Redbull Romaniacs Dag3; Het blijft spannend!

Jarvis gaat laatste dag in met 4 minuten voorsprong.
Na zware regenval in de afgelopen nacht begonnen de eerste rijders vanmorgen om kwart voor 8 aan hun 3e rally dag van de Redbull Romaniacs.
Volop vertical madness op dag 3; opperklimgeit Jarvis voorop, Lettenbichler volgt na het servicepunt.In wat volgens de trackmarshalls de zwaarste dag van allemaal zou gaan worden, liet Graham Jarvis maar weer even zie dat hij een niet te onderschatten extreme-enduro specialist blijft.
Al voor de koffie nam hij de leiding en klokte om 09:49 binnen op CP4. Hiermee nam hij de dagleiding over van Mario Roman die vandaag in de zwaardere omstandigheden goed mee kon komen. Volop vertical madness op dag 3; opperklimgeit Jarvis voorop, Lettenbichler volgt na het servicepunt.

Enige lokale herders keken dit “vertical madness” gebeuren enigszins hoofdschuddend aan; waar zij met hun kudde geiten niet eens omhoog durven, klommen de gold rijders vandaag als ware gemotoriseerde berggeiten over de rotsen naar boven.

Ook op CP5 tikte Jarvis als eerste aan, algemeen leider in de wedstrijd, Manuel Lettenbichler moest hier al ruim 6 minuten toegeven.
Lettenbichler toonde karakter want hij stuurde zijn KTM toch weer als eerste het service punt in met Jarvis op zijn hielen. De twee kemphanen streden de hele dag om de leiding en bij de CP’s was het af en toe een kwestie van stuivertje wisselen.

Uiteindelijk hoefde Jarvis eigenlijk alleen maar bij te blijven bij zijn Duitse tegenstrever omdat hij de 6 minuten die hij later was gestart al in de ochtend uren had goed gemaakt.
Toch liep hij in de eindsprint naar de finish nog bijna een halve minuut uit. Hiermee gaat Jarvis na dag 3 weer aan de leiding met een voorsprong van 3.57″ minuten op Lettenbichler.
Voor deze finish had de lokale timmerman nog even een brug tegen een berg aan gespijkerd om het geheel nog maar wat spectaculairder te maken; https://www.redbullromaniacs.com/live-news/d/news/jarvis-first-in-the-finish-of-day-3/

Spanjaard Mario Roman herpakte zich na 2 moeilijke dagen na een dikke crash op dag1 en pakte de 3e plek op het dagpodium, hij blijft hiermee 6e algemeen met Billy Bolt op exact 10 minuten voor hem. Bolt moest vandaag 27 minuten toegeven op dagwinnaar Jarvis.
4e van de dag was Alfredo Gomez die ook 4e algemeen blijft op minder dan 3 minuten van 3e man Wade Young.
Met de top4 binnen 20 minuten en de top6 op 3 kwartier van elkaar is het podium nog zeker niet beslist en wordt de laatste dag weer een hele spannende.

Graham Jarvis: "I am getting old, so; foar de kofje net eamelje" (geen gezeur voor de koffie). Als het weer een zware laatste dag wordt, lijkt Jarvis de beste papieren te hebben, maar hij klaagde vanmorgen halverwege de race al over vermoeidheid (“I am very tired”), Graham Jarvis: “I am getting old, so; foar de kofje net eamelje” (geen gezeur voor de koffie). 
Dus of het oude lijf het nog zo’n zware berg-etappe volhoudt zullen we morgen zien als de rijders net als in 2008 bovenop een gebouw in Sibiu stad moeten finishen, de traditionele Gusterita hillclimb is dit jaar dus geschrapt, waarschijnlijk omdat hier anders toch teveel publiek op af zou komen en de strenge corona maatregelen en veiligheid rondom dit evenement dan niet gewaarborgd kunnen worden.
Dat het een zware dag3 was blijkt uiteindelijk bij de finish, er kwamen vandaag maar 12 Gold rijders op tijd binnen, de rest viel uit of kreeg een “time-bar” (buiten de maximaal toegestane tijd bij checkpoint of finish).

Sandra Gomez: "Que son las béschoitjes?"De enige dame in de Goldclass, Sandra Gomez (juist ja, de zus van…) had een pechdag, al in de ochtend na CP2 moest ze opgeven vanwege een kapotte radiateur nadat ze een keer flink gecrashed was. Sandra Gomez: “Que son las béschoitjes?”
Omdat elke deelnemer 1 dag als schrapresultaat mag wegpoetsen en daarmee dan toch in de race (en de officiële uitslag) blijft, maakt deze Spaanse trialrijdster nog steeds een zeer grote kans om als eerste dame ooit een RBR GOLD finisher te worden, het is haar gegund, respect, daar wil je toch altijd wel een beschuitje mee eten?

Bronze Class NL rijder Dennis Neven had de motor gisteren weten te repareren en kwam dit keer gelukkig weer rijdend over de finish.
Hij finishte als 28e van de dag en nestelt zich hiermee op de 26e plek algemeen.

Rienk Tuinstra reed de hele dag weer steeds zo’n beetje rond de 10e plek. Eerst af en toe van positie wisselend met Italiaanse Beta-rijder Sonny Goggia die uiteindelijk blijkbaar met een hervonden tweede adem en een goed ritme die mooie 10e plek veilig stelde.
Rienk dus vandaag weer op 11 en dat is ook zijn plek in het algemeen klassement.
Hij was na de finish nog goed gemutst en kon me snel even te woord staan: “Ja, zoals al verwacht een zware dag, maar na de regen van afgelopen nacht had ik het eigenlijk nog zwaarder verwacht. Overal waar wij langs komen is het spoor al flink uitgereden en liggen alle stenen en wortels bloot, dus glad, nul grip en bijna niet te doen, maar goed we hebben het weer gehaald. Wat Goggia gedaan heeft weet ik niet, ik reed de hele dag met hem samen en in één keer was hij weg, dus of hij kreeg ineens vleugels of hij heeft ergens wat afgestoken? Ik hoop voor hem het eerste.

Ik ga morgen rustig uitrijden en ga geen gekke dingen doen. Misschien zou ik nog 10e kunnen worden maar ik wil zowiezo mijn 11e plekje verdedigen want daar moet ik dik tevreden mee zijn, zo realistisch ben ik dan ook wel”.

Bulgaar Teodor Kabakchiev en de 2e Italiaanse Gold rijder; Michele Bosi staan elk redelijk safe en geisoleerd geparkeerd op plek 8 en 9, dus of Rienk dit jaar een top10 klassering kan halen zal hij morgen rechtstreeks met Goggia moeten uitvechten.
Met 37 minuten achterstand lijkt dat veel, “but stranger things have happened at Romaniacs…”

Ook rijden met Rienk? : www.enduroriding.ro

© Uw verslaggever vanuit quarantaine: Wopke Hoekstra