ook een hele mooie. De roadbookhouder van Sjaak is nu in handen van de jonge Cerutti.

Sjaak heeft hem niet meer nodig. De nieuwe generatie is aan de beurt.
Sjaak vond het leuker om de video van KTM in de nieuwsbrief te zetten omdat de video hieronder enkel “maar” over hem gaat. Ik plaats deze gewoon ook, juist omdat het alleen maar over Sjaak gaat en het een mooi terugblikje is van de foto’s. Zijn bedankje komt ook nog een keer voorbij en ik denk dat de lezers het wel leuk vinden. Een beetje eigenwijzigheid in de laatste nieuwsbrief kan best:-)
Klik hier voor de video.

Namens Sjaak en mijzelf,
Heel hartelijk bedankt allemaal!
Het was een mooi avontuur.
Sjaak heeft er duidelijk van genoten, en ik ook!

Tot ziens!
Met sportieve en vriendelijke groet,
Sjaak Martens en Marije van Ettekoven