Wedstrijdverslag ONK Enduro Enter 29 februari 2020

Lucas Dolfing sterkste moddervechter in NL-BE enduro
110 Na warm up was Lucas Dolfing niet te stoppen en won scratch en E2Het nieuwe record van natste februari maand ooit zorgde voor flink wat water en modder. Met inzet van alle hens slaagde MC Enter erin het evenement te redden. Dat werd beloond met spannende gevechten. Ceriel Klein Kromhof zette sterk aan maar moest in de tweede ronde capituleren voor Lucas Dolfing die daarna de winst niet meer liet lopen. Ook zuiderbuur Matthew Vanoevelen kwam nog even langszij bij CKK maar die herstelde snel weer naar de tweede plaats. Vanoevelen nam in die slag definitief de maat van Antoine Magain (B) die daarmee op de vierde plaats kwam gevolgd door de grieperige Thierry Pittens.
Bij de nationalen was debutant inter MX-er Wilco van de Zuidwind maar een tikkeltje sneller dan good-old Lars Rietman.

VANGGEWAS NU EENS GEEN SPELBREKER
Enkele maanden terug zou de MC Enter (MCE) de tweedaagse kampioensrit 2019 organiseren. Helaas gooide de Nederlandse uitwerking van het Europese vanggewas beleid roet in het eten. Daardoor ging de tweedaagse tot veler verdriet -ook ver buiten het Enterse- niet door. Voor MCE betekende het wachten tot het wel kon om het huiswerk met aanvragen van vergunningen en toestemming van terreineigenaren nog maar eens dunnetjes over te doen. Hoewel men graag altijd in januari organiseert werd het door het vanggewas februari. Helaas vestigde die maand een nieuw neerslag (regen) record dat roet – of was het water?- in het eten dreigde te gooien. Wat waren de bouwlanden nat! Na driftig puzzelen kwam de enduro commissie alsnog tot drie aantrekkelijke proeven. Enkele dagen voor de wedstrijd bleek dat een proef onmogelijk een wedstrijd met 320 deelnemers zou kunnen doorstaan. Dus werd in allerijl een alternatieve locatie aangeboord om een nieuwe proef uit te zetten. Met flink wat extra werk voor de vele vrijwilligers uit het hele land, kwam het goed.

PROEF GENEUTRALISEERD
Een dikke stortbui in de nacht voor de wedstrijd bracht nog even een nieuwe uitdaging door enkele bouwlanden flink onder water te zetten. De eerste twee proeven bestonden uit snelle en mooie singletracks door wonderwel droge bospercelen. Alleen liep de verbinding daarvan over bouwlanden waar een dikke laag water op stond, de finish van de eerste proef was er duidelijk een. Na enkele tientallen nationalen ontstond een groot en ca 80 cm moddergat ter hoogte van de ontvanger vd tijdwaarneming. Velen reden vast in dat gat waardoor een opstopping ontstond bij de finish. Eromheen rijden deden enkelen maar dat was buiten het bereik van de ontvanger en kwam er geen tijd op die proef. Ook moesten daarna komende deelnemers tot wel 10 minuten wachten alvorens de proef te kunnen starten. Uiteraard wordt in zo’n overmacht situatie altijd achteraf evt opgelopen straftijd gecompenseerd. Maar dat bleek niet nodig omdat de MCE vanwege de nattigheid de route stevig had ingekort waardoor rijders soms wel 30 minuten over hadden bij de eerste tijdcontrole. De temperatuur was met 10 graden redelijk waardoor de deelnemers bij dat wachten niet te veel afkoelden. Omdat veel rijders geen (goede) tijd hadden werd deze proef geneutraliseerd voor alle nationalen.

Vervolgens werd de finish van deze proef in allerijl omgebouwd voor de tweede doorkomst van de inters. Dat lukte hoewel het een beetje oppassen was achter die nieuwe finish zonder chicane. Rijders moesten direct stevig in de ankers of anders de sloot in. Ook direct ruimte maken voor andere finishers was hard nodig. Ook op de tweede proef parkeerden enkele deelnemers hun motor tot het zadel in de drek. Het kon even duren maar uiteindelijk werd iedereen verlost.

Dokter Roel Horstra hoefde niet te ‘dregge in de Regge’flying docterMark Brandwacht komt uit de regio maar vergiste zich bij de passage van de Regge en ging kopje onder in het riviertje. Flying Dokter Roel Horstra was blij dat hij niet hoefte te ‘dregge in de Regge’.

Het kampioenschap ‘lang vastzitten’ kwam in handen van Erik Stegeman die daarna gewoon doorging. Maar nadat hij een endo maakte over de beruchte boomstam in proef 2 (spectaculair maar met goede afloop) riep hij na wat krachttermen: “ik ga naar huis”! U begrijpt dat het spannend was, maar in Enter regelen ze het allemaal. 702 Erik Stegeman “Ik ben er klaar mee, ik wil naar huis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SINDS JAREN EEN OBK
De wedstrijd telde voor Belgische inters zowel voor het Open Belgisch Kampioenschap las het ONK. Dit OBK is voor het eerst sinds jaren een open kampioenschap. Belgen die in het ONK tussen de NL-ers eindigen kapen hier weliswaar de punten voor andere NL-ers weg, maar nu is dat ook in het OBK met NL-ers die zich er daar tussen weten te wringen. Nu beide landen een open kampioenschap hebben is de kans groter dat meer rijders beide kampioenschappen gaan meepikken. Mario Pieterse (KNMV) ziet een mogelijkheid om te komen tot een BENE enduro cup.
De inters reden drie ronden maar vanwege de omstandigheden werden de nationalen ‘gematst’ met twee ronden van ieder drie proeven. Dat was waarschijnlijk mede de oorzaak van slechts 20 uitvallers van de 320 deelnemers. Lang niet alle nationalen hebben ervaring met het hele natte modder rijden zoals hier. Na dit ritje is het aantal liefhebbers vast flink gegroeid….. Ook de Hobby en daglicenties reden twee ronden.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Ceriel Klein Kromhof (E2) bleek eind seizoen 2019 nagenoeg onklopbaar. Die vorm bleek nog aanwezig want de eerste drie proeven waren voor hem. Lucas Dolfing (E2), Antoine Magain (B en E1), Erik Willems (B en E2) en Matthew Vanoevelen (B en E2) maakten in die volgorde de eerste vijf vol. CKK schampte twee keer een van de vele afgezaagde boomstronken en viel daarbij om. Dat kostte niet veel tijd maar genoeg om Vanoevelen en Dolfing voorbij te zien komen. Willems ondernam een langdurig bodemonderzoek op CP4 dat hij kon niet compenseren met winst op CP5 en viel stevig terug naar de achtste plaats achter Hans Vogels en Mark Wassink. Dolfing gaf de koppositie niet meer af terwijl CKK en Vanoevelen nog twee keer van positie wisselden alvorens CKK als tweede voor Vanoevelen (P3) afrondden. Magain leek op een vierde plaats af te stevenen maar 10 sec straftijd voor missen van de startproef s’morgens (motor te laat aan het lopen) kostte hem nog een plaatsje omdat Thierry Pittens zijn eindsprint nog beloond zag met die vierde plaats. Vogels, Wassink en Willems bezetten achtereenvolgens de plaatsen zes t/m acht. Jarno Zandbergen en Bjorn Sloot waren ook erg goed op dreef, zaten daar slechts ca 30 sec achter en maakten met een onderling verschil van 0,2 sec de eerste tien vol.

ONK INTERS E1
40 Antoine Magain steekt zijn (E1) klasse niet onder stoelen en bankenTegen zuiderbuur Antoine Magain was weinig kruid gewassen. Die won alles met gemak hoewel ook kleine (schoonheids)foutjes niet ontbraken waardoor Mark Wassink en Jarno Zandbergen!! beiden een proef konden winnen. Wassink zat al snel vast aan de tweede plaats maar daarachter was het nog sterk in beweging. Maar liefst vier liefhebbers alias talenten die een robbertje knokten voor de derde plaats. Bjorn Sloot pakte aanvankelijk de derde plaats maar Zandbergen lag op de loer kort gevolgd door Max Schwarte en Mike Bokslag. Na de tweede ronde lag Zandbergen vijfde na een bodemonderzoek op CP6 achter Schwarte maar ging toen scherper rijden en versloeg in de laatste proef Sloot voor de derde plaats. Sloot miste weliswaar 0,2 sec… maar P4 was zijn lot met Schwarte en Bokslag op vijf resp. zes.

ONK INTERS E2
180 Snelste Belg Matthew Vanoevelen (E2) reed sterk en versloeg Magain in de scratchTegen het eind van seizoen 2019 was Ceriel Klein Kromhof nagenoeg onklopbaar. Die vorm was niet verloren, en het mooi lopen en prima vering van de Honda ook niet, zodat de eerste drie proeven voor hem waren. Lucas Dolfing, Erik Willems (B), Matthew Vanoevelen (B) en Hans Vogels zaten in de achtervolging. CKK schampte twee van de vele afgezaagde boomstronken, kwam in onbalans en viel om. Dat kostte niet veel tijd maar genoeg om Vanoevelen en Dolfing voorbij te laten. Willems ondernam een langdurig bodemonderzoek op CP4 dat hij kon niet compenseren met winst op CP5 en viel terug naar de zesde plaats achter Hans Vogels en Dietger Damiaens (B). Dolfing had de koppositie stevig beet terwijl CKK en Vanoevelen nog twee keer van positie ruilden alvorens het uiteindelijk eens te zijn met CKK als tweede en Vanoevelen als derde. Vogels hield de vierde plaats vast en finishte voor Willems (P5) en Damiaens (P6). Daan Bruijsten hoort hierbij maar is recent aan zijn schouder geopereerd en is nog wel een maand of twee aan het herstellen.

ONK INTERS E3
246 Thierry Pittens won de E3 ondanks griepThierry Pittens leidde de race van start tot finish en won afgetekend. Bas Klein Haneveld kwam er nog het dichtste bij terwijl hij van achter weinig druk ondervond  en de tweede plaats arresteerde. Maxime Warenghien (B) kon daar niets aan veranderen maar kon nog wel Luuk Oud passeren om de derde plaats in bezit te nemen. Oud finishte als vierde voor Antony Donders.

INTERS VETERANEN 40+ EV40
311 Casper Ovaa Waar Alex van den Broek er al enkele jaren een handje van heeft alle proeven maar even te winnen lukte dat deze keer niet. Daniel Willemsen snoepte CP3 weg terwijl een snoekduik van Alex ook Casper Ovaa aan een proef(winst) hielp. Van den Broek won dan toch wel voor Ovaa. Willemsen probeerde Stefan Harkink van de derde plaats te verdringen in zijspan stijl, gewoon volle bak lekker lomp door de modder. Na twee ronden lukte dat, maar in de derde ronde ging het duidelijk iets minder voorspoedig. Harkink bracht dat weer op drie gevolgd door Rene Satink die ook profiteerde van Willemsens (P5) gevecht met de bodem.

EURO/ NATIONALEN N1
475 Juell Peeters won de zeer competitieve N1 klasseEen heel stel nieuwe scherpe mannen aan de start, Enkele met al enige ervaring. Dat resulteerde in een spannend geheel met maar liefst 4 verschillende proefwinnaars in 5 CP’s. Toch was het MX-er en tweedejaars N1 Juell Peeters die al snel aan de leiding kwam en niet meer afstond. En dat ondanks een mooi slotoffensief van Danny Koerts die de twee laatste proeven won. Dat bracht hem de tweede positie waarbij Jurgen Schreurs opschoof naar drie. Met onderling verschillen van enkele seconden gingen de plaatsen vier t/m acht achtereenvolgens naar Sylven Teunissen, Bjorn Wisman, Bas Jimmink, Robin Scholten en Bart ten Hove.
Met Chiel Jaaltink op negen allemaal binnen één minuut van de kopman belooft nog heel wat spanning de komende enduro’s.

EURO/ NATIONALEN N2
599 Ondanks nauwelijks voorbereiding blijft Lars Rietman (E2) serieus snelLars Rietman traint niet zo vaak, maar als hij dan een keer gaat moet het meteen maar in een wedstrijd en dan laat hij nog wel even wat zien. Ook hier waren de anderen kansloos en Lars de winnaar. Harmen Harmsen nam de tweede plaats over van Onno Slot die vooraf ging aan Tijs Slooten en Steven Ovaa op resp P4 en P5.

EURO/ NATIONALEN N3
Local hero Kevin Slagers (zoon van de roemruchte Jan S) begon sterk aan de wedstrijd. Een uitglijder in CP4 kostte flink wat tijd waardoor (oud) inter MX-er Wilco van de Zuidwind de wind in de zeilen kreeg en afstevende op de dagoverwinning. Kevin bleef dichtbij genoeg voor de tweede plaats. Jirry van Veen (oud inter enduro en voor de tweede keer weer heropgestapt) verspeelde zijn kans op de wedstrijd met een langdurige tussenstop in CP2 en kon dat ondanks een vlijmscherp slot niet meer verder verbeteren dan de derde plaats. Roy van de Pieterman consolideerde de vierde plaats voor Mike van Wolde (P5).

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
744 Hans PolMet een wat bijzondere rijstijl, hij lijkt vastgeplakt aan zijn zadel, weet Hans Pol toch mooie tijden uit de klok te persen. Zo goed dat hij ermee wint. Arnout de Jong kwam er net niet aan maar dat was voldoende voor een nette tweede plaats. Jacob de Booij werd derde en Arnold De Lange pakte P4 voor Dennis Schans op vijf, Dat was met dank aan Albert Kraai die zijn derde plaats na de eerste ronde moest inleveren voor de finaal zesde positie.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+
831 Op zoek naar een volgende titel in de 50+ Peter BergsmaMet al twee enduro titels op zak, één nationaal en één inter wil Peter Bergsma er nog graag één aan toevoegen. Arno Willems wist dat niet want anders had hij wellicht de winst aan Bergsma gelaten. Dat deed hij niet en won met een half minuutje vóór op Bergsma als tweede. Regerend NV50 kampioen Erik Buursema (P3) heeft er met zijn concurrent Kees Zuidhof (P4) nog een uitdaging bij voor titel prolongatie. Edwin Groen kwam een paar seconden te kort voor méér, maar een vijfde plaats is in dit geweld zo gek nog niet.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
Bij de nationalen was debutant inter MX-er Wilco van de Zuidwind (N3) maar 0,4 sec sneller dan good-old Lars Rietman (N2). Kevin Slagers (N3) pakte de derde plaats voor Arno Willems (NV50) en Juell Peeters (N1).

HOBBY KLASSE EN DAGLICENTIE
927 Roy van Essen Michiel Kobes stevende op een mooi resultaat af, alleen had hij die dikke bodemknuffel op CP2 niet moeten doen en viel hij terug naar de zesde plaats. Dat maakte  de weg vrij voor Sven Holtman die al meer dan een jaar bewijst dat hij thuishoort bij de nationalen. Toch is hij de hobby klasse trouw gebleven. Dat bracht weer de winst al was het verschil met Roy van Essen slechts 9 sec. Chris vd 1032 het plaatselijk waterballet vertoond door Romy Davids (dag)Sprenge leek een makkie te hebben op de derde plaats maar was toch nog bijna het slachtoffer van Maikel Roelofsen die maar 1,4 sec tekort kwam voor de derde stek. Anne Bosgoed was goed voor plaats vijf.
De daglicenties winst ging naar Randy Asbroek met Michael Tijhuis op twee en Peter Schepens als derde.

EN DAN IS ER NOG…
De nieuwe wedstrijdleider Joop Wuestenenk heeft heel veel ervaring in onze mooie sport als deelnemer maar ook al heel wat jaren als wedstrijdleider. “Ik had een makkelijke dag, maar moest helaas nog een paar 5 minuten straffen uitdelen.” Dat was voor stunten op de openbare weg, als je het niet kunt laten een wheely te trekken doe het dan op een akker. Verder wat waarschuwingen voor tegengesteld rijden in de tankstraat. Dat mag niet en is bovendien gevaarlijk omdat te laat arriverende deelnemers soms wat snel naar binnen rijden. De gewaarschuwden krijgen bij herhaling een D achter de naam (diskwalificatie).

De nieuwe voorzitter van MC Enter Wouter Visser begon met een minuut stilte voor Edwin Straver die helaas in Dakar is verongelukt. Visser meldde daarna razend trots te zijn op de vele vrijwilligers die zich dag en nacht hadden ingezet om deze giga enduro uitdaging tot een prima einde te brengen. Dat feest ging helaas niet op voor Wouter’s eerste enduro en dat was niet dankzij het inmiddels opgelopen enduro virus. Onder deze omstandigheden niet erg vreemd maar toch hulde voor de poging. Hulde was er ook voor de als beste MCE lid gefinishte Kevin Slagers in de vorm van een mooie trofee.

De eerstvolgende ronde voor het ONK enduro 2020 in Holten is geschrapt voor 7 maart maar deze kan hopelijk verzet worden naar 14 maart. De natte weersomstandigheden spelen de club parten met het parkeerterrein rond het clubhuis maar meer nog met de extra menskracht die moet worden ingezet om alles weer op te ruimen bij een modder enduro. De inzet van de MAC Holten is altijd positief en we hebben vertrouwen in een goede afloop.

Zesdaagse reunie
Erik Nijkamp en André Pullen organiseren de 6 daagse reünie in Markelo bij “De Kroon” op 13 Juni.  Erik en Andre werken nog aan de details (tijd, kosten en het aanmelden) die ze graag via e-mail willen laten weten.  Als je interesse hebt en op de e-mail lijst wilt, stuur je belangstelling per e-mail naar Erik Nijkamp: email offroadchampions@gmail.com
Er zijn al positieve reacties van Wolsink, Poorte, Jimmink, Seppenwoolde, Schalkwijk, Althuysen, Brouwer, de Vos x 2, Palthe, Tijhuis x2, v. Zijtveld, Ensing, Boer, Wullink, v. Hoegee, Hoevers, v. Erp, Schram en Peters.

Uitslagen op: https://knmv.nl/uitslagen-enduro/

Tekst: Alex Peters
alex
Foto’s: trialfoto.nl van jlenders@xs4all.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl