Wim Vanderheyden: WK ST HUBERT

Voor het eerst sinds het ontstaan van de Enduro sport werd afgelopen weekend een WK proef betwist in ons land. De MP41 motorclub uit St Hubert durfde het aan om dit 2 daagse evenement op poten te zetten en er een succes van te maken. Met een totaal geschat aantal toeschouwers van 20.000 kan ik u verzekeren dat er veel sfeer was op en rond de proeven. Het was goed om zien dat buiten de “die hard fans” er ook vele mensen uit andere takken van de motorsport en hele gezinnen kwamen kennismaken met de enduro discipline. Dat het evenement volledig gratis was en de weergoden goedgezind waren zal natuurlijk wel geholpen hebben.

Ik kon er alvast van genieten dat ik nog een keer op de grote speelplaats mocht meespelen. Al was het snel duidelijk dat het niveau van zowel de proeven als de deelnemers heel hoog lag. Het feit dat ik de 2 wedstrijddagen doorkwam zonder penalties was al een succes op zich. Verder kon ik een aantal sterke chrono’s noteren in de cross-test.

In de 7,6 km lange “endurotest” heb ik daarentegen nooit echt veel plezier beleefd. Met zijn snelle bospaden tussen de uitstekende boomstronken en uitgereden wortels in de chicanes voelde ik mij als vele anderen niet echt op mijn gemak.

In de voor ons Belgen ongewone “X-treme test” haalde ik niet mijn beste resultaten maar wel veel plezier en voldoening. Ondanks mijn ervaring (klinkt beter dan leeftijd) heb ik toch wel nieuwe dingen geleerd. Zo had ik nooit gedacht dat ik nog zou beginnen trial rijden en zeker niet met een enduro motor. Het knotsgekke en enthousiaste publiek hielp de grenzen te verleggen. Al ging het niet altijd zo goed, zoals je op de foto’s en filmpje (Credits Linda Gustavsson) kan zien hoe ik mijn o zo geliefde Husqvarna TE300 wegduw. Wonderwel kwamen we er allebei zonder een schrammetje van af.

Dat ik met mijn 14de en 13de plaats 5 WK punten kon scoren in de E3 klasse was mooi meegenomen maar ver van belangrijk. Veel belangrijker vond ik het welslagen van de organisatie en de promotie van de endurosport in ons land. Ik ben dan ook fier dat ik er bij de eerste en aangezien het succes zeker niet laatste WK  proef in België bij was.

Mijn volgende enduro wedstrijd zal het BK zijn in Dinant op 23/08.

Tot dan, Wim #6