Wedstrijdverslag ONK Enduro Zelhem 16 oktober 2021

Hans Vogels wint voor de 10e keer de Jan van Beek trofee
Hans Vogels won voor de 10e keer de Jan van Beek memorialIn de historie van de Zelhemse Jan van Beek rit staat Hans Vogels bij flink wat zeges opgetekend. Ook deze editie vloog hij als vanouds door de langste ’t Zand’ proef. De twee andere titelkandidaten Thierry Pittens en Lucas Dolfing vochten onderling eigenlijk voortdurend om de tweede plaats en konden niet verhinderen dat Vogels met vlag en wimpel zijn tiende JvB scoorde. Dolfing pikte de tweede plaats met een paar sec voor Pittens. Luca Nijenhuis deed er in de laatste ronde nog een schepje op en arresteerde de vierde plaats voor Daan Bruijsten. Als snelste nationaal kwam wederom Nigel Blomer aan de meet.

PROEVEN MET FLINK WAT ‘ZAND’, BEETJE STENEN EN WATER
Op het inters en nationalen menu prijkten drie ronden van 65 kilometer met in iedere ronde drie crossproeven. De Hobby- en Dagklasse mochten de inspanning beperken tot twee rondjes. De Zelhemse Auto en Motorclub (ZAMC) had de enduro minnende eigenaar van het zand- en bosrijke landgoed ’t Zand bereid gevonden er crossproef #1 (CP1) te bouwen. Het was een paar jaar geleden maar het terrein was onveranderd met hard en mul zand op vele kronkelende en smalle paadjes, lange en korte bochten en diverse heuveltjes. Maar ook lange rechte stukken waar het gas er flink op kon. Smulwerk! Niet voor niets staat deze proef met stip in de top drie van mooiste proeven van Neerlands enduro al was het al weer een paar jaar geleden dat er hier werd gereden. Vermoeiend lang was het met 9 km. Snelste inter (Vogels) trok er zo’n 10,5 min rijtijd voor uit terwijl de nationalen er tussen de ruim 11 en 15 minuten van mochten genieten.

609 Floris Kersten Tikkie terug
CP2 was gebouwd op de landerijen van HJ Lovink, organisator van de Zwarte Cross. De inmiddels ingeburgerde naam Spektakelproef werd wederom eer aan gedaan met talloze schansen en zelfs enkele dubbelsprongen. Natuurlijk had men ook de waterbak weer ‘uitgenodigd’ (lees: aangelegd) al hadden vooral de kijkers daar plezier van. Sommige rijders minder, zeker als ze vastreden. Het was immers modderig met enkele diepe vol water staande sporen en dus best lastig waar te rijden. Bij de passage van de Dagklasse in de tweede ronde was er nog nauwelijks door te komen en verdween de inmiddels zuigende blubberbak uit de proef.

De derde crossproef ligt al jaren dicht bij het ZAMC clubgebouw op de Langenberg. Na lange en slingerende graspaden volgt de finale op het WK trial terrein van de club waar licht klim- en daalwerk met talloze stenen en rioolbuizen mooie uitdagingen vormen. Met de duidelijk kortere CP2 en CP3 (beide ca 4 minuten) en een route waar men tot rust kon komen was het weer een prachtig en uitdagend geheel.

Minder positief was dat de perfecte voorbereiding en uitvoering van de livetiming die de KNMV tijdwaarneming in Bergeijk liet zien, hier in de soep liep. Toen dat duidelijk werd moesten de begeleiders van de rijders weer vertrouwen op eigen waarneming bij de klokken van de CP’s en zagen we weer meer notitieblokjes om overzicht te houden in de tussenstand.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Hoewel tijdens de vorige wedstrijden Lucas Dolfing en Thierry Pittens de strijd domineerden en ook de beste kans hebben op de ONK titel wist Hans Vogels zich in Zelhem gesterkt met negen eerdere overwinningen. Dat goede gevoel gaf vertrouwen en dat betaalde zich uit. In zowel R1CP1 als R1CP3 pakte hij de winst en stond na de eerste ronde aan de leiding. Dolfing en Pittens bleven onderling close met onderling 0,2 sec in Dolfing’s voordeel maar beiden legden al 16 sec toe op Vogels die er vandoor leek te vliegen. Tommie Jochems hield de E1 eer hoog en sloot aan als vierde kort gevolgd door de van hersenschudding herstelde Daan Bruijsten. Op 10 sec bezette Luca Nijenhuis de vijfde positie.

Dit beeld in de top drie veranderde niet in de tweede ronde. Vogels won weer twee proeven en bouwde de voorsprong verder uit. Op R2CP1 peuterde Dolfing vier sec van Pittens’ tijd en kon na tweede ronden bogen op een, niet geruststellende, marge van 5 sec. Nijenhuis botvierde zijn MX kunsten op R2CP2 en sloot het gat naar Bruijsten tot op enkele tienden. Beiden passeerden al strijdend Jochems die inleverde op de kortere proeven en terugzakte naar zesde stelling.

Met 25 sec voorsprong hoefde Vogels in de derde ronde niet meer alle vouwen uit de broek te rijden maar won alsnog R3CP1 en mede daardoor dik verdiend. Dolfing en Pittens hielden vooral elkaar in de gaten maar de beperkte onderlinge verschillen zorgde dat de volgorde niet veranderde en Dolfing tweede bleef met Pittens op plek drie. Nijenhuis triomfeerde wederom op R3CP2 en zag daarmee kans Bruijsten te passeren voor de vierde plaats met Bruijsten op vijf. Jochems kreeg in de laatste ronde te maken met een eindsprint van Mike Bokslag maar hield het kruid droog en de zesde plek klemvast.

Vogels behaalde in 2006 voor de eerste keer de Jan van Beek wisseltrofee en presteerde dat nu voor de tiende keer. Hij was ook duidelijk blij met deze mooie zege: “Probleemloos, geweldige dag. Ervaring kwam naar boven op het zand. Wat een geweldige proef. Ik zat er helemaal in!! Heel erg blij mee.”
In de officiële KNMV tussenstand staat Dolfing, met alleen de ééndaagse van Harfsen nog te gaan, aan de leiding met 485 punten. Pittens staat tweede met 474, Vogels 465, Bokslag en Jochems ex-aequo vierde met 428 punten. Met nog één wedstrijd te gaan en 100 punten voor de winnaar kan er nog van alles gebeuren. Een beetje pech, wat lager in de uitslag en alles is anders.

ONK INTERS E1
25 Zo’n beetje modder brengt Bjorn Sloot (E1) niet van de wijsZoals wel vaker helpt het winnen van een wedstrijd om het zelfvertrouwen een flinke boost te geven. Tommie Jochems won vorige week in Bergeijk zijn eerste E1 wedstrijd en was geladen dat hier te herhalen. In een sterke eerste ronde sloeg hij direct een gaatje van 8 sec op grote concurrent en leider in de tussenstand Mike Bokslag. Bjorn Sloot sloot aan als derde maar moest al gelijk wat meer secondjes toegeven. Op de vierde plaats Max Schwarte die getuige hetgeen volgde nog een beetje warm moest draaien.

Jochems won R2CP1 waarna de Schwarte op stoom kwam en de twee volgende proeven inpalmde. Na twee ronden handhaafde Jochems de marge met Bokslag maar schoof Schwarte naar de derde plaats voor Sloot en Jan Willem Arendsen die van meet af aan de vijfde plaats bezette. Bokslag ontbond in de derde ronde zijn duivels, zette nog eens flink aan, won R3CP1 en naderde ook in de andere proeven met rasse schreden.

Jochems hield het hoofd koel en won de dagwinst met slechts 1,2 sec voorsprong op bijna één uur proeven. Bokslags tweede plaats was ondanks dat Schwarte de twee laatste proeven winnend afsloot niet in gevaar. Schwarte finishte als derde voor Sloot op vier en Zandbergen als vijfde.
In het kampioenschap neemt de spanning toe. Door Jochems’ winst heeft hij de leiding overgenomen, 90 punten. Bokslag heeft er 88 en degene die wint in Harfsen of voor de andere finisht in de eerste vijf mag zich kampioen noemen. De derde plaats lijkt naar Schwarte te gaan al weet je het pas nadat het zwart-wit is gevallen.

ONK INTERS E2/E3
229 Luca Nijenhuis (E2) liet zijn MX afkomst zien door ssterke tijden op CP2 Hans Vogels nam gezwind de leiding en stond die niet meer af. Lucas Dolfing en Thierry Pittens vochten het onderling uit voor de tweede plaats die met een paar seconden verschil in handen viel van Dolfing. Luca Nijenhuis pakte door twee overwinningen op CP2 de vierde plaats. Bruijsten die weer wat beter in zijn flow zat arresteerde de vijfde plek.
Terug van 7 weken weggeweest door een gebroken sleutelbeen kwam WPM chefmonteur Mark Wassink uit op de zesde plaats: “Helemaal niet naar de tijden gekeken en geprobeerd rustig op te bouwen, 200% genoten”. Fijn dat deze multi-kampioen er weer bij is.
De tussenstand voert Dolfing aan met 91 punten, Pittens staat tweede met 85, Vogels 82, Nijenhuis 58 en Bruijsten 54 punten.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
Een van sterkste zo niet de allersterkste nationaal van dit moment Nigel Blomer gaf de concurrentie weinig kans. Al in de eerste ronde maakt hij een stevig verschil en liet dat verder oplopen met proefwinst in acht van de negen proeven. De dagwinst kon hem niet ontgaan. Lars Rietman had lang de tweede plaats maar de op drie sec volgende Danny Koerts voerde in de laatste ronde het tempo op en sloeg zijn slag in R3CP1. Rietman pareerde nog maar Koerts greep finaal de tweede plaats en Rietman verhuisde naar de derde positie.
Dario van Saasse kwam langzaam op gang maar zag kans zijn aanvankelijke zesde plaats om te werken naar de vierde. Joey van Klinken en Hans Pol leverden beide een plaatsje in en finishten als vijfde en zesde.
In de tussenstand bezit Blomer een mooie voorsprong met 591 punten op Koerts die er 577 heeft. Maar ook Van Saase 574 en Rietman 574 staan dichtbij in een klassement waar de winnaar 200 ptn mag bijschrijven en één slechte proef je dagklassement flink kan verpesten.

EURO/ NATIONALEN N1
433 Downhill met de fiets gaat Hielke Engeltjes (N1) nog steeds beter afIn de eerste proef trapte Danny Koerts meteen sterk af en liet zijn voorsprong daarna gestaag verder oplopen. Joey van Klinken pakte de tweede plaats maar verloor die door een fout in R1CP2 aan Dario van Saase. In het verdere verloop wonnen alle drie nog proeven maar de onderlinge stand veranderde niet meer. Koerts won en Van Saase pakte de tweede plaats voor Van Klinken op drie. Sylven Teunissen mocht lang de vierde plaats koesteren maar in de tweede ronde was Bas Jimmink duidelijk de betere en nam de vierde plek over.

EURO/ NATIONALEN N2
512 Een goede dag sloot Tijs Slooten (N2) af op de tweede plaatsLars Rietman kon niet alle proeven winnen. Maar dat was ook niet nodig, de leiding was geen seconde uit handen en zo wist hij ook weer de enige beker te scoren. Onno Slot had een sterk begin als tweede maar moest naarmate de dag vorderde eerst Nicklas Brakke en later ook nog Tijs Slooten laten passeren. Slootens opmars die van de vijfde kwam was daarmee niet ten einde want ook Brakke moest eraan. Slootens dus tweede voor Brakke en Slot. Casper Ovaa etaleerde zijn MX verleden door twee maal de beste tijd in CP2 te klokken. Dat bracht hem een puntlanding op plaats vijf.

EURO/ NATIONALEN N3
608 Ruben Ellens ‘best of the rest’ in de N3Dit jaar blijkt Nigel Blomer de te kloppen man in deze klasse. In ieder geval was ook vandaag niemand in staat hem partij te geven en won hij weer van start tot finish.
Guido Boone was duidelijk de beste runner-up totdat drie minuten straftijd hem een plaatsje kostte en de tweede plaats ‘gratis’ naar Ruben Ellens ging. Gert-Jan Valk en Roy van de Pieterman wisselden enkele malen van positie maar het was Valk die de vierde plek opeiste met Roy op vijf.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
759 Daniel Kemper (NV40) showt het ‘nogo’ spoor in CP2 Hans Pol nam al snel de leiding. Pas in R2CP2 kon Rene Satink er wat tegenover zetten. Dat was onvoldoende ondanks nog twee proeven die Satink ook binnen hengelde. Sterk gereden maar het bleef bij genoegen nemen met de tweede plaats. Stefan Harkink had vanaf de kick-off de derde positie in handen. Jarno van der Linde kon dat niet veranderen maar kon makkelijk de vier vasthouden omdat Erwin Wolting eerbiedig afstand hield op de welverdiende vijfde plaats.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+
864 Al jaren is Peter Hageman (NV50) stuwende kracht achter het Luchtmobiel teamMet zeven gewonnen proeven was er weer geen kruid gewassen tegen Kees Zuidhof. Erik Buursema kon dat met twee proefwinsten niet pareren en legde beslag op een eervolle tweede plaats. Ook voor Sjaak Martens was er weinig kans zich te verbeteren met deze twee geweldenaren op kop, maar drie is zo gek nog niet. Michel van Dooren leek de vierde plaats te gaan inpalmen maar daarmee had Antoon Slagers toch andere plannen. En diens wil geschiedde, Slagers vierde en Van Dooren inderdaad vijfde.

JEUGD ENDURO 2 (JE2)
350 De onbetwiste snelste JE2 rijder Ties Bennink tussen de obstakelsDe finale van het JE2 Jeugd NK werd kunstig tussen de proeven van de ‘groten’ door gevlochten. Ze reden maar liefst zeven proeven. Siebe Winters profiteerde van een slecht begin van Ties Bennink en won de eerste proef. Bennink herstelde zich echter razendsnel en schreef alles wat restte en de dagwinst op zijn naam. Daarmee besliste hij ook de eindstand in het JE2 kampioenschap in zijn voordeel. Bennink werd tweede in het kampioenschap gevolgd door Mats Luiten op drie en Tygo en Yannick Waenink op de plaatsen vier en vijf.
Bij de JE1 won de dappere 85 cc solist Axl Schepens de dag en ook het NK.

HOBBY- EN DAGKLASSE
982 Wim Menderink (Hobby) krijgt maar geen genoeg van zijn geliefde sport Van de Hobby deelnemers had Sander Brunsveld een erg snelle eerste proef. Daar had Chris van de Sprenge niet direct een antwoord op. Maar daarna was alles voor Van de Sprenge en daarmee ook de overwinning. Brunsveld hield de tweede klemvast terwijl Mark Groen deze keer de derde plaat opeiste. Het feest van Willem Wijnstra als vierde was na de eerste ronde voorbij, Richard Snijder wisselde stuivertje en nam zo de vierde over.
Tim ter Horst (Dagl.) stuurt strak naar de derde plaatsIn de dagklasse toonde Marco Teunissen zich ongenaakbaar door alles te winnen. Derk ten Cate moest zich daarbij neerleggen maar tweede was ook mooi. Tim ter Horst verbeterde zich van de vijfde naar de derde plaats waardoor Robin Teunissen en Ruben Engbers een plaatsje terug moesten naar de respectievelijke vierde en vijfde plek.

KAMPIOENSRIT HARFSEN 30 OKT
HAMAC Harfsen heeft de kampioensrit van 29 en 30 oktober teruggebracht naar een ééndaags evenement. De reden is de huidige coronaregelgeving voor meerdaagse evenementen en kamperen wat niet alleen voor organisatorische uitdagingen zorgt maar ook principiële bezwaren intern de club. De HAMAC betreurt dit besluit maar wil graag met allen genieten van hetgeen nu al wel kan. Dat zal zeker gebeuren want bij de prijsuitreiking schuift, naast het dagklassement en de (O)NK titels, ook life muziek aan hoewel het geen feestavond is.

BIJNA MIJN LAATSTE VERSLAG
Als verslaggever van deze mooie sport zit ik in mijn laatste jaar. Na ruim 20 jaar is het mooi geweest. Is met die verslagen de sport genoeg gepromoot? Nee, dat denk ik niet hoewel het met deelname aantallen momenteel aardig goed zit. Ik hoop een kleine bijdrage te hebben geleverd.
Sinds slechte knieën mij in 2003 na zo’n 25 jaar MX en enduro van de motor naar de mountainbike lieten verhuizen is de interesse en daarmee tijdsbesteding in de loop van de jaren veranderd. Het voorzitterschap van de MTB club Licht Verzet (Nijmegen) en van de Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen kost aardig wat tijd. Daarnaast rijd ik ook graag zelf met mijn vriendin in binnen- en buitenland. Maar geloof mij, de prachtige tijd bij en tussen de endurorijders vergeet ik nooit. We zien elkaar nog vast.
Degene die zin heeft na elke enduro een verslag te maken kan zich (ook voor vragen) melden bij mij via mailto:peters@denop.isonzeclub.nl of bij Henk info@enduro.nl.

Uitslagen op: https://knmv.nl/uitslagen-enduro/

Tekst: Alex Peters
alex
Foto’s: trialfoto.nl van jlenders@xs4all.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl