Wedstrijdverslag ONK Enduro Harfsen 26 oktober 2019

117 Wesley Pittens (E2) kwam sterk terug naar de 2e plaatsCeriel Klein Kromhof wint uiterst spannende race
In een zinderend spannende race streek Ceriel Klein Kromhof de winst op. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. De hele dag was de spanning te snijden op meerdere fronten. De scherp sturende Wesley Pittens maakte het Klein Kromhof flink lastig maar kon de overwinning niet wegsnoepen. Hans Vogels vocht het uit met Lucas Dolfing voor de derde plaats die ultiem toch nog bij Dolfing terecht kwam. Mark Wassink haalde tegen het slot Thierry Pittens terug en eindigde als vijfde.
Bij de nationalen was weer overduidelijk Jarno Zandbergen (N1) de snelste.

HOUTERIGE ROUTE EN PROEVEN
Wie bekend is met de Nederlandse enduro’s weet dat in Harfsen zowel de route als proeven om te smullen zijn. Akkers, bospaden en heel veel houterige bossages zijn een lekkernij voor iedere ware enduroliefhebber. In dat fraais ook weer drie echte enduroproeven. CP1 in buurtschap ‘de Schoolt’ kenmerkte zich door bospaden waarvan vele kronkelige singletracks met kruip-sluip werk waar het lastig snelheid maken is. Met name de diepe knippen die in vorige jaren in ontelbare hoeveelheden tussen het hout zijn ‘aangelegd’ vereisen precies stuurwerk. CP2 lag wederom op en rond de oude vuilnisbelt met mooie hoogteverschillen. De bekende lastige en listige klimmetjes en afdalingen waren door de bijna droge ondergrond makkelijk. Je moest het bont maken wilde dat fout gaan. De proef bood als altijd talloze echte stuurstukken.

Op en voornamelijk naast het HAMAC circuit was weer CP3 uitgelegd met vele lusjes in de bosranden naast het circuit en weer uitgebreid met een nieuw stuk singletrack bos met vele bruggetjes. De proef bevatte net als de andere proeven veel kort draaiwerk en scoorde een hoog kruip-door-sluip-door gehalte. Net na de start was de keuze het ‘helden’ pad of het ‘mietjes’ pad. Er bleek maar één mietje te zijn want de twee ‘helden’ rioolbuisjes zagen er niet echt moeilijk uit. De identiteit van de enig echte ‘miet’ houden we uit privacy overwegingen nog even geheim.
Zowel inters als nationalen reden de route inclusief drie proeven driemaal rond. Hobby en daglicenties mochten een rondje en drie proeven minder.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Ceriel Klein Kromhof (CKK) begon waar hij de vorige enduro mee eindigde, winnen! De eerste twee proeven waren voor hem waarna Yamaha rijder Wesley Pittens de derde inpakte. De snelste vier E2-ers hadden na één ronde de leiding. CKK voorop en Wesley Pittens op het vinkentouw gevolgd door Lucas Dolfing en Hans Vogels als derde en vierde. De eerste E3 piloten Mark Wassink en Thierry Pittens stonden al iets meer op afstand en betwistten de vijfde en zesde plaats. Wesley Pittens reed een sterke tweede ronde, verkleinde het gaatje naar leider Klein Kromhof tot slechts 3 sec.

Dolfing en Vogels vochten om de derde positie maar bleven hangen op een kleine 10 sec van de leiders. Een overbrugbaar geheel, bij een kleine schuiver van een van de koplopers zouden ze erbij staan. Het bleef dan ook spannend tot het eind. Klein Kromhof draaide nog wat meer aan het gas van de Mulders Honda, bezweerde het Pittens gevaar en won zijn tweede scratch op rij. Wesley Pittens raakt steeds beter in vorm en finishte als tweede op slechts 7 sec. Hans Vogels kwam na CP7 op de derde plaats maar een sterke slotproef van Dolfing draaide dat weer terug zodat Dolfing alsnog de derde plaats opeiste met Vogels op vier.

Spanning ook voor plaats vijf want Thierry Pittens nam die in de tweede ronde stevig in handen. Omdat Pittens nog teveel hinder ondervond van de pin in zijn been en in de derde ronde wat terugvalt weet Wassink terug te komen en alsnog de vijfde op te eisen voor Thierry (6).
In de totaalstand leidt Dolfing de dans met 572 punten voor de 546 van Vogels. Met nog 100 punten te verdelen is de scratch dan ook nog niet beslist.

ONK INTERS E1
55 Nog niet zo lang erbij maar Max Schwarte doet al aardig mee in de E1Lars Griekspoor kwam al snel aan de leiding en wat men achter hem ook probeerde, dat veranderde niet meer. Thijs Bulten en Bjorn Sloot volgden kort maar hadden vooral een onderling spannend partijtje waarbij zij elkaar om beurten aftroefden. Voor de laatste proef had Bulten nog net 0,5 sec voorsprong. Sloot valt aan maar Bultini (nickname ‘geleend’ van pa Marcel) verweerde zich knap en verloor slechts 0,3 sec. Daarmee is de tweede plaats voor Bulten en beperkt hij in de tussenstand de schade naar Griekspoor die met 75 punten dichtbij de 78 van lijstaanvoerder Bulten staat. Sloot pakt de derde plaats voor Max Schwarte die profiteerde van een fout van Kaiya Brouwer in de laatste proef en finisht als vierde.

ONK INTERS E2
117 Wesley Pittens (E2) kwam sterk terug naar de 2e plaatsDe hele dag volgde Wesley Pittens Ceriel Klein Kromhof op de voet, wist drie proeven te winnen en kwam dichtbij, maar moest de dagwinst toch laten aan CKK. Lucas Dolfing won ultiem nog het inspirerende gevecht met Hans Vogels om de derde plaats. Vogels kwam zo uit op vier. Bas Klein Haneveld had het de hele dag aan de stok met Michel Hoenson maar had finaal de langste adem en legde beslag op vijf. Nina Klink was vorige week in Vorden sneller dan partner zijspantopper Daniel Willemsen. Daniel vond dat maar zozo, zette alles op alles en won deze keer. De tussenstand is nu: 1-1.

Het kampioenschap gaat tussen regerend kampioensleider Dolfing die 15 punten meer heeft dan de 92 van Vogels. Klein Kromhof volgt op drie met 76 punten mede door een uitvalbeurt en is daarom kansloos voor de titel. Met nog 20 punten te verdelen voor de eerste plaats staat Dolfing er goed voor maar het blijft enduro en soms zit een verrassing in een klein hoekje.

ONK INTERS E3
291 Antony Donders haalde het podium in de E3Na de drie proeven van de eerste ronde lag het slagveld helemaal open met een soort ex-aequo van de twee matadoren Mark Wassink en Thierry Pittens. In de tweede ronde gaat Pittens in de aanval en neemt een mooie voorsprong van zo’n 7 sec. Pittens ondervindt helaas nog veel hinder van de pin in zijn been en verliest snelheid. Wassink gaat voor de winst en draait in de laatste drie proeven de stand weer in zijn voordeel en wint de wedstrijd voor Pittens. Antony Donders rijdt een regelmatige race en stelt de derde plaats veilig. Robin Holtmeulen pakt de vierde stek voor vijfde man Rendo Boersma die in training is voor de vintage klasse van de ISDE in Portugal.
Door twee nulresultaten van belangrijkste belager Thierry Pittens wist Mark Wassink zich al voor de start verzekerd van een zoveelste NK titel bij de inters. Holtmeulen is favoriet voor de derde podiumplaats.

INTERS VETERANEN 40+ EV40
331 Peter Bergsma (EV40) is het nog niet verleerdNiet verrassend was dat het wederom een start-finish race werd voor Alex van den Broek. Niemand kreeg ook maar enige kans op het winnen van een proef. Rene Satink is dit jaar altijd al ‘the-best-of-the-rest’ en deze keer was dat niet anders. Peter Bergsma was het hele jaar nog niet verschenen maar zijn kunsten zijn bekend en dus een derde plaats niet zo verbazend. Jarno van der linde sloot af als vierde voor de vijfde plaats van Ruud Arts.
Alex van den Broek prolongeert zijn kampioenschap voor het ik weet het al niet meer hoeveelste jaar, Satink is inmiddels verzekerd van de tweede plaats.

EURO/ NATIONALEN N1
Jarno Zandbergen is het hele seizoen al de sterkste maar moest de eerste proef toch laten aan Marijn ten Cate. Daarna was hij als vanouds niet te kloppen en behaalde de dagwinst. Ten Cate hield het verder droog op de tweede plaats. Chiel voor de Poorte pakte de derde plaats en hield die van begin tot eind vast. Bjorn Wisman sloot aan als vierde gevolgd door Dario van Saase op de vijfde stek.
Zandbergen heeft 25 punten meer en heeft er nog 6 nodig voor het kampioenschap, finish bij eerste 15. Ten Cate staat vast op twee en heeft alleen kans op de titel bij pech van Zandbergen. Chiel voor de Poorte is op drie totaal terechtgekomen maar de marge op Wisman met drie puntjes is niet groot.

EURO/ NATIONALEN N2
599 Lars Rietman was niet te kloppen in de N2Terug van weggeweest Lars Rietman liet zien dat hij het nog steeds kon. In één streep naar de finish met een dikke voorsprong. Hij kon zich zelfs een ruimhartige bodemknuffel in proef 9 veroorloven. Wesley Aaldering kon er niets aan veranderen maar was inmiddels al afgemeten kampioen en zorgen maken was er waarschijnlijk niet bij. Henry Pol, Alexander de Haan en Feiko Prosje verdeelden conform dit rijtje de top vijf.

 

EURO/ NATIONALEN N3
641 Bart van Dulmen reed een sterke N3 race maar zakte later wat terugMet zowel de dagwinst als ook het kampioenschap als inzet hadden Bart van Dulmen en Jordi van Dijk het zwaar aan de stok. De verschillen bleven klein tot in de derde ronde. Daarna liepen de tijden van Van Dulmen sterk op en ging Van Dijk ervandoor met de winst. Roy van de Pieterman werkte zich op naar drie, ten koste van Wilco van Zuidwind. Die hield de vierde goed vast en weerstond ook de na een slecht begin naar vijf opgerukte Simon Koning.
Kampioen Jordi van Dijk, Van Dulmen tweede. Koning staat drie maar dat kan nog veranderen met diverse kapers op de kust.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
714 Edwin Straver (NV40) kanshebber op het eindpodiumOok deze dagwinst was voor Stefan Harkink zodat hij er nu vijf op rij kon noteren. Edwin Straver had een wat zwakker begin maar herstelde prima tot de tweede plaats. Manuel Hoogers schoof zo achteruit naar drie. Dave Kraai zette een matig begin om in een alsnog mooie vierde plaats. Op vijf konden we Robert van Kampen noteren.
Omdat Harkink’s titel concurrent Allan Davids slechts zevende scoorde was de kampioenstitel binnen. Davids staat twee, een plaats waar eventueel Bram Gonlag en Edwin Straver nog aanspraak op kunnen maken.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+
827 Antoon Slagers (NV50) blessurevrij maar zijn benzinepomp nietOm zijn kampioenskansen te verbeteren deed Kees Zuidhof wat hij moest doen, winnen! Arjan van der Veld pikte de tweede plaats in voor tussenstandsleider Erik Buursema. Die had niet zo’n goede dag maar nog wel een scherpe laatste proef waar hij van vijf naar drie promoveerde doordat Paul Seesink (4) en Peet van Saase (5) een plaatsje inleverden.
Buursema voert de tussenstand aan met 136 punten maar met 8 minder is Zuidhof nog zeer kansrijk. Van der Veld staat derde maar heeft geen kans op deze titel, maar hij heeft er al een heel stel en zal deze niet missen.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
Ook deze keer was N1 rijder Jarno Zandbergen de snelste nationaal. Lars Rietman (N2)  klopte aan als tweede voor Jordi van Dijk (N3) gevolgd door Wesley Aaldering en Henry Pol (beide N2).
Zandbergen heeft prima uitzicht op de titel van allersnelste nationaal. Alleen Aaldering kan hem nog achterhalen.

ROOKIE ENDURO.NL KLASSEMENT
De Rookie of the Year is de snelste nieuwkomer bij de nationalen die voor dit jaar zijn eerste endurolicentie heeft gekocht. Marijn ten Cate staat er het beste voor met 27,2 ptn gemiddeld terwijl Jordi van Dijk er met 27 ptn erg dichtbij staat. De winnaar van 100 euro cash en de vetleren medaille staat dus nog niet vast.

HOBBY KLASSE EN DAGLICENTIE
905 Good old Woutje Theuws (Hobby) had er als altijd lol inBas Broekhof was de new-kid-on-the-block die lijnrecht op de winst af leek te koersen. Zijn pech en Sven Holtman’s geluk was dat de geluidkeurders bikkelhard waren en Bas twee strafminuten aansmeerden voor een te luide uitlaat (bij herhaling volgt diskwalificatie). Dat kostte wat plaatsen en werd de vijfde plaats. Twee vond Chris van de Sprenge een nette finish, Roy Lassche deed dat als derde. Maikel Roelofsen maakte de top vijf vol.
De daglicenties winst ging naar oud-inter Kay Hulshof die Mike van Hoeijen en Danny Koerts in die volgorde op een kleine twee minuten zette.

EN DAN IS ER NOG
De HAMAC had alles voor elkaar. Mooie proeven en het weer was zonnig en droog. Een klein ongemakje waren twee rijders die het nodig vonden om niet tussen de twee rode stippen te rijden. Diskwalificatie werd hun deel.

De volgende ronde voor het ONK enduro is a.s. zaterdag 2 november in Zelhem. Omdat de tweedaagse Enter niet doorgaat vanwege het nieuwe vanggewas beleid is in Zelhem na afloop bij de prijsuitreiking van de dag ook de enduro kampioenshuldiging 2019 inclusief die van de jeugd.

ISDE POLO’S STEUN DE NEDERLANDSE TEAMS
ISDE NL ShirtsEr gaat een contingent van maar liefst 35 Nederlanders deelnemen aan de ISDE in Portugal van 11 – 16 nov. Daarvoor heeft Wilco Bruijn geassisteerd door Jos Arends en Henri Rikhof TEAM NL flink moeten versterken. Maar liefst in totaal 75 vrijwilligers gaan de rijders helpen maar ook zelf genieten van dit spektakel. Om de kosten wat te drukken doet TEAM NL ook de verzorging van 10 Noorse deelnemers (incl hun TT en JTT teams ) en twee zuid-Afrikanen. Hoewel vele sponsors dit steunen is er nog een mogelijkheid om te helpen de begroting sluitend te maken. Namelijk door de aankoop van het fantastisch mooie TEAM NL Polo shirt (foto). Dat kost 50 euro en dan heb je ook toegang tot de exclusieve ISDE TEAMNL nieuws app. In Zelhem kun je ter plaatse zo’n fraaie polo kopen. Of anders via wilcobruijn@gmail.com of 06-53484569

Uitslagen op: https://knmv.nl/uitslagen-enduro/

Tekst: Alex Peters

alex
Foto’s: trialfoto.nl van jlenders@xs4all.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl