Wedstrijdverslag ONK Enduro Bergeijk 9 oktober 2021

1058 De dagklasse ging naar ONK 500 MX aanvoerder Sven van der MierdenDrie Brabantse zandproeven in voordeel Dolfing
Waar velen verwachtten dat ‘thuisrijder’ Thierry Pittens in het Brabantse zand de leiding in het ONK zou kunnen uitbouwen liep dat anders. Met name een flinke crash in de eerste ronde kostte hem vele plaatsen. De weer oersnelle Lucas Dolfing hield het hoofd koel en behaalde de dagwinst. Ook streekrijder Hans Vogels was goed op dreef en tikte aan als tweede voor de Hellendoornse EK winnaar (>250 4takt) Dietger Damiaens uit België. Pittens eindigde alsnog als vierde in de scratch inters voor Luca Nijenhuis die steeds beter het enduro metier oppakt. Snelste nationaal was weer eens Nigel Blomer.

GEEN FEZ FEZ EN EEN BEETJE EXTREME
Op het nationalen menu stonden drie ronden van zo’n 80 kilometer met in iedere ronde drie lange en stevige proeven. De inters deden er nog een half rondje bij inclusief twee proeven. De Hobby- en Dagklasse beperkte de inspanning tot twee rondjes. In de week vooraf was het nog aardig droog en doemde het FEZ FEZ scenario van voorgaande jaren weer op met luchtfilterverzadiging en vele kapot gelopen motoren. Een dikke regenbui haalde hier op tijd een streep door. Toch hadden velen voor de zekerheid een paar reserve filters bij de posten.

24 Tommie Jochems (E1) dubbelde prima maar oweeh daarna Crossproef 1 (CP1) met de welluidende naam ‘Piet-Minus enduro park’ was net als de andere proeven een mix van bospaden en akkers. ‘We kunnen in deze regio voldoende bos mobiliseren maar gunnen de kijkers ook wat zodat ook de akkers niet zijn vergeten’ aldus regelneef Martijn Daas van het Braboteam. In CP1 hier en daar een springbultje maar ook een flinke zandbult waar Tommie Jochems de eerste doorkomst (R1CP1) een mooie dubbel zag en overwon. Alleen was het smalle slingerende stuk erachter niet tegen zoveel snelheid opgewassen waardoor Tommie een hap zand moest nemen wat leidde tot net iets meer verlies als de winst van de dubbel. Uiteindelijk liep de dag voor Tommie (heel) goed af zoals verderop bij de E1 te lezen is.

CP2 ‘Luyksgestel’ was voornamelijk bos, al sinds een jaar of zestig geliefd vanwege kronkelende paadjes en nog nooit vlak geschoven knippen. Enkele paden van het type ‘ze zien je wel en ze zien je niet’ zegt alles. Fijn voor knippen specialisten, voor anderen puur werken en afzien. 628 Jan Fransbergen een van vele met moeite op de ingegraven banden

‘De Beestenproef’ ofwel CP3 had enkele milde extreme elementen met bij het sprongetje over acht rioolpijlen (Hard) een Soft bypass. Daarin een dwarsliggend boomstammetje dat de paar rijders die dat paadje namen alsnog in de problemen bracht. Daarna volgde een relatief eenvoudige stapel straatkeien waarvan niet zeker was of ze die ’s avonds weer recht zouden leggen. Echt reëel was die gedachte natuurlijk niet, want wat moet je met dertig meter bestrating midden in een wei? Dan boden de twee rijtjes ingegraven autobanden, niet hoog maar wat slapjes, meer uitdaging. Het was eigenlijk het deel met de meeste problemen; duidelijk oefenen nog steeds te weinig rijders op dit soort simpele hindernissen. Mooi was in ieder geval dat deze extreme stukjes recht voor de cola- en hamburger tent lagen. Dus kijkers kregen mooie beelden onder het genot van…. van wat de 290 gestarte rijders hier uithaalden (323 ingeschreven waarvan 33 donateurs).

LIVETIMING EN HANDHAVING
We draaien al een tijdje met live timing op endurolive.nl zodat tijdens de wedstrijd duidelijk is wat de tussenstand is zonder zelf al die proeven op te moeten tellen. Daardoor is de wedstrijd prachtig te volgen, ook als je niet alle proeven afloopt. De wens bestond al lang totdat Henk van der Spek het vertelde aan software specialist Jan van Nunen. Die zag kans de gewenste gegevens uit de Speedhive datastroom te filteren en te combineren. Werkt subliem al is het wel afhankelijk van goed werkende instellingen bij de KNMV tijdwaarneming die het dit keer door een prima voorbereiding perfect voor elkaar hadden. Ook moet de Speedhive app service goed functioneren wat gelukkig sporadisch fout gaat. Hoe dan ook blijft het techniek en dat kan soms fout lopen. Bijzonder is wel dat Jan een zoon is van Frans van Nunen de naamgever van deze mooie enduro.
De organisatie werd in de ochtend van de enduro bezocht door handhavers van de gemeente en provincie. De uitleg van het waarom van dit soort ritten, ‘hoe meer ritten georganiseerd worden, hoe minder wild rijders’, ging er bij die heren in als koek. De handhavers gingen rondrijden met de afspraak om overtredingen te melden zodat de wedstrijd niet zou worden verstoord. Het enige dat terugkwam was dat een stuk of drie met een verbogen kentekenplaat reden. Na controle bij betreffende rijders bleek dat veroorzaakt door aanraking met bos of grond door een schuiver te komen. Wellicht had de handhaver die zich bezighoudt met wild crossen, drugsdump en illegale jacht het jagen wat al te scherp genomen. Maar al met al een net resultaat.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)
Waar Lucas Dolfing vorige week in Hellendoorn niet de allersterkste wedstrijd reed, maar mooi de schade beperkt hield, tapte hij deze keer uit een ander vaatje. Vanaf de eerste proef kwam hij in koppositie, maakte daarna geen bijzondere fouten en won bovendien zeven van de resterende tien proeven. De leiding in de wedstrijd liep gestaag uit naar 36 sec en daarmee was de dagwinst dik verdiend. Kampioenschapsleider en ook titelpretendent Thierry Pittens stribbelde aanvankelijk flink tegen en zat van meet af aan op enkele seconden als tweede. In R1CP3 ging het echter helemaal mis. Pittens zag één van de speed-killing chicanes compleet over het hoofd en probeerde met inzet van alle stuurmankunst nog te redden wat te redden viel. Helaas was een OTB (over the bars) niet te voorkomen. Gelukkig niks ernstigs maar zo vroeg in de wedstrijd zo’n 30 sec incasseren en terug naar de vijfde plaats was een stevige tegenslag.
218 Ook een 38-er als Hans Vogels (E2/3) pakt nog ‘gewoon’ plek twee scratch‘Good-old’ Hans Vogels, zo mogen we hem met zijn 38 jaar en negen ONK titels toch wel noemen??, nam de honneurs waar voor de tweede plaats en deed dat met verve. Ook deze Brabander heeft het zandknippenboek al een keer of tig uit en liet dat zien met twee keer de proefwinst. Dat bracht Dolfing nauwelijks onder druk want die ging gewoon verder in zijn ‘Henk Poorte’ stijl, zeer gecontroleerd maar retesnel. Zuiderbuur Dietger Damiaens liet zien de zandknippentruc te beheersen en nam al snel de derde plaats over. Pittens wilde redden wat te redden was, passeerde vierde man Luca Nijenhuis en kwam nog een keer dicht bij Damiaens. Een bodemonderzoek in R3CP1 maakte echter een eind aan dit offensief waardoor vierde het eindoordeel werd. Nijenhuis had het meeste moeite met het gedraai in het bos van CP2 maar leert als MX-er nog elke week. De E1 rijders hadden het in het zware zand duidelijk wat lastiger tegen de snelle dikke E2/3 kilowatt kanonnen. Tommie Jochems en Mike Bokslag behaalden dan ook een sterke zesde en zevende plaats. Hoe dat ging, zie E1. Daan Bruijsten was negende achter Rik Vierhuizen maar had duidelijk nog veel last van zijn in Hellendoorn opgelopen hersenschudding.

In de nu voor het eerst gepubliceerde officiële KNMV tussenstand staat Dolfing aan de leiding met 74 punten, gevolgd door Pittens 70, Vogels 62, Nijenhuis 45 en Bruijsten met 43 punten. Er zijn nog diverse kanshebbers al is door het sinds dit jaar weer kleinere puntenverschil tussen de top drie het missen van een wedstrijd fataal voor het ONK. Een echte misser is nooit meer goed te maken.

ONK INTERS E1
55 Ondanks een flinke tuimeling pakte Max Schwarte (E1) de derde plaatsHet was dat Tommie Jochems op R1CP1 een bodemonderzoek deed want anders had Mike Bokslag niet na de eerste ronde aan de leiding gestaan. Max Schwarte nam de derde plaats in op 20 sec van Bokslag waarna Jan Willem Arendsen en Jarno Zandbergen de eerste vijf volmaakten. Bokslag had de smaak te pakken en bleef ook na de tweede ronde aan kop voor Jochems die echter wat van zijn achterstand wist af te knabbelen tot een kleine 5 sec. Jochems begon toen aan een soort one man show en won de resterende vijf proeven en daarmee zijn allereerste E1 dag overwinning. Ook moeder Jochems was er erg blij mee! Bokslag had kennelijk wat meer moeite met de steeds talrijker en dieper wordende knippen en moest finaal 29 sec toestaan op de tweede plaats. Schwarte continueerde de derde plaats ondanks een stevige klapper op de allerlaatste proef die gelukkig goed af liep. Op vier hield Arendsen eenvoudig het kruit droog voor de niet aandringende Zandbergen.
We misten Robin Nijkamp en Kaiya Brouwer op het appêl. Nijkamp omdat hij de tweede dag in Hellendoorn zijn knie ernstig verdraaide en voorlopig niet meer rijdt. Brouwer ontbrak omdat hij prioriteit gaf aan deelname aan het FIM Enduro Open 2s World Cup in Portugal. Daar wist hij beide dagen als derde te eindigen. Ook in Zelhem zal hij er niet bij zijn vanwege deelname tijdens de laatste enduroGP in Frankrijk.

ONK INTERS E2/E3
Lees het verslag scratch inters en je weet het.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)
Nigel Blomer en Lars Rietman hadden het al snel met elkaar aan de stok en waren aardig aan elkaar gewaagd. De eerste ronde zat Danny Koerts er nog netjes tussen maar een langdurig bodemknuffel in R2CP1 maakte daar een eind aan. Blomer en Rietman wonnen beide meerdere proeven, toch hield Blomer bijna de hele wedstrijd de leiding in handen om deze winnend af te sluiten met een verschil van 9 sec op Rietman. Dario van Saasse zat er vanaf het begin nog aardig bij, moest allengs meer toegeven maar behield de derde plaats voor Joey van Klinken. Guido Boone legde beslag op de vijfde plaats.
In de officiële KNMV tussenstand zijn er twee tellende wedstrijden omdat Hellendoorn niet meetelt daar de NV40 en NV50 maar één dag reden. Blomer staat met 391 punten aan de leiding maar de verschillen zijn klein; Van Saase 386, Rietman 383, Koerts 382 punten, dus nog vele kanshebbers op de titel.

EURO/ NATIONALEN N1
401 Zandhazen als Joey van Klinken (N1) konden mooi scoren vandaagHet was Danny Koerts die de eerste drie proeven winnend afsloot maar op R2CP1 door een crash ruim een minuut liet liggen en terugviel naar de vijfde plaats. Dat was niet meer te herstellen zodat Dario van Saase de dagwinst kon binnenhalen met een steeds beter draaiende Joey van Klinken op de tweede plaats. Koerts herstelde nog tot de derde plaats. De strijd om de vierde positie tussen Joop Staman en Bas Jimmink werd gearresteerd door laatstgenoemde.

EURO/ NATIONALEN N2
527 oud ONK MX-er Casper Ovaa (N2) blaast een stevig deuntje meeOok vandaag was Lars Rietman weer duidelijk de beste van het stel, dat benadrukken met alle proeven winnen was niet echt nodig. Maar liefst drie minuten op tweede man Nicklas Brakke tekent de overmacht. Brakke kwam van de vierde plaats en zette voor zijn opmars Casper Ovaa terug naar de derde plaats. Tijs Slooten versloeg Onno Slot voor de vierde plaats. Slot lijkt een abo te hebben op vijf.

EURO/ NATIONALEN N3
695 Guido Boone (N3) rijdt niet alles, maar doet flink meeIn het zand liet Nigel Blomer weinig illusies over aan zijn achtervolgers, er was er maar één die proeven won en dat was hij. Guido Boone moest een beetje op gang komen maar pikte na R2CP3 de derde plek af van Ruben Ellens. Thomas Rutten hield van begin tot eind de vierde plaats vast waardoor Kevin Slagers zich niet kon verbeteren en een de vijfde liet noteren.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40
706 Al jaren bij de klasse snelsten Rene Satink won de NV40Na twee eerdere keren de winst voor Hans Pol en Rene Satink er net achter, vond Satink het tijd de rollen te wisselen. Dat zandknippen hem beter passen bleek ook wel uit het winnen van zeven van de negen proeven terwijl Pol de twee laatste inpalmde. Pol lag de hele dag op de loer maar kon niet verhinderen dat Satink 17 sec overhield bij de finish. Stefan Harkink trapte als vierde af maar kroop naar en vervolgens over Jarno van der Linde die aftikte als vierde. Dave Kraai had deze keer de langste adem. Tenminste bij het binnenhalen van de vijfde plaats voor Mike Jansen.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+
842 Zo gaat Erik Buursema (NV50) door de bochtAls er een enduro was waar Sjaak Martens kans op een overwinning kan maken was het wel Bergeijk. Sjaak Martens is nu eenmaal een rasechte knippenspecialist en nam al snel de leiding in handen al was de marge na één rondje naar Kees Zuidhof en Erik Buursema respectievelijk 2 en 4 sec. Sjaak was lekker op dreef in R2CP1 toen een diepe gleuf zijn achterwiel in de greep kreeg en een stevige koprol volgde. Zuidhof zette wat stoom bij en reed in één streep naar de dagwinst met Buursema op een klein minuutje als tweede. Martens was meer geestelijk dan lichamelijk gehavend maar het beste was er wel af. Toch kon hij vrij makkelijk de derde plaats veilig stellen. Frank Griekspoor en Antoon Slagers profiteerden van een fout van Peter Maranus om de plaatsen vier en vijf in die volgorde binnen te hengelen.

HOBBY- EN DAGKLASSE
912 Tom Smit won bij de Hobby rijdersVan de Hobby deelnemers was Tom Smit met afstand de beste en greep de dagtrofee. Voor de tweede plek verschalkte Sander Brunsveld de in het begin wat snellere Willem Wijnstra. Die hield de drie vast ondanks een aanstormende Chris van de Sprenge die genoegen moest nemen met de vierde plaats. Mark Groen sloot de top vijf af.
1058 De dagklasse ging naar ONK 500 MX aanvoerder Sven van der MierdenIn de dagklasse trad Sven van der Mierden aan. Dat die momenteel aan de leiding staat in het ONK 500 MX was zichtbaar in mooie rijstijl en snelle tijden. Maar hij kreeg het niet voor niks want Joel van Mechelen uit hetzelfde ONK zat hem dicht op de hielen en wist twee van de zes proeven te winnen. Van Mechelen liet echter al in R1CP1 een dikke 25 sec liggen bij een bodemverkenning. Dat hij dan op het eind 18 sec tekort komt voor de overwinning geeft ‘food for thought’. Mooie strijd was het in ieder geval. Hopelijk gaan deze heren wat vaker deelnemen aan het ONK enduro bij de inters, geeft weer wat extra strijd en reuring. De top vijf werd op eerbiedige afstand volgemaakt met Kim Baelemans, Dennis van de Broek en Jan Schepers op drie, vier en vijf.

DIE LASTIGE REGELS, BESPAAR JEZELF EEN DQ!
Bij de korte, duidelijke en snelle prijsuitreiking door wedstrijdleider Koos Meijer benadrukte hij nogmaals dat ook vandaag net als in Vorden rijders na de laatste finish/tijdcontrole tegengesteld terugreden in de tankstraat. Nu was de situatie ter plaatse ook niet heel duidelijk uitgepijld, hoogstwaarschijnlijk het enige foutje van de verder perfecte organisatie. Hoe dan ook doe er je voordeel mee, want het kan je een diskwalificatie besparen die zoals Meijer meldde vanaf Zelhem op scherp komt te staan. Tegen de richting rijden in de tankstraat na het uitklokken is nu eenmaal verboden.

KAMPIOENSRIT HARFSEN 30 OKT
HAMAC Harfsen heeft de kampioensrit van 29 en 30 oktober teruggebracht naar een ééndaags evenement. De reden is de huidige coronaregelgeving voor meerdaagse evenementen en kamperen. Dit zorgt niet alleen voor flink wat organisatorische uitdagingen maar ook principiële bezwaren intern de club. Hoe dan ook betreurt de HAMAC dit besluit en wil graag met elkaar genieten van hetgeen er nu al wel kan. Dat zal zeker gebeuren want bij de prijsuitreiking schuift, naast het dagklassement en de (O)NK titels, ook life muziek aan hoewel het geen feestavond is.

Uitslagen op: https://knmv.nl/uitslagen-enduro/

Tekst: Alex Peters
alex
Foto’s: trialfoto.nl van jlenders@xs4all.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl