Wedstrijdverslag ONK Enduro Vorden, 24 oktober 2015

Wesley Pittens steekt Hans Vogels naar de kroon
117 Hij was oh zo close, Wesley Pittens miste de scratchwinst op drie seconden
Onder mooie en droge weersomstandigheden een flinke opkomst met 167 licentiehouders en zo’n 90 daglicentiehouders, Daarnaast nog zo’n 78 offroadrijders die na afloop van de wedstrijd het pittige parcours gingen ronden. Thuisrijder Bas Klein Haneveld (E2) stuurde op de eerste proef de SuperB Beta als allersnelste rond. Hans Vogels (E3) kon eerst in proef 4 de leiding over nemen waarna Wesley Pittens (E2) in proef de tweede plaats overnam. Klein Haneveld liep averij op in proef 7 waardoor Mark Wassink nog de derde plaats kon opeisen. Lucas Dolfing (E1) tikte aan als vijfde.

Daan Bruijsten’s motor werd gestolen en hij moest gedwongen Sjaak Martens’ spiksplinternieuwe 450 KTM lenen. Dat daarmee wederom de nationale scratch aan zijn zegekar werd gebonden verbaasde niemand.

AANTREKKELIJKE WERKROUTE

De route bracht als altijd heel veel kruip-door-sluip-door werk met flink wat hout. Toch waren ook deze editie weer enkele fris te berijden bossages, bos- en gewasranden gevonden en toegevoegd aan de aantrekkelijke route met het bekende ca 95% onverhard karakter. Maar zoals altijd, geen genot zonder prijs. Op de al vaker bereden routedelen was het werken op knippen en wortels. Best vermoeiend en dat ging maar liefst zo´n 63km door. Zowel inters als nationalen reden drie rondjes met laatstgenoemden voorop. De inters kregen zo nog wat extra knipjes te verwerken en bovendien een rijtijd die zes minuten per ronde scherper stond dan bij de nationalen. Oude tijden herleefden, maar voor de gemiddelde inter was het onder deze mooie droge weers- en parcoursomstandigheden slechts een formaliteit.

UITDAGENDE BOSPROEF

De eerste proef achter het zwembad (de ‘zweedse’) was er een uit het enduroboekje; bos, singletrack, kruip-door-sluip-door, afwisselend gestoken bochten en een fikse lengte. Maar ook wortels die allengs steeds meer bloot kwamen te liggen, glad waren en de rijders alle kanten op stuurden. Helaas soms ook de verkeerde. Het werd dan ook elke ronde lastiger waardoor hier de echte endurospecialisten konden excelleren. Bas Klein Haneveld reed in proef 1 de snelste scratch tijd terwijl de anderen voornamelijk over stijve armen klaagden zo kort na de start. Zo blijkt thuisrijden zijn voordeel te hebben al was Bas echt niet de enige die op vrijdag de proeven al wandelend verkende. In de derde ronde kwamen heel wat toppers in de problemen op de glibberige wortels wat doorwerkte in de uitslag. Zie verderop.

Voorts twee lange redelijk harde akkerproeven die als een grote ruime en brede crossbaan waren uitgezet en vooral de crosser moed gaven. De eerste ronde was het nog behoorlijk glibberig, maar dit feest is elk jaar hetzelfde en voor de routiniers inmiddels geen verrassing meer. Toch waren nog diverse relatief onschuldige bodemonderzoeken te aanschouwen. Geklaag was er over proef drie vanwege een te groot aantal onlogisch lopende bochten. Natuurlijk moest iedereen er doorheen, maar als het aan de deelnemers ligt; graag anders. Groot pluspunt op deze proeven was een prima catering terwijl ook bij de tweede proef de tankstop zodanig was gesitueerd dat ook helpers konden genieten van hetgeen de proef bood.

ONK INTERS E1

28 De stijl van Ismo ten Velde op een akker laat weinig te wensen overMet flink wat akkerproeven was Ismo ten Velde van plan zijn huid duur te verkopen. Kampioensleider Lucas Dolfing won dan wel iedere ‘zweedse’ proef maar op de andere twee toonde Ten Velde zich heer en meester. Bij het ingaan van de derde ronde stond hij 7 seconden voor maar maakte een schuiver op de ‘zweedse’. Dat terwijl kruip-sluip specialist Dolfing net een toptijd de klokken injoeg. Die maakte ‘zo ineens 18 seconden goed en kwam daarmee aan de leiding. Op proef 8 verkleinde Ten Velde het verschil nog met 7 seconden en moest de laatste proef het pleit beslechten. Dolfing hield het hoofd koel en reed zijn beste dagtijd op die proef terwijl Ten Velde een kleine schuiver maakte en alsnog het eindverschil uitkwam op 8 seconden. Dolfing terecht winnaar. Thierry Pittens bleef op de PK-zwakkere A1 rijbewijs 125cc motor akelig dicht bij de koplopers maar kon slechts toekijken met een alsnog mooie derde plaats ondanks een wat platte uitlaat na proef 1.  Pittens gaat op 11 november op voor het A2-rijbewijs en kan bij succes de twee laatste ONK’s deelnemen met een 250 viertakt. Velen kijken daarnaar uit.

ONK INTERS E2

Het was Bas Klein Haneveld die aftrapte als beste op proef 1 waarna zich een interessante strijd om tiendes van seconden ontspon met achtervolger Wesley Pittens. In proef 5 sloeg Pittens genadeloos toe met een toptijd en kon als lijstaanvoerder verder. Klein Haneveld klampte wel aan maar schoot uit een bocht in proef 7 en belandde daarbij in een aardappelnet. Bij het wegrijden zag hij het net meekomen in het achterwiel en stopte snel. Het verwijderen kostte zo’n 45 seconden waarmee het verschil met Pittens onoverbrugbaar werd. Die won ook nog de laatste drie proeven en daarmee de wedstrijd voor Klein Haneveld. Voor de derde plaats had Robin Nijkamp aanvankelijk de beste papieren maar dat ontaardde al snel in een man-tegen-man gevecht met de ook in Bergeijk zeer sterk rijdende Erwin Plekkenpol. Die wist met zijn bekende ‘naar het einde toe net ietsje sneller’ stijl Nijkamp te verrassen op proef 7 en de derde plaats vast te nagelen. Vincent Rikhof leek aanspraak te maken op de vijfde plaats maar Kay Hulshof had daar andere gedachten over. Hulshof was op de ‘zweedse’ proef ook duidelijk sneller en trok zo positie vijf naar zich toe. Rikhof finishte op zes juist voor een aanstormende Johnny Bosmans (7) die in het begin enige tijd had laten liggen maar goed terugkwam en o.a Bjorn Sloot (8) wist te verschalken.

ONK INTERS E3

152 Door zijn derde plaats staat Robin Voortman derde in de E3 tussenstand Dat Hans Vogels dit jaar streeft naar zijn negende ONK titel benadrukte hij nog maar eens door alle proeven te winnen. Mark Wassink werd bepaald niet weggevaagd maar tegen een Vogels in deze vorm valt gewoon weinig te beginnen. Wassink kon makkelijk de tweede plaats vasthouden voor derde man en ‘best-of-the-rest’ Robin Voortman die net iets meer dan 4 minuten moest toegeven op Wassink. TM-rijder Voortman won zo wel de voortdurende battle met strijdmakker Marc Pepers die daarmee ook de derde plaats in de tussenstand van eigenaar zag wisselen. Jarno van Ekris reed een constante wedstrijd die hem een verdiende vijfde positie opleverde.

INTERS VETERANEN 40+ EV40

Peter Lenselink weet dat hij wedstrijden moet gaan winnen om Alex van den Broek van het kampioenschap af te houden. Na een sterke eerste proef van Lenselink trok Van de Broek het gelijk naar zijn kant in proef 2 waarna Lenselink weer iets terug kon doen in de volgende proef. De verschillen waren uiterst klein maar Van de Broek leidde en gooide er vervolgens een 273 vele opponenten zien alleen dit deel van Michel van Roon (EV40)schepje bij. Het verschil liep langzaam op en daar kon een slotoffensief(je) van Lenselink in de twee laatste proeven niets meer aan veranderen. Peter Bergsma kwam al snel op plaats drie maar kon naar voren weinig uitrichten en ook van achteren viel er weinig te duchten. Jurgen van de Goorberg verdedigde daar op ca. twee minuten met verve de vierde positie. Henk Knuiman kwam slecht uit de startblokken maar wist in een eindsprintje nog Michel van Roon van de vijfde plaats te verdringen.

SCRATCH ONK INTERS (Motorgazet bokaal)

Thuisrijder Bas Klein Haneveld (E2) stuurde de Beta als allersnelste rond op de eerste proef en sloeg een gaatje van een kleine 6 seconden op kampioensleider Hans Vogels (E3). Die gebruikt normaal zijn eerste proef als warming-up maar moest vervolgens flink aan de bak om pas na winst op proef 2, 3 en 4 de leiding te kunnen overnemen. Wesley Pittens volgde Vogels als een schaduw, won proef 5 en kon zo de sterk presterende Klein Haneveld de tweede plaats ontfutselen. Na winst op proef 6 en 7 had Vogels 14 seconden op Pittens. Die ging er echter eens extra voor zitten op zijn specialiteit ‘akkerproef’ en knabbelde er in proef 8 een kleine 5 seconden vanaf. In de laatste proef moest het gebeuren. Pittens ging ‘all balls out’ en wist nog bijna 6 seconden van het verschil af te krijgen. Te weinig, want Vogels had nog 3,5 seconde over en schreef zijn vijfde scratchwinst op rij. Pittens zag zijn belofte dit jaar te gaan voor minstens één scratchwinst wel flink dichterbij komen. Klein Haneveld kon lang de derde plaats vasthouden maar ging in proef 7 waar vele anderen, waaronder ook Vogels en Pittens, een slippertje maakten in de fout en verloor 45 seconden. Robin Nijkamp (E2) had aanvankelijk de vijfde positie in handen maar zag gaandeweg Lucas Dolfing (E1) en Erwin Plekkenpol (E2) voorbij sluipen en finishte als zevende.

EURO/ NATIONALEN A1

312 Lars Rietman debuteerde bij de A1 categorie Natuurlijk legde weer Michel Hoenson iedereen zijn wil op. Met tijden waarmee je zowel de A1 als N1 klasse aan je laars bindt en ook bij de snelle N2 als 2e eindigt is dat ook geen wonder. Michel is veels te sterk. Volgend jaar maar gelijk naar de inters E1? Nieuwkomer Lars Rietman gaf gelijk zijn visitekaartje af door de tweede plaats te grijpen voor John Roestenburg en Thymo Scholten.

EURO/ NATIONALEN N1

Kris de Boer had een sterke eerste ronde en reed de concurrentie op een halve minuut. Daarna was het echter kampioensleider Kay-Arne Bulsink die flink begon in te lopen. Door een val van De Boer in proef 7 was het gebeurt en won Bulsink zijn derde wedstrijd van 2015. De Boer gaf niet op en hield de twee goed vast voor een aanstormende Nick de Greef die uitkwam op drie. Koen Enderink kon de koplopers niet bedreigen maar tekende weer voor de vierde plaats gevolgd door Damian Long.

EURO/ NATIONALEN N2

434 Kevin de Bruin maakt tijd om even vrolijk naar de fotograaf te kijkenDe snelste nationaal van dit moment Daan Bruijsten werd enkele dagen voor de wedstrijd negatief ‘verrast’ met diefstal van twee motoren en twee mountainbikes uit zijn schuur. Gelukkig mocht hij de nieuwe 450 KTM van Sjaak Martens ‘inrijden’ en deed dat met verve hoewel hij tussendoor nog even contact had met Shock Therapy voor de beste dempingsinstelling. Of hij daardoor weer alle proeven won? Op drie minuten veegde Kevin de Bruin de resterende kruimels voor plaats twee op. Ook Sander Boer reed een eenzame wedstrijd als derde voor Jim Jimmink. Die ondervond op zijn beurt weinig last van Ron Honcoop die de vijfde plek inrekende.

EURO/ NATIONALEN N3

613 tit nu tie een prima najaar voor Rik Vierhuizen (N3)Rik Vierhuizen en Robin Holtmeulen maakten er deze keer een spannend pot van door bijna om en om proeven te winnen. Toch wist Vierhuizen dat de leiding geen enkele keer in gevaar was en won zo zijn vierde toppodium op rij. Als derde volgde Arjan van der Vleuten op een kleine anderhalve minuut. Rene Satink zag kans een slechte aanvangsfase om te zetten in de vierde plaats door Wim Lubbers een plaatsje terug te wijzen.

NATIONALEN VETERANEN 40+ NV40

710 ‘steun van veel toppers’ Kees Koolen berijdt zich voor op zijn volgende DakarMet vier man (Frank Ligthart, Erwin Wolting, Geert Mulder en Erwin Groen) die een of meer proeven wisten te winnen bleef lang onduidelijk wie de enige plaats op het erepodium zou gaan opeisen. In de tweede ronde trok Ligthart deze eer naar zich toe en liet die niet meer los. Wolting bleef het dichtste bij gevolgd door Groen op drie, Patrick Schellekens op vier en Mulder op vijf.

NATIONALEN VETERANEN 50+ NV50+

891 50+-er Marten Zilvold rijdt om vriendin Helga aan het werk te houdenKees Zuidhof startte wat aarzelend maar vanaf proef 3 liet hij niets meer aan een ander over en reed als een streep naar de overwinning. Peet van Saase won de strijd voor runner-up terwijl Henk Schuizeman de derde plaats afdwong door Martien Jimmink op vier te houden. Erik Post tekende voor een nette vijfde.

SCRATCH NATIONALEN (Twin Air bokaal)

Daan Bruijsten reed wederom naar de overwinning al bleef A1 rijder Michel Hoenson mooi dichtbij. Rik Vierhuizen pakte weer de derde plaats met N3-maat Robin Holtmeulen als vierde terwijl Kevin de Bruin (N2) de vijfde positie veilig stelde.

ROOKIES

Daan Bruijsten en Michel Hoenson strijden samen ook om de titel “nieuweling van het jaar 2015” oftewel ROOKIE. Daarover lees je alles hier: http://www.enduro.nl/rookieklassement/  Eerstejaars kunnen zich daar NU nog voor opgeven. Er wordt met een puntengemiddelde gewerkt, dus ook tijdens het seizoen je rijbewijs halen en meetellen voor dit klassement is mogelijk en biedt gelijke kansen op de hoofdprijs! Mail naar info@enduro.nl en geef je op!!!

WEER GELUKT

De VAMC Vorden was er weer in geslaagd een bijna perfecte enduro uit te zetten. Nog eens nadenken over die onmogelijke bochten in de derde proef? Dan komt er vast wel weer iets anders waar iemand over zeurt. Hoe dan ook zal ook de penningmeester met genoegen terugkijken op deze geslaagde versie.

Naast een groot totaal aantal deelnemers was er ook een opvallend grote schare Dakar-gangers te noteren; Hans Vogels, Jurgen van de Goorberg, Jasper Riezebos, Robert van Pelt junior en Pa Rob senior, Kees Koolen, Sjors van Heertum, M. Verkade en Rob Smits deden hier weer mooie trainingkilometers op..

Volgende week geen ONK maar de finale EK in Rudersdorf Duitsland op 31 okt – 1 nov. Daar nemen diverse NL-ers aan deel. Bas Klein Haneveld zal er niet zijn, die stelt terecht het examen van zijn studie boven die wedstrijd. Ook niet vreemd want met zijn huidige 16e tussenstandsplaats is er weinig eer te behalen.

De volgende ronde voor het ONK enduro brengt de endurolovers op 7 november naar het altijd mooie Zelhem.

Tekst: Alex Peters

alexFoto’s: VSFoto.nl

© Het gebruik van de hier geplaatste tekst is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur.

Alex Peters, Uw evt. reacties gaarne naar: Peters@DeNop.isonzeclub.nl