100 WERELDTITELS VOOR HUSQVARNA MOTORCYCLES – DAT WORDT GEVIERD!

VAN BILL NILSSONS MOTORCROSSTITEL IN DE 500CC-KLASSE IN 1960 TOT MATTIA GUADAGNINI’S OVERWINNING IN DE 125CC-KLASSE IN 2019 – HUSQVARNA MOTORCYCLES KLINKT OP AANHOUDEND SUCCES IN DE MOTORSPORT

100 World Championship titels59 jaar geleden veroverde Husqvarna Motorcycles zijn eerste wereldtitel. In 2019 staat de teller op 100. Op het palmares van het merk prijken nu 58 motorrijders- en 42 constructeurstitels, behaald in zes verschillende racedisciplines.

Husqvarna Motorcycles heeft zich ontpopt tot een icoon in de internationale motorcrosswereld en is synoniem met uitmuntendheid. Het merk had zijn allereerste wereldtitel beet in 1960, toen de ambitieuze Zweed Bill Nilsson het FIM wereldkampioenschap motorcross in de 500cc-klasse won. Husqvarna Motorcycles kaapte niet minder dan negen wereldtitels motorcross weg in de loop van de jaren 1960, het begin van het gouden tijdperk voor de sport. In dat decennium zegevierde de legendarische Torsten Hallman vier keer in het FIM wereldkampioenschap motorcross in de 250cc-klasse.

De overwinning van Mattia Guadagnini op het FIM wereldkampioenschap motorcross voor junioren in de 125cc-klasse in 2019 leverde het Zweedse merk zijn honderdste wereldtitel op. Net zoals bij Nilsson 59 jaar geleden maakt de zege van de jonge Italiaan duidelijk hoe sterk Husqvarna Motorcycles inzet op ultramoderne technologie en de internationale motorsport. Zijn overwinning past bovendien uitstekend bij de pioniersgeest die het merk al sinds de begindagen kenmerkt.

De uitstekende motorcrossprestaties springen in het oog op de indrukwekkende erelijst met honderd wereldtitels van Husqvarna Motorcycles, maar het merk streeft met zijn voortreffelijke producten succes na in álle takken van de motorsport.

Veel van de grootste namen in de enduro hebben geracet voor Husqvarna Motorcycles. Toen de Tsjechische ster Otakar Kotraba in 1990 triomfeerde op het FIM wereldkampioenschap enduro in de 400cc-klasse, had het merk zijn eerste titel in het terrein te pakken. De Zweedse ster Anders Eriksson zette met zes titels een verbluffende prestatie neer. En in 2006 bemachtigde Husqvarna Motorcycles in één seizoen maar liefst zes motorrijders- en constructeurstitels.

Uitbreiden naar andere racedisciplines heeft Husqvarna Motorcycles tal van wereldtitels opgeleverd. Zo eiste de Amerikaan Colton Haaker drie keer de titel op bij het FIM wereldkampioenschap superenduro. De Chileen Pablo Quintanilla won dan weer het eerste FIM wereldkampioenschap crosscountryrally voor het merk. In 2018 schreef Jason Anderson met een FC 450 in de Verenigde Staten het AMA kampioenschap supercross in de 450cc-klasse op zijn naam.

Sinds 2014 realiseerde Husqvarna Motorcycles jaar na jaar een recordomzet. Het merk versterkt zo zijn aanwezigheid in het motorcross- en het endurosegment, en ondersteunt ook motorfanaten op de weg met een steeds ruimere keuze aan modellen. De motorsport speelt onmiskenbaar een sleutelrol in de geschiedenis van Husqvarna Motorcycles. De honderdste wereldtitel is een opmerkelijke mijlpaal in het jarenlange succesverhaal van het merk en een belangrijke stimulans om ook in de toekomst superieure fabrieksmotoren te blijven bouwen.