Wedstrijdverslag ONK Enduro Zelhem, 12 november 2016

ONK enduro nadert zijn climax
Begin december staat de afsluitende tweedaagse Kampioensrit in Holten op de agenda. 875 Henk Schuizeman netjes 5e in de tussenstand NV50In Zelhem was het de laatste kans om de stand in het ONK nog iets leuker te maken. In de meeste klassen is het nog lang niet beslist en eigenlijk werd dat na deze wedstrijd niet veel duidelijker. Hans Vogels had ondanks een acuut ziekenhuisbezoek twee dagen eerder weer alles op een rijtje en greep de overwinning. Wesley Pittens had tot het einde zicht op de tweede plaats maar verslikte zich in de laatste proef waardoor zowel Lucas Dolfing als Mark Wassink voorbij stoven naar de tweede en derde plek. Pittens bleef op vier terwijl Bas klein Haneveld en Robin Nijkamp in die volgorde op vijf en zes finishten. Snelste nationaal was weer eens Dominique Tijhuis-Trutmans.

De Zelhemse Auto en Motor Club (ZAMC) is zoals de naam aangeeft breed bezig en ook nog flink actief in de Trial. Daardoor zijn ze niet vies om er af en toe een trial elementje in te gooien. Vanuit de slogan ‘als je het maar goed voorbereid, komt het altijd goed’ was weer een berg tijd en effort in de enduro gestoken. Het resultaat bracht interessante proeven en een route die gezien mochten worden. De droge weersomstandigheden werkten mee al was het wat diepvriesfris in de ochtend. Het herfstzonnetje verjoeg dat snel en maakte het voor de deelnemers aangenaam op de talloze goed berijdbare akkers op de route. Helpers en toeschouwers misten die lichaamsbeweging en hadden het een stuk minder warm.

Hellegat proef trekt flink wat publiek
Door perikelen met de vergunning kon de vertrouwde maar vaak ook flink natte proef van motorcrossclub HALMAC op en rond het circuit in Halle geen doorgang vinden. Deze uitdaging nam de ZAMC endurocommissie gezwind op waarna de proef met alias ‘Kok’ er kwam. In deze nieuwe (eerste) proef met bos en akkers was het houtgehalte beperkt, maar de route wel speels aangelegd met een mooie flow. De tweede proef doorgaans bekend als de ‘Spektakelproef’ op het landgoed van Hendrik Jan Lovink (van de band ‘Jovink en de Voederbietels’) bevatte nu weer een hele rij dubbeljumps, mooie springschansen en passages over de uit de trial zo bekende grote rioolbuizen. Natuurlijk was het agressief ogende watergat gehandhaafd. Naar aanleiding van de ervaringen van vorige jaren waarbij enkele deelnemers hun bike diep vast reden was deze toepasselijk omgedoopt in ‘Hellegat’. Dat bracht ook dit jaar de schrik er vooraf al aardig in terwijl het met de zandgrond als bodem eigenlijk meer zaak was er met beleid doorheen te rijden dan met de gasschoeve strak omhoog. Inmiddels was de bekendheid, of de beruchtheid zo je wilt, van de proef wijds en zijds verspreid. Dat was te zien aan rijen dik publiek rond de obstakels om maar niks van het spektakel te missen. Voor de rijders natuurlijk wel wat intimiderend, want het is nu eenmaal altijd oppassen als ergens veel publiek staat. Die staan er niet voor niets. Uiteindelijk genoten beide partijen en daar was het ook om begonnen.

De derde ‘De Langenberg’ proef was weer de bekende mix van akker en semi-bospaden en bood een mooi gebalanceerd geheel met van alles en nog wat. Deze werd per ronde twee keer gereden. Helaas had niet iedereen het aanvullende reglement voldoende bestudeerd waardoor enkelen er al na één rondje mee stopten. Dat ze daardoor een diskwalificatie opliepen was zuur, maar helaas niet minder verdiend. Enduro vergt nu eenmaal iets meer voorbereiding als een offroad rit. Zowel inters als nationalen reden de route en proeven van 70 km driemaal; totaal 210 km’s en negen proeven.

ONK INTERS E1
In het begin stak Thierry Pittens met kop en schouder boven zijn klassegenoten uit. Op de spektakelproef was hij de enige (van alle deelnemers) die de dubbelsprong over de grote rioolpijp probeerde en in de eerste ronde ook prima uitvoerde. Het publiek genoot 2 Remco Doornwaard (E1) kijkt vriendelijk naar de fotograafnatuurlijk met volle teugen en liet dat ook horen. Helaas ging het in de tweede ronde fout doordat inmiddels in de aanloopschans diepe sporen zaten die de snelheid te veel afremden. Een harde landing boven op het dikke deel van de rioolpijp volgde waardoor Pittens hard van zijn motor werd geslingerd waarbij hij zijn hak blesseerde. Eigenlijk leek hij zichzelf daarmee een hak te zetten, maar hij herstelde zich en reed de wedstrijd uit. Wel met duidelijk verminderde snelheid waardoor naaste concurrent en leider in het kampioenschap Rik Vierhuizen in de resterende proeven erg dichtbij kon komen. Pittens hield echter voldoende over en greep geblesseerd en al de winst voor Vierhuizen. Remco Doornwaard versloeg Jordie Berghorst voor de derde plaats terwijl de vijfde plaats in handen viel van Kay-Arne Bulsink. Klassementsleider Vierhuizen heeft nu 19 punten voor op Berghorst en 40 op Pittens en maakt een mooie kans op de titel.

ONK INTERS E2
Hans Vogels had de donderdag vooraf flink last van zijn darmen, er werd zelfs aan een blinde darm gedacht. In het ziekenhuis werden zijn darmen leeggemaakt waarna het 52 Veelbelovend talent Daan Bruijsten (E2) viel uit met een haperende motorgelukkig beter met hem ging hoewel niet gelijk gedacht werd aan een start in Zelhem. Dat kwam er toch van en Vogels pakte zelfs de dagwinst door 7 van de 9 proeven in te palmen. Titelconcurrent Wesley Pittens nam de andere twee voor zijn rekening en de tweede plaats. Daan Bruijsten kwam aanvankelijk goed mee maar kreeg af te rekenen met een sputterende en haperende KTM en viel uit. Robin Nijkamp nam vervolgens de derde plaats voor zijn rekening terwijl Vincent Rikhof aanschoof als vierde. Robin Holtmeulen tekende voor vijf met dank aan het te laat ingezette offensief van Robert van Pelt om daar nog wat aan te doen. Door de winst van Vogels staat Pittens op de minimale voorsprong van 1 punt. Dat gaat vast een mooie strijd opleveren in Holten.

ONK INTERS E3
De twee grote concurrenten voor de titel, Lucas Dolfing en Mark Wassink, maakten het wel erg spannend door elkaar om beurten af te troeven met de snelste tijd. Toch bouwde 207 Kay Hulshof verlengde zijn abonnement op de 4e plaats E3Dolfing langzaam maar gestaag aan een voorsprong van 10 seconden, greep de winst voor Wassink en bouwde de voorsprong in het kampioenschap uit tot een nog steeds overbrugbare 5 punten. Dolfing heeft genoeg aan een dag voor Wassink te eindigen voor het kampioenschap mits hij er de andere dag precies achter zit. Als Wassink beide dagen wint is de titel voor hem. Bas Klein Haneveld claimde weer de derde positie voor Kay Hulshof die zijn abonnement op de vierde positie nog maar eens verlengde. Bjorn Sloot kon dat niet veranderen en finishte als vijfde.

INTERS VETERANEN 40+ EV40
272 Trialspecialist Alex van den Broek loopt rap in op de EV40 leiderHoewel Peter Lenselink momenteel alle zeilen bijzet om zicht op de titel te houden blijkt er aan Alex van den Broek op de Yamaha momenteel weinig te doen. Van den Broek won alles en pakte de dagwinst voor Lenselink. Henk Knuiman landde al snel op plek drie voor Peter Bergsma. Dit had de potentie om een mooi gevecht te gaan worden maar Bergsma verloor iedere keer teveel op de Langenberg proef zodat de vierde spot het best haalbare bleek. Michel van Roon legde beslag op P5. Lijstaanvoerder Lenselink heeft nog vijf puntjes ruimte op Van den Broek waarbij hetzelfde geldt als tussen Dolfing en Wassink. Knuiman lijkt met een achterstand van 17 punten redelijk kansloos, maar bij enduro ligt pech altijd op de loer dus je weet het pas als het is afgelopen.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Hans Vogels wint voor Lucas Dolfing, Mark Wassink en Wesley Pittens. Bas klein Haneveld en Robin Nijkamp pakken de plaatsen vijf en zes. Deze volgorde brengt de voorsprong van Pittens op Vogels terug van 40 naar 7 punten. In de scratch is daarom nog even niet duidelijk wie de eervolle Motorgazet scratchbokaal mee naar huis gaat nemen.

EURO/ NATIONALEN A1
315 Bram Bulten (A1) met de classic SuzukiJan-Willem Arendsen maakte er wederom een start-finish winst van en was en-passant de snelste in de N1. Op eerbiedige afstand van Arendsen versloeg Bram Bulten Bart ten Hove voor de tweede plaats. Arendsen is ongeslagen en kan de titel bijna niet meer ontgaan. Nog elke dag een keer de motor aantrappen in Holten. Hij zal vast meer willen.

EURO/ NATIONALEN N1
377 Eindelijk lukte het Kevin Slagers de N1 winst te behalenAl het hele seizoen is Paul Oomen de te kloppen man. Kevin Slagers draaide er steeds als een horzel omheen maar moest tot op vandaag wachten om toe te kunnen slaan. En hoe. Een sterke eerste wedstrijdhelft bracht genoeg voorsprong om zijn eerste overwinning, ondanks een sterke eindsprint van Oomen, niet meer in gevaar te zien komen. Het was vast nog lang onrustig in Enter. Nick de Greef vormde weer ‘the best of the rest’ en kwam als derde over de meet voor Danny Dietvorst en Rob van Es. Oomen staat voor het kampioenschap redelijk riant met 14 punten voor op Slagers.

EURO/ NATIONALEN N2
In het gevecht om de titel moet Dominique Tijhuis-Trutmans proberen een nul score 414 Stefan Harkink (N2) evenaarde zijn beste seizoensresultaatweg te werken. Daar werkte hij met verve aan door alle andere wedstrijden te winnen ondanks dat vandaag belangrijkste mede-titel kandidaat Paul Spierings jr hem enkele malen net te snel af was. Het kleine verschil van 5 sec ten gunste van Tijhuis sprak boekdelen. De voorsprong van titelaanvoerder Spierings is nu teruggelopen tot 10 punten. Antony Donders trok eenvoudig de derde plaats naar zich toe gevolgd door Rene Satink. Stefan Harkink won de race voor vijf van Stephen Hefting en John Roestenburg op P6/P7.

EURO/ NATIONALEN N3
552 Sven-Erik Bulsink pakte een nette vijfde N3 plaats Joey Bak blijft niet te kloppen en ook nu wist hij Jonny Karst weer op de tweede plek te houden. Daarmee verkleint Bak zijn achterstand tot 12 punten maar de wetenschap dat Karst genoeg heeft aan twee keer tweede in Holten geeft vooralsnog weinig rust. Sven-Erik Bulsink mocht een ronde genieten van de vierde plaats waarna Manuel Hoogers kans zag die over te nemen.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
Door het winnen van 6 van de 9 proeven kon Michel Reins de winst weer eens niet 775 Harry Heijink NV40 trekt zich niks aan van wat modder ontgaan. Gerard Steenbergen pakte een proef en mede daardoor de runner-up positie voor Harry Heijink die Robin Groeneweg verschalkte voor drie. Antoon Slagers voelde zich als een vis in het ‘Hellegats’ water door op de spektakelproef twee keer de snelste tijd weg te zetten. Helaas was die vorm er op de andere proeven minder maar gaandeweg passeerde hij Groeneweg, enne…. ook de vierde positie telt lekker mee. Groeneweg dus vijfde. Reins bouwt zijn voorsprong uit tot 36 en heeft de relatieve luxe om een dag te kunnen uitvallen.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+
Peet van Saasse was weer erg sterk en kon op het eind de teugels wat lossen zonder de 875 Henk Schuizeman netjes 5e in de tussenstand NV50overwinning in gevaar te brengen. Sjaak Martens zat de hele dag op het vinkentouw van tweede man Arjan van der Veld. In de laatste ronde kwam Martens langszij maar door een uiterste inspanning in de allerlaatste proef was het toch Van der Veld op twee. Henk Schuizeman lag lang op vier maar kon niet voorkomen dat Peter Meilink en Laurens Verhees hem in die volgorde terugschoven naar zes. Van Saasse koestert nu een riante positie met 36 puntjes los op Verhees. Lijkt een prima uitzicht op de Cup 2016.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
Dominique Tijhuis-Trutmans (N2) won wederom voor Paul Spierings jr (N2) en Joey Bak (N3). De jonge A1-piloot Jan Willem Arendsen en Antony Donders (N2) gingen er vandoor met de plaatsen vier en vijf. Tijhuis-Trutmans neemt met dit resultaat de leiding over van Spierings en staat nu 10 puntjes beter.

VERANDERING NIET NADELIG
Het wegvallen van het Halle circuit bracht aanvankelijk weinig blijdschap. Het gevonden alternatief ‘Kok’ bleek prima te voldoen en te passen in het ZAMC totaal pakket. Tevredenheid alom met dit keer ook een groot aantal toeschouwers op de spektakelproef. Een mooi concept dat navolging verdient om de endurosport bij een wat groter publiek onder de aandacht te brengen.

Het ONK 2016 krijgt zijn vervolg en tevens apotheose in de tweedaagse Kampioensrit in Holten op 2 en 3 december. Gelet op de stand met meerdere titelkandidaten op luttele puntjes bij meerdere Inters klassen kan het nog alle kanten op. Ook de onzekerheid dat in enduro van alles mogelijk is, machinepech of een blessure kan de fikse voorsprong van goed gepositioneerde Nationalen stevig decimeren. De buit is pas binnen na de finish van dag twee.

Uitslagen op http://www.knmv.nl/motorsport/Uitslagen/

Tekst: Alex Peters

alexFoto’s: VSFoto.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl