2011 EK Enduro, 7 en 8 mei, Kielce, Polen

Mark Wassink begint sterk

Mark Wassink goed op gangMark Wassink heeft uitstekend gescoord tijdens de openingswedstrijd van het EK Enduro in het Poolse Kielce. Op zaterdag won hij zijn klasse (E3) en werd zelfs tweede in de scratch. Op zondag moest hij de eer laten aan de Italiaan Micheluz maar hij pakte wel de tweede plaats. Alle foto’s.
Het werd een pittige wedstrijd door voorafgaande regen, de te vaak gebruikte route met vele moddergaten en enkele natte boshellingen. De crosstest van ruim zeven minuten werd op de eerste dag al één groot knippenpad.
Van de overige Nederlanders behaalde Erwin Plekkenpol een vijfde plaats (E2) en Erik Davids een derde plaats bij de veteranen. Op beide dagen telde de 22 man sterke Nederlandse afvaardiging enkele uitvallers. De zes nieuwelingen hebben zich kranig geweerd. Sterke scores van de uitrijders en net zoveel geleerd door de uitvallers. Die zien we allemaal nog terug!

De EK scores van het weekend in Polen:
Dag1:
E1: 1. Paulo Felicia (P); 19. Bas Klein Haneveld; 21. Rendo Boersma
E2: 1. Michal Szuster(PL); 5. Erwin Plekkenpol; 6. Robin Nijkamp; 7. Erald Lammertink; 12. Lucas Dolfing; 13. Ismo ten Velde; 15. Stefan Hage; 19. Hans Pol; 22. Henri Pol
E3: 1. Mark Wassink; 18. Henk Spenkelink
VET: 1. Werner Muller(A); 3. Erik Davids; 5. Stefan Braakhekke; 17. Leo Moulijn; 18. Tonny ten Dam; 19. Robert Mensen

Dag 2:
E1: 1. Paulo Felicia; 11. Jirry van Veen; 12. Bas Klein Haneveld; 19. Rendo Boersma; DNF: Marvin Moes
E2: 1. Greg Evans; 4. Erwin Plekkenpol; 7. Erald Lammertink; 12. Lucas Dolfing; 13. Ismo ten Velde; 14. Stefan Hage; 18. Hans Pol; 20. Henri Pol; DNF: Bob van Tulder; Robin Nijkamp
E3: 1. Maurizio Micheluz; 2. Mark Wassink; 3. Stefan Svitko; DNF: Henk Spenkelink
VET: 1. Werner Muller; 3. Erik Davids; 7. Stefan Braakhekke; 14. Leo Moulijn; 16. Tonny ten Dam

Toch veel rijders naar EK Enduro 2011 in Polen

De belangstelling voor het EK leek wat te verflauwen maar inmiddels hebben zich 23 rijders (m/v) aangemeld voor de eerste wedstrijd in Polen op 7 en 8 mei. Dat zal ook veroorzaakt zijn doordat de KNMV dit evenement als één van de toetsstenen hanteert voor de samenstelling van de clubteams voor de Zesdaagse in Finland. Van de 10 aangevraagde clubteams zijn er namelijk op dit moment maar drie toegewezen. Er zal dus een keuze gemaakt worden.
Toch een mooie lijst met zes nieuwelingen er op. Hier vind je het Aanvullend Reglement 2011. Net als vorig jaar start bij het voetbalstadion en drie ronden van 62 km per dag met twee (dezelfde?) proeven.

Nog één week wachten: EK Enduro Polen!!

Erik Davids EK Polen 2010Het wordt nog druk daar in Kielce met ruim 180 deelnemers. Waaronder 36 Italianen, 25 Zweden, 25 Duitsers, 24 Nederlanders en 6 Belgen (voorlopig dan: de lijsten veranderen nog elke dag). Zou het voor meer landen een selectiewedstrijd zijn?
In de E1 gaan Amel Advokaat en Jirry van Veen het tegen een paar snelle Fransen opnemen. Verder zien we vier eerstejaars Nederlanders, leuk!
In de E2 staat de NL top van die klasse aan de start maar de kampioen van vorig jaar, Greg Evans, is terug en de wisselvallige Michal Szuster (scratch winnaar 2009) heeft zijn brommer ook afgestoft. Dat wordt dus gewoon heel hard rijden! Ook in de E2 drie eerstejaars Nederlanders.
In de E3 ontmoet Mark Wassink (vorig jaar 3e) alweer Stefan Svitko, die er in 2010 niet bij was. Zuiderburen Kevin Gauniaux en Cedric Cremer rijden ook E3.
Bij de veteranen wil Erik Davids natuurlijk van zilver in 2010 naar goud, maar daar staat Werner Muller ineens op de lijst en die kan ook een potje gasgeven (scratchwinnaar in 2005).
Het is overigens niet de meest spectaculaire of meest “buitenlandse” wedstrijd daar in Kielce, hoewel het mooi is dat de Polen de organisatie op pikten nadat Hongarije de wedstrijd terug gaf. Per dag krijgen we drie ronden van 62 km met twee proeven per ronde. De ronde is meest vlak en knuppelen behalve die ene helling in het bos en het watergat daarna. Waar de proeven liggen is nog niet bekend gemaakt. Vorig jaar eentje vlak en stoffig en eentje op een harde ondergrond met wat op- en afstappen en stukjes crossbaan.
Over een goeie week weten we meer en ik ben erbij!

Alle Nederlanders:

202	E1	VAN VEEN	JIRRY		YAMAHA
206	E1	ADVOKAAT	AMEL		KTM
210	E1	HANEVELD KLEIN	BAS		HONDA
211	E1	MOES	    MARWIN		KTM
212	E1	BOERSMA	    RENDO      KTM
302	E2	PLEKKENPOL	ERWIN		KTM
305	E2	LAMMERTINK	ERALD		HUSQVARNA
307	E2	VAN TULDER	BOB		KTM
308	E2	TEN VELDE	ISMO		KTM
309	E2	NIJKAMP	    ROBIN		KTM
310	E2	HAGE	    STEFAN		KTM
311	E2	POL	    HANS		HONDA
312	E2	POL	    HENRY		HONDA
318	E2	DOLFING	    LUCAS		TM
401	E3	WASSINK	    MARK		KTM
406	E3	SPENKELINK	HENK		HUSQVARNA
417	E3	TIJHUIS	    DINAND		GAS GAS
501	VET	DAVIDS	    ERIK		YAMAHA
508	VET	MOULIJN	    LEONARD		KTM
511	VET	MENSEN	    ROBERTO		KTM
512	VET	TEN	DAM	TONNY	    KTM
513	VET	BRAAKHEKKE	STEPHAN		HUSQVARNA

Hoeveel ronden in Polen?

Volgens de jury voorzitter worden het gewoon drie ronden van 62 km. Zaterdag om 10.00 uur starten en zondag om 09.00 uur.

Ek Polen: eindelijk in het zonnetje! Vrijdag 11.00 uur

Terwijl de jongens nog een keer de proeven lopen en naar de pre-riders kijken, kon de rest eindelijk buiten koffie drinken. Het was bijna 20 graden om 10.00 uur, joho!. Vanaf 13.20 uur begint de administratieve keuring en vanaf 14.20 uur inleveren voor de Nederlanders. Met Erald Lammertink en Lucas Dolfing nu bijna alle Nederlanders gezien. Mirjam Pol komt niet; duim geblesseerd bij een crosstraining.

EK Polen: vlotte keuring in de zon. Vrijdag 16.00 uur

Dinand Tijhuis, geluidloos!De technische keuring dan want administratief was er wat meer file-vorming. En de cijfers waren op, vooral de ééntjes. En er waren twee soorten transponders met dus twee soorten houders. Maar alles komt goed, ook dat. En de cijfers worden vanavond bijgeplakt door de organisatie. Geluid en techniek was allemaal dik voor elkaar; ook bij Robin Nijkamp was het geluid in één keer goed! Dus gingen sommigen nog weer even die helling in het bos opzoeken want die blijft toch spannend. Morgen om 10.00 uur gaat het (eindelijk) los. Een aanlooproute van ca 25 minuten en dan drie ronden van 62 km en weer terug naar de paddock.Exact tijden zijn nog niet bekend. Eerste rijder om 16.00 uur terug op de paddock.

Zes keer Jong Oranje op het EK Enduro in Polen

Wie zijn het en waarom zijn ze hier?

Bas Klein HaneveldBas Klein Haneveld woont in Vorden en is van 1992. Zit op de MTS en won dit jaar twee wedstrijden in de N1 klasse. Rijdt deze EK in Polen om ervaring op te doen. Heeft zich niet aangemeld voor de Zesdaagse. Rijdt wellicht nog de andere EK’s. Blijft in Nederland bij de nationalen rijden dit jaar. Enduro-coach is Marcel Bulten. Gaat zoveel mogelijk met Erwin en Mark mee naar o.a. Bilstain. Volgrijder en hoofdsponsor: pa! Wordt ook ondersteund door HTC Rally Raid.

Rendo Boersma woont in Holten en is van 1992. Zit op school (internationale groothandel). Staat 3e in de N1. Wil wel naar de Zesdaagse in een clubteam. Volgrijder en coach en hoofdsponsor: Henk Boersma. Wordt verder ondersteund door motorcrosskleding.nl, JTX-Racing en Van Munster, Hellendoorn.

Stefan HageStefan Hage woont in Goes en is van 1992. Zit op het CIOS in Arnhem. Hij is de enige noppensporter daar. Won de N2 in Eindhoven. Wil dit jaar nog inter worden. Rijdt in principe alle EK’s en wil ook graag naar de ISDE Finland. Endurocoach is Hans Vogels. Grootste sponsor: Pa (Motor2000 in Heinekenszand).

Bob van TulderBob van Tulder woont in Lierop en is van 1988. Zit op school (Fontys Hogeschool). Staat 12e in de N2. Rijdt deze EK om ervaring op te doen. Wil dit jaar nog niet naar de Zesdaagse. Volgend jaar alle EK’s met het team van Bertus en Gerrit. Marcel Hordijk is zijn endurocoach en hier ook volgrijder. Thuis traint hij met Mark Smits. Hoofdsponsor is pa, met daarnaast natuurlijk de teamstruktuur en sponsoren van het Enduro-MX Team ARIETE – CHEVROLET VAN VEEN.

Marvin MoesMarvin Moes woont in Nieuw-Amsterdam (bij Emmen) en is van 1991. Zit op school (MBO werktuigbouwkunde). Staat 7e in de N1. Dit jaar lekker ervaring opdoen, misschien nog meer EK’s maar dit jaar geen zesdaagse. Coach: Geert Snellenberg en Arjan Evenhuis. Hoofdsponsor: Pa (en ma), Eef’s Motorshop, Haarden Specialazaak Emmen en daarnaast natuurlijk de teamstruktuur en sponsoren van het Enduro-MX Team ARIETE – CHEVROLET VAN VEEN.

Lucas Dolfing
Lucas DolfingKomt uit Elp bij Westerbork en hij is geboren in 1992. Zit op school en leert motorfiets-techniek. Was in Eindhoven 2e in de E1. Gaat niet alle EK’s rijden dit jaar maar daarna wel, als het kan. Zou wel naar de Zesdaagse willen. Zijn vader is zijn enduro-coach en grootste sponsor, naast Van de Vegt/TM Racing.

EK Polen: allemaal vlot van start, zaterdag 10.00 uur

Erwin Plekkenpol klaar voor de startVanaf 10.00 uur ging het los en die van ons kwamen allemaal soepel weg. Alleen Tonny van Dam moest een paar keer extra trappen. Het was nog fris en behoorlijk bewolkt. Pas bij de veteranen durfde de zon aarzelend door te breken. Tijschema: eerst NL-er om 10.27 uur; laatste om 10.58 uur van start. En dan 20 minuten aanlooproute naar TCA – 55 min. naar TC1 – 1.13 uur naar TC2, alles drie keer en dan 20 minuten terug naar de paddock en 15 minuten sleutelen. Eerste NL-er klaar om 17.46 uur en d elaatste om 18.17 uur.

EK Polen: zaterdag wordt pittig, zaterdag 15.00 uur

Het wordt een pittige dag door de verrot gereden route, de watergaten en de helling in het bos. En zeker ook de crosstest die in de 2e ronde al één knipgat was. Dinand Tijhuis kwam daar te laat aan met een kapotte achterschokbreker. Hij gaat er één zoeken voor morgen. Ook Bob van Tulder was zijn maatjes uit het oog verloren. Een keer gestuiterd op de route en tegen de boshelling einde eerste ronde liggen martelen. Marcel Hordijk pepte nog even op. Hij had op TC3 al 13 minuten aan de broek. Robert Mensen had er daar eentje en Henk Spenkelink tien.
Amel Advokaat zaterdag EK PolenDaarvoor had Stefan Hage al een routecontrole gemist maar die ene Pol met die Honda had dat door en stuurde hem over de weg terug; alles goed dus. Daarna terug naar de paddock kwam ik Jirry van Veen achterop. Ketting-geleider er helemaal af, had een stuk draad tussen gezeten en de afgelopen ketting had de geleider helemaalvan de achterbrug afgescheurd. Die wordt nu gewisseld voor morgen.
Gelukkig werkt de live-timing; alleen jammer dat ze het niet even optellen. Mark is hard in gevecht met Micheluz en Amel met nog een paar meer waaronder Michael Metge. Straks kijken wie er binnenkomen vanaf 17.30 uur aan de pré-finish

EK Polen: weer twee er uit, zaterdag 16.00 uur

Marvin Moes had al een minuutje maar da’s niks bijzonders. Maar daarna is hij ergens gaan rollen en had de voorrem-schijf total loss. Verder een stijve nek en hij baalt als een stekker. En daarna stond Amel Advokaat ineens voor het secretariaat in zo’n gele taxi. Een vleeswond in het bovenbeen na een val in een proef. Moet even schoon gemaakt worden en wellicht een paar nietjes erin. Pech, maar hij kon er nog wel bij lachen.

EK Polen: Bob van Tulder gestopt, zaterdag 17.00 uur

Ook Bob moest er aan geloven. Hij had eigenlijk de pijp wel helemaal leeg na twee ronden. Maar die hellingen in het bos gingen goed in die laatste ronde, dus de motor wordt wel ingeleverd. Dinand zoekt nog een pomp voor de GasGas; de rest van de uitvallers gaat zeker inleveren al kan Marvin nog niet echt lachen. De motor van Amel heeft ook al een nieuwe achterband; moet hij nog wel even op tijd terug komen om op tijd in te leveren.

EK Polen: mooie scores, zaterdag 17.15 uur

Intussen wordt Plekkie 2e achter Szuster in de laatste proef. Mark Wassink 3e maar dit keer voor Micheluz; ’t zal er om spannen. Nijkamp, Lammertink, Stefan Hage en Lucas Dolfing blijven vrolijk rondgaan. Ook Spenkelink, Moulijn en Mensen en Rendo Boersma rijden allemaal nog. Nog 17 van de 23 Nederlanders moeten de boshellingen op.

EK Polen: resultaten zaterdag 19.00 uur: winst voor Mark Wassink

Mark maakt hem even schoonE1: 1. Paulo Felicia; 2. John Seljord; 3. Andrea Beconi; 19. Bas Klein Haneveld; 21. Rendo Boersma; DNF: Jirry van Veen; Amel Advokaat; Marvin Moes
E2: 1. Michal Szuster; 2. Jordan Rose; 3. Greg Evans; 5. Erwin Plekkenpol; 6. Robin Nijkamp; 7. Erald Lammertink; 12. Lucas Dolfing; 13. Ismo ten Velde; 15. Stefan Hage; 19. Hans Pol; 22. Henri Pol; DNF: Bob van Tulder
E3: 1. Mark Wassink; 2. Maurizio Micheluz; 3. Stefan Svitko; 18. Henk Spenkelink; DNF: Dinand Tijhuis
VET: 1. Werner Muller; 2. Fausto Scovolo; 3. Erik Davids; 5. Stefan Braakhekke; 17. Leo Moulijn; 18. Tonny ten Dam; 19. Robert Mensen
Dames: 1. Francesca Nocera; 2. Heike Petrick; 3. Audrey Rossat
Nog geen klassementen op internet; alleen op het raam en un-official (maar wel 5 uur sneller dan vorig jaar). Morgen start om 08.30 uur.

EK Polen: wat was er nog meer op zaterdag? Zondag 07.18 uur

Lucas DolfingHet WPM-KTM merkenteam werd eerste! Mark Wassink was heel sterk 2e in de scratch. Bas Klein Haneveld lag al na twee kilometer op het asfalt; nieuwe band zeker? ’s Avonds merkte hij dat het bandje klappen na een wedstrijd toch net iets anders gaat dan thuis; twee minuten teveel sleuteltijd. Marvin Moes was zo boos op zichzelf na het uitvallen dat hij met die energie vandaag vast een mooie wedstrijd gaat rijden. Lucas Dolfing hoor je niet en soms zie je hem niet. Ik miste hem in de eerste test met de foto’s zelfs! Die 12e plaats is gewoon sterk. En ook nog aan de koppeling gewerkt in de eerste ronde.
Stefan Hage begon, net als menigeen, iets te gespannen aan de wedstrijd, maar hij kon dat corrigeren en zette ook een mooie uitslag neer. Rendo Boersma was een beetje moe en reed zonder rekenen door de pre-finish klok; dat doet hij nooit meer! Amel Advokaat stond eerste in zijn klasse totdat hij uitviel; vier hechtingen, wel ingeleverd maar rijden gaat niet lukken door de zware blessure van de spier die een hevige klap heeft gehad. Dinand Tijhuis kon geen pomp regelen, alleen kopen voor een half maandloon en dat was net even te gek. Die rijdt vandaag dus niet.
Na een nacht met een beetje motregen zie ik nu het zonnetje doorbreken. Om 8.30 uur van start voor weer drie zware ronden. Zelfde tijdschema, dus Jirry is om 16.15 uur klaar en Stefan Braakhekke om 16.45 uur. En even voor de goeie orde: Leo Moulijn heeft in alle rondjes officieel de heuvels in het bos beklommen!

EK Polen: een zonnige zondag, zondag 13.09 uur

Jirry van Veen endurotestNa een vochtige nacht met niet al te veel regen, brak tegen 10.00 uur de zon door. Maar niet zo zonnig voor Marvin Moes die in het beruchte tunneltje op de aanlooproute de brommer vol water kreeg; einde verhaal voor de pechvogel van het weekend. Stefan Hage moest al vroeg de schakelpook van Ragnar lenen. Rendo had al vier keer vastgezeten in de 1e ronde en dat kost kracht en Ismo had wat te sleutelen maar nog alles op tijd. Bij Bob van Tulder was nog steeds wat energietekort; zo te zien is hij na één ronde gestopt. Aanvulling: hij was rijdend naast de spoorbaan gevallen en met zijn schouder op de rails geknald. Slechter nog verging het Robin Nijkamp. In de 1e enduroproef gaf de motor het op. Dat wordt dus ook geen merkenteam resultaat vandaag. Mark Wassink heeft vandaag de handen vol aan Micheluz. Hij zal er nog een snelle laatste ronde uit moeten persen. Henk Spenkelink na test 3 gestopt. Robert Mensen ging overigens vandaag niet van start, te moe.

EK Polen: de laatste ronde is begonnen, zondag 14.14 uur

Rendo Boersma begon daaraan met +8 minuten of staat hij stil nu? Mark Wassink 2e na proef 5 op 20 seconden achter Micheluz. Er zijn nu 10 Nederlanders door die proef. Erald Lammertink is snel.
Vijftien Nederlanders nu door test 6, ook Rendo! Klasse, nu die heuvel nog.
Met een beetje tegenklokken kwam Rendo Boersma binnen het halfuur, keurig. Eerlijk gezegd wilde hij na twee ronden wel stoppen maar Jan Broekhof kreeg hem weer op gang. Henk Spenkelink had al eerder elektrische problemen en raakte buiten het halfuur.

EK Polen zondag: uitslagen, zondag 16.54 uur

E1: 1. Paulo Felicia; 2. John Seljord; 3. Andrea Beconi; 11. Jirry van Veen; 12. Bas Klein Haneveld; 19. Rendo Boersma; DNF: Marvin Moes
E2: 1. Greg Evans; 2. Michal Szuster; 3. Jordan Rose; 4. Erwin Plekkenpol; 7. Erald Lammertink; 12. Lucas Dolfing; 13. Ismo ten Velde; 14. Stefan Hage; 18. Hans Pol; 20. Henri Pol; DNF: Bob van Tulder; Robin Nijkamp
E3: 1. Maurizio Micheluz; 2. Mark Wassink; 3. Stefan Svitko; DNF: Henk Spenkelink
VET: 1. Werner Muller; 2. Fausto Scovolo; 3. Erik Davids; 7. Stefan Braakhekke; 14. Leo Moulijn; 16. Tonny ten Dam
Dames: 1. Heike Petrick; 2. Audrey Rossat; 3. Sandra Lysen

EK Polen: de prijsuitreiking in het stadion

Mark Wassink 2e na het weekend maar gelijk in punten met MicheluzHet overzicht van de Nederlanders:
2011 EK Polen totaal proeftijden per dag