2019 ISDE Portugal: en dan nog dit … over Belgen en kansen!

Onze zuiderburen deden het uitstekend. Hun World Trophy Team met daarin de bij ons goed bekende Mathias van Hoof werd 10e. Op dag 4 raakten zij Jerome Martiny kwijt met een beenblessure. Dat drukte het resultaat iets. Snelste Nederlandse (Trophy) rijder Lucas Dolfing was sneller dan Mathias. Op basis van zijn uitslag zou een NL Trophy Team met nog drie even snelle mannen voor België en zelfs Portugal op plaats 9 zijn geëindigd.

Indrukwekkend was de prestatie van het Belgische Junior Trophy Team dat een sterke 5e plaats wist binnen te halen. Hiervoor tellen elke dag alle drie de rijders. Het team bestond uit WK topper Antoine Magain, de snelle Erik Willems en jeugd rijder Mika Vanderheyden. Mika had het best zwaar maar sloeg zich er met goede begeleiding dapper doorheen. Terecht werd België hiervoor door de internationale federatie beloond met de “Watling Trophy”, de trofee voorbehouden voor het nationale team dat de mooiste progressie maakte.

Soms moet je gewoon durven! Want … een NL Junior team van Lars Griekspoor, Thijs Bulten en Tommie Jochems zou 6e zijn geworden, op 5 minuten achter België! Dit verrast mij ook en het betekent dat de KNMV selectie-criteria hoognodig geëvalueerd moeten worden. Ik ben nog steeds een groot voorstander van objectieve criteria maar op dit moment is de voorspellende waarde ruim onvoldoende.
NB. voor de berekende NL scores is een correctie toegepast op de woensdag toen immers de clubrijders een ronde minder reden dan de TT en JTT rijders.