Wat gebeurde er op offroad dag 2… in Redbull Romaniacs?

Lettenbichler stelt orde op zaken op dag2

GasGas rijder Blazusiak is out!

Op de 2e offroad dag met werkelijk schitterend herfstweer werd de top van het klassement weer een beetje door elkaar gehusseld.
Lettenbichler was snelste van de dag op de 110 km lange route, hij finishte na 4 uur en 20 minuten en bouwde weliswaar nog geen beslissende voorsprong op, maar laat de concurrentie wel even zien dat hij fit en “ready to race” is.
De Zuid-Afrikaanse Sherco Factory rider Wade Young werd 2e op 1,5 minuut en good old Graham Jarvis gaf als 3e finisher bijna 3 minuten toe op Lettenbichler.
Voor het algemeen klassement betekent dit dat ook hier Manuel Lettenbichler nu aan de leiding gaat na 2 rallye dagen, met Jarvis op 2.18” minuten. Wade Young volgt op 5.13” minuten.

Lettenbichler: Lijkt vleugels te hebben?Lettenbichler: Lijkt vleugels te hebben?

Dag2 was minder zwaar dan de vorige dag aldus de gold rijders.
Hopelijk voor “silent assassin” Graham Jarvis komen er nog twee zware technische dagen want ondanks het feit dat ook bij hem de jaren gaan tellen, kan hij hier nog altijd bij uitstek het verschil maken.
Met name in steile en/of glibberige klimmen en “zig-zag” secties is hij vaak ongenaakbaar.
Romaniacs Zig-Zag cursus voor beginners: https://www.redbullromaniacs.com/live-news/d/news/autumn-uphill-gold-competitors/

Graham Jarvis; “Just make it tough as hell!”

Taddy Blazusiak van het GasGas Factory Racing team heeft te veel last van een schouder blessure, het is onduidelijk of hij dit in de race heeft opgelopen of hier vooraf al mee kampte. Hij bereikte nog wel het servicepunt, maar gooide hierna de handdoek in de ring.
Billy Bolt was in de eindfase weer naar Gomez en Young toe gekropen en leek erg goede zaken voor dag2 te gaan doen. Bij een moeilijke klimsectie in de stenen lette hij echter even niet goed op en donderde tientallen meters van een steile klif naar beneden, gelukkig bleef zijn husky brommert op het klif liggen en kon hij na wat klimwerk zijn weg vervolgen, hij kwam met een gescheurd pak en een bloedende arm als 5e over de finish. Hij gaf wel lachend een interview bij de finish en met naar het schijnt slechts wat oppervlakkig ongemak is hij waarschijnlijk de “lucky bastard of the day”.

Billy Bolt: “It’s just a scratch”

Mario Roman, normaal ook strijdend om het podium, is de hele dag al iets langzamer dan de andere toppers en kan dit jaar de aansluiting net niet vinden.
Hierdoor staat hij nu 6e en legt na 2 dagen al bijna 22 minuten toe op Lettenbichler. De top5 staat op slechts 6 minuten van elkaar, dus daar blijft het spannend.

Rienk Tuinstra kwam als 11e binnen op 1 uur en 20 minuten van de winnaar in Gold en staat nu ook weer 11e algemeen.
Ik sprak kort na de finish met onze Fryske Gold bikkel:
Rienk Tuinstra: “Vandaag was een stuk sneller parcours en ja, dat leren we hier in de bergen nu één keer niet hè! Dus schade beperkt gehouden en ik verwacht dat de komende 2 dagen erg zwaar zullen zijn, bovendien word er regen verwacht, dus wordt weer een ouderwets lekkere race.
Ik voel me verder prima. Aan de top lijkt bij ons in Gold alles nog redelijk open, ik had Jarvis vandaag niet zo ver vooraan verwacht maar hij houdt weer goed stand.
Er kon best wel eens een overwinning aan komen voor hem ivm komende 2 zware dagen en de verwachtte regen wat voor hem zeker geen nadeel is”.

Met alle corona-ellende doet er dit jaar slechts één andere dappere Nederlander mee; Dennis Neven (bib #327) doet mee in de Bronze class, nadat hij in 2016 de IRON class wist te bedwingen.
Hij kwalificeerde als 25e, eindigde gisteren als 30e en moest vandaag diep gaan want de laatste 2 km naar de finish moesten duwend worden afgelegd vanwege een mechanisch problem aan zijn KTM.
Toch pakte Dennis op karakter nog de 29e plek in de Bronze Class die normaal als grootste klasse honderden rijders herbergt, maar nu ook slechts een magere 40 deelnemers kent.
Ook hier is met stug doorbuffelen op deze manier nog wel verdere progressie te boeken voor Dennis met zijn 28e plek overall, want het staat nog relatief dicht bij elkaar vanaf plek 19 t/m 32.
De Redbull crew filmde hem in zijn laatste meters: https://www.redbullromaniacs.com/live-news/d/news/dennis-neven-reaches-the-finish-on-foot/

© Uw corona-proof verslaggever Wopke Hoekstra